Jak uniknąć niedoboru białka w diecie wegańskiej

Białko to niezbędny składnik pożywienia, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Odgrywa znaczną rolę w jego prawidłowym rozwoju oraz regeneracji, zwłaszcza gdy zmagamy się z chorobami przewlekłymi. Najlepszym źródłem białka jest żywność pochodząca od zwierząt: zarówno mięso, jak i sery, jogurt, kefir czy jajka. Niektórzy z nas decydują się jednak na stosowanie wyłącznie diety roślinnej – wegańskiej. Wówczas mocno kurczy się lista produktów dostarczających białko.
 Jak uniknąć niedoboru białka w diecie wegańskiej
/ Freepik.com

Diety wykluczające spożywanie produktów zwierzęcych na dobre zadomowiły się na mapie ludzkiego sposobu odżywiania. Wegetarianie wykluczają jedzenie wszelkich zwierząt, w tym również ryb i owoców morza. Jednak akceptują produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, sery, miód, a większość, choć nie wszyscy, również jajka. Bardziej restrykcyjna jest dieta wegańska. Weganie nie jedzą żadnych produktów odzwierzęcych: ani mięsa, ani mleka, ani też jajek.

Jajko lepsze od kury

W diecie opartej na mięsie i produktach roślinnych dostarczamy organizmowi dwa rodzaje białek: pełnowartościowe i niepełnowartościowe. To pochodzące z mięsa jest wyższej jakości, lepiej się wchłania i dostarcza niezbędnych aminokwasów w odpowiednich ilościach. Określa się je jako pełnowartościowe białko zwierzęce, gdyż jest podobne do białek ustrojowych obecnych w organizmie człowieka. Druga grupa to białka niepełnowartościowe, czyli takie, które nie mają w swoim składzie wszystkich aminokwasów lub dostarczają je w ilościach niewystarczających. Ten typ protein to zwykle białka pochodzenia roślinnego. Naukowcy zbadali, które białko jest idealne dla organizmu człowieka i nazwali je białkiem wzorcowym. Za takie uznano białko jaja kurzego. Zawiera ono wszystkie potrzebne dla organizmu aminokwasy w wymaganej ilości. Niestety, weganie nie skorzystają z jego dobroczynnych właściwości.  

Niedobory białka w diecie wegańskiej

Osoby stosujące dietę wegańską mają problem, by zapewