Jak w trakcie pandemii dbać o zdrowie pracowników przemysłu spożywczego?

Kontynuując przekazywanie informacji o warunkach pracy w czasie koronawirusa przedstawiamy w jaki sposób w poszczególnych zakładach realizowane są rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie ochrony zdrowia pracowników. Dla większej przejrzystości wprowadzamy podział na kilku grup regulacji.
 Jak w trakcie pandemii dbać o zdrowie pracowników przemysłu spożywczego?
/ pixabay.com

Kontynuując przekazywanie informacji o warunkach pracy w czasie koronawirusa przedstawiamy w jaki sposób w poszczególnych zakładach realizowane są rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie ochrony zdrowia pracowników. Dla większej przejrzystości wprowadzamy podział na kilku grup regulacji.

Zmniejszenie zagęszczenia osób w zakładzie pracy:

• skierowanie części osób do pracy zdalnej w domu
• skierowanie osób po 60-tym roku życia na pełnopłatne wolne
• skierowanie kobiet w ciąży na pełnopłatne wolne
• skierowanie osób u których występują choroby współtowarzyszące na pełnopłatne wolne
• zmiana godzin rozpoczęcia pracy przez jedną zmianę. Przykład: jedna grupa zaczyna pracę o 6.00, druga o 6.30, trzecia o 7.00.
• skrócenie godzin pracy do 7,5h tak aby zmiany nie spotykały się ze sobą
• zmiana godzin i zwiększenie ilości przerw, w tym na posiłek regeneracyjny, tak aby mniejsze grupy przebywały razem.
• przystosowanie dodatkowych pomieszczeń na szatnie
• zmiana ustawienia maszyn tak aby pracownicy mogli zachować od siebie przepisową odległość

Badanie zdrowia pracowników:

• mierzenie temperatury ciała osób wchodzących na teren zakładu przy pomocy termometrów bezdotykowych
• zainstalowanie kamer termowizyjnych na terenie zakładu, które badają temperaturę ciała pracowników wchodzących na teren zakładu połączonych z możliwością blokady drzwi wejściowych jeśli pomiar wykazał podwyższoną temperaturę ciała
•zainstalowanie kamer termowizyjnych na terenie zakładu, które badają temperaturę ciała pracowników podczas pracy

Higiena na terenie zakładu:

• pracodawca odsyła do lekarza pracowników z podwyższoną temperaturą
• zakaz pracy osób, które w ostatnim miesiącu przebywały w krajach gdzie stwierdzono ogniska koronawirusa, korzystały z lotnisk lub mają świadomość że miały kontakt z takimi osobami
• praca w rękawiczkach i maskach ochronnych • instalacja dodatkowych dozowników z płynami do dezynfekcji
• dodatkowe odkażanie przestrzeni wspólnych w zakładach: szatni, stołówek itd.
• wzrost świadomości i odpowiedzialności pracowników za funkcjonowanie zakładu, co przejawia się w unikaniu niepotrzebnego narażania innych, przestrzegania przepisów itd.

Organizacja pracy zaopatrzenia i firm zewnętrznych:

• zmiana punktów składowania dostaw przez firmy dowożące zaopatrzenie. 
Przykład: przygotowanie tymczasowych wiat gdzie towar jest składowany, a następnie dostarczany na teren zakładu przez pracowników • ograniczenie lub rygorystyczne przestrzeganie dotychczasowych przepisów regulujących możliwość przemieszczania się po zakładzie osób z zaopatrzenia i firm
   zewnętrznych
• rezygnacja lub ograniczenie ilości pracowników firm zewnętrznych
• mierzenie temperatury ciała pracowników  firm zewnętrznych i zaopatrzenia wchodzących na teren zakładu przy pomocy termometrów bezdotykowych

Oczywiście, choćby ze względów technicznych, nie jest tak że wszystkie regulacje są stosowane we wszystkich zakładach. Są stosowane tam gdzie jest to możliwe. Natomiast mamy nadzieję, że będą inspiracją dla Was i podsuną pomysły co jeszcze można ulepszyć, aby chronić pracowników.
Pamiętajmy , że zdrowie i życie naszych pracowników w obecnej sytuacji jest najważniejsze.

Ze związkowym pozdrowieniem

Zbigniew Sikorski
przewodniczący Rady Sekretariatu
Przemysłu Spożywczego NSZZ "Solidarność"


 

POLECANE
Sejm uchwalił podwyżkę CIT dla banków z ostatniej chwili
Sejm uchwalił podwyżkę CIT dla banków

W piątek Sejm uchwalił nowelizację ustawy o CIT, która podnosi stawkę podatku dochodowego od banków. Stawka wyniesie 30 proc. w 2026 r., 26 proc. w 2027 r. i 23 proc. od 2028 r.

Zakaz hodowli zwierząt na futra. Jest decyzja Sejmu z ostatniej chwili
Zakaz hodowli zwierząt na futra. Jest decyzja Sejmu

Sejm uchwalił nowelizację ustawy o ochronie zwierząt, która wprowadza zakaz hodowli zwierząt na futra.

Groźny wypadek na S7: 11 osób rannych po dachowaniu busa z ostatniej chwili
Groźny wypadek na S7: 11 osób rannych po dachowaniu busa

Na drodze ekspresowej S7 między Grójcem a Tarczynem doszło do bardzo groźnego wypadku. Bus przewożący pasażerów dachował w miejscowości Szczęsna, a w zdarzeniu rannych zostało 11 osób. Na miejscu interweniowały wszystkie służby ratunkowe, w tym śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Orban: Będę dziś rozmawiać z Putinem z ostatniej chwili
Orban: Będę dziś rozmawiać z Putinem

Premier Węgier Viktor Orban zapowiedział w piątkowej rozmowie z Radiem Kossuth, że tego dnia będzie rozmawiać z przywódcą Rosji Władimirem Putinem. Ocenił, że planowane spotkanie Putina z prezydentem USA Donaldem Trumpem może się odbyć tylko na Węgrzech, które "opowiadają się po stronie pokoju".

Nie żyje legendarny muzyk z ostatniej chwili
Nie żyje legendarny muzyk

Ace Freshley, główny gitarzysta zespołu rockowego Kiss, zmarł w wieku 74 lat - podała w piątek agencja Reutera. Styl muzyczny, teatralne występy na scenie i charakterystyczny makijaż członków grupy sprawiły, że Kiss uznano za jeden z najpopularniejszych i przełomowych zespołów wszech czasów.

Niespokojnie na granicy. Straż Graniczna wydała komunikat z ostatniej chwili
Niespokojnie na granicy. Straż Graniczna wydała komunikat

Straż Graniczna publikuje raporty dotyczące wydarzeń na polskiej granicy z Białorusią. Ponadto Straż Graniczna zaraportowała o sytuacji na granicy z Litwą i Niemcami. Najnowszy komunikat ukazał się w piątek 17 października 2025 r.

Zakrapiana impreza w hotelu sejmowym? Poseł KO zaprzecza z ostatniej chwili
"Zakrapiana" impreza w hotelu sejmowym? Poseł KO zaprzecza

Posłanka PiS Agnieszka Wojciechowska van Heukelom twierdzi, że w hotelu poselskim odbyła się "zakrapiana impreza" z okazji imienin posła KO Artura Łąckiego. Polityk KO zaprzecza.

Polska powinna wydać Wołodymyra Ż. Niemcom? Jest sondaż z ostatniej chwili
Polska powinna wydać Wołodymyra Ż. Niemcom? Jest sondaż

Blisko połowa Polaków jest przeciwko wydaniu niemieckim służbom zatrzymanego w Polsce i aresztowanego Wołodymyra Ż. Ukrainiec jest podejrzewany o udział w wysadzeniu rosyjskiego gazociągu Nord Stream.

Komunikat dla mieszkańców woj. kujawsko-pomorskiego z ostatniej chwili
Komunikat dla mieszkańców woj. kujawsko-pomorskiego

Od 14 grudnia wracają codzienne pociągi do Ciechocinka. Pod tężnie codziennie pojedzie nawet 13 par pociągów – poinformował Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Nowy komunikat IMGW. Oto co nas czeka z ostatniej chwili
Nowy komunikat IMGW. Oto co nas czeka

Niż nad Europą przyniesie przelotne opady i spadek temperatury. W Warszawie w piątek do 13°C, w sobotę 8°C. Wiatr miejscami porywisty.

REKLAMA

Jak w trakcie pandemii dbać o zdrowie pracowników przemysłu spożywczego?

