KE chce zakazać importu drobiu z Polski. "Konsekwencje będą straszne"

Zakaz 40 proc. krajowej produkcji?
O sprawie doniosła jako pierwsza "Gazeta Wyborcza". Cytowany przez nią prezes Goszczyński podkreśla, że konsekwencje decyzji KE będą straszne. - Straty pójdą w miliardy złotych" - ostrzega.
Informacje dotyczące możliwości wprowadzenia zakazu sprowadzania drobiu z Polski są nieoficjalne. Nie wiadomo, na jaką skalę zakaz obejmie handel naszym mięsem drobiowym. Jak pisze "GW", najpierw rozważano wprowadzenie embarga na drób z całego kraju. Teraz mówi się o ograniczeniach w sprowadzaniu mięsa z Wielkopolski i części Mazowsza - łącznie to nawet 40 proc. krajowej produkcji.
- Komunikat dla mieszkańców Szczecina
- Decyzja sądu ws. koncesji dla Telewizji Republika i wPolsce24. Jest reakcja KRRiT
- Nagły zwrot ws. sprzedaży TVN przez Warner Bros. Discovery. Tego nikt się nie spodziewał
- Komunikat dla mieszkańców Krakowa
- Niemcy importują na potęgę węgiel ze Stanów Zjednoczonych
- Wieloryb zaskoczył turystów w Zatoce Gdańskiej. Nagranie podbija sieć
"Unia łamie zasady"
Unia Europejska złamie w ten sposób dotychczasową zasadę, która określa postępowanie wobec choroby zwalczanej z urzędu – powiedział Andrzej Danielak, prezes polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu.
– To postępowanie jest takie, że wyznacza się tereny zapowietrzone w promieniu trzech kilometrów od ogniska i tereny zagrożone w promieniu dziesięciu kilometrów. Te tereny są obiektem restrykcji weterynaryjnych, czyli ograniczeń, nakazów i zakazów w przemieszczaniu i wszystkich innych czynności dotyczących zagrożonych chorobą. Wtedy jedynie władze mogły prowadzić ograniczenia dotyczące (…) danego terenu, a z pozostałych części kraju można było prowadzić handel wewnątrzwspólnotowy. Oczekujemy, żeby te zasady były dalej stosowane, bo cały kraj nie jest objęty tą chorobą – podkreślił Andrzej Danielak.
Hodowcy z całego kraju domagają się działań rządu i zatrzymania pomysłów Komisji Europejskiej. Dziś po południu mają oni rozmawiać online z Głównym Lekarzem Weterynarii.
W 2004 roku Polska była w drugiej dziesiątce pod względem produkcji drobiu w Europie, jednak obecnie jest liderem. W ubiegłym roku w całym kraju wyprodukowano 3,5 mln ton mięsa drobiowego, z czego 2 mln ton poszły na eksport.