Polska chce zwiększyć przetwórstwo rybne
"Polityka, którą chcemy realizować, jest całkowicie zgodna z koncepcją przetwórców, czyli coraz większe przetwórstwo w Polsce, rozwój produkcji ryb i zwiększanie możliwości eksportowych oraz poszukiwań surowca" – oświadczył Gróbarczyk. Jego zdaniem, polska branża przetwórstwa rybnego ma ogromne możliwości do coraz większego zaznaczania swojej obecności na świecie.
Jak wynika z szacunków Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, w 2017 r. podmioty przetwarzające ryby w Polsce wyprodukowały ok. 525 tys. ton produktów o wartości 11 mld zł. Daje to naszemu krajowi czwarte miejsce wśród największych przetwórców rybnych w Europie. Sektor w ostatnich latach znacząco rozwinął swój potencjał przede wszystkim dzięki funduszom unijnym.
Mówiąc o polskim stoisku na targach w Brukseli powiedział, że w tym roku jest faktycznie z niego dumny. "Pod polskim szyldem mogą się prezentować krajowi przetwórcy, mogą świadczyć o swojej potędze w przetwórstwie, ale przede wszystkim reklamujemy kraj, który liczy się na arenie międzynarodowej w tej branży" – podkreślił minister.
Jednocześnie zwrócił uwagę, że Polska prowadzi "niezwykle restrykcyjną politykę" w zakresie wykorzystania kwot połowowych i ochrony ekologicznej Bałtyku.