Kontynuując przekazywanie informacji o warunkach pracy w czasie koronawirusa przedstawiamy w jaki sposób w poszczególnych zakładach realizowane są rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie ochrony zdrowia pracowników. Dla większej przejrzystości wprowadzamy podział na kilku grup regulacji.
 Jak w trakcie pandemii dbać o zdrowie pracowników przemysłu spożywczego?
/ pixabay.com

Kontynuując przekazywanie informacji o warunkach pracy w czasie koronawirusa przedstawiamy w jaki sposób w poszczególnych zakładach realizowane są rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie ochrony zdrowia pracowników. Dla większej przejrzystości wprowadzamy podział na kilku grup regulacji.

Zmniejszenie zagęszczenia osób w zakładzie pracy:

• skierowanie części osób do pracy zdalnej w domu
• skierowanie osób po 60-tym roku życia na pełnopłatne wolne
• skierowanie kobiet w ciąży na pełnopłatne wolne
• skierowanie osób u których występują choroby współtowarzyszące na pełnopłatne wolne
• zmiana godzin rozpoczęcia pracy przez jedną zmianę. Przykład: jedna grupa zaczyna pracę o 6.00, druga o 6.30, trzecia o 7.00.
• skrócenie godzin pracy do 7,5h tak aby zmiany nie spotykały się ze sobą
• zmiana godzin i zwiększenie ilości przerw, w tym na posiłek regeneracyjny, tak aby mniejsze grupy przebywały razem.
• przystosowanie dodatkowych pomieszczeń na szatnie
• zmiana ustawienia maszyn tak aby pracownicy mogli zachować od siebie przepisową odległość

Badanie zdrowia pracowników:

• mierzenie temperatury ciała osób wchodzących na teren zakładu przy pomocy termometrów bezdotykowych
• zainstalowanie kamer termowizyjnych na terenie zakładu, które badają temperaturę ciała pracowników wchodzących na teren zakładu połączonych z możliwością blokady drzwi wejściowych jeśli pomiar wykazał podwyższoną temperaturę ciała
•zainstalowanie kamer termowizyjnych na terenie zakładu, które badają temperaturę ciała pracowników podczas pracy

Higiena na terenie zakładu:

• pracodawca odsyła do lekarza pracowników z podwyższoną temperaturą
• zakaz pracy osób, które w ostatnim miesiącu przebywały w krajach gdzie stwierdzono ogniska koronawirusa, korzystały z lotnisk lub mają świadomość że miały kontakt z takimi osobami
• praca w rękawiczkach i maskach ochronnych • instalacja dodatkowych dozowników z płynami do dezynfekcji
• dodatkowe odkażanie przestrzeni wspólnych w zakładach: szatni, stołówek itd.
• wzrost świadomości i odpowiedzialności pracowników za funkcjonowanie zakładu, co przejawia się w unikaniu niepotrzebnego narażania innych, przestrzegania przepisów itd.

Organizacja pracy zaopatrzenia i firm zewnętrznych:

• zmiana punktów składowania dostaw przez firmy dowożące zaopatrzenie. 
Przykład: przygotowanie tymczasowych wiat gdzie towar jest składowany, a następnie dostarczany na teren zakładu przez pracowników • ograniczenie lub rygorystyczne przestrzeganie dotychczasowych przepisów regulujących możliwość przemieszczania się po zakładzie osób z zaopatrzenia i firm
   zewnętrznych
• rezygnacja lub ograniczenie ilości pracowników firm zewnętrznych
• mierzenie temperatury ciała pracowników  firm zewnętrznych i zaopatrzenia wchodzących na teren zakładu przy pomocy termometrów bezdotykowych

Oczywiście, choćby ze względów technicznych, nie jest tak że wszystkie regulacje są stosowane we wszystkich zakładach. Są stosowane tam gdzie jest to możliwe. Natomiast mamy nadzieję, że będą inspiracją dla Was i podsuną pomysły co jeszcze można ulepszyć, aby chronić pracowników.
Pamiętajmy , że zdrowie i życie naszych pracowników w obecnej sytuacji jest najważniejsze.

Ze związkowym pozdrowieniem

Zbigniew Sikorski
przewodniczący Rady Sekretariatu
Przemysłu Spożywczego NSZZ "Solidarność"



 

Polecane
Emerytury
Stażowe