To nie żart. Spurek proponuje przepis na jajecznicę bez jaj. "To, co jemy, jest sprawą publiczną"

1. zakaz reklamy mięsa, mleka i jaj;
2. likwidacja funduszy na promowanie tych produktów ;
3. powołanie funduszu promocji weganizmu;
4. zajęcia w szkołach pn. „klimat i prawa zwierząt”;
5. zerowy VAT na zamienniki mięsa, mleka i jaj
- brzmią postulaty programu Sylwii Spurek.
"To, co jemy, jest sprawą publiczną. Partie polityczne będą musiały zająć się w końcu negatywnymi skutkami przemysłowego rolnictwa" - wzywa europosłanka.
"Moja "piątka dla branży roślinnej” to dopiero początek działań w celu powstrzymania katastrofy klimatycznej" - apeluje.
Polityk podzieliła się także z portalem Fakt.pl przepisem na jajecznicę bez jaj:
Składniki: jedna średnia cebula, mała słodka papryka, 200 g tofu, 2-3 łyżki oleju, świeży szczypior, duża łyżka kurkumy, szczypta świeżo zmielonej soli morskiej, odrobina czarnej soli, dwie łyżki płatków drożdżowych, szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu, pół szklanki wody
- poleca polityk.
Ponoć najważniejszy w przepisie jest "czarcia sól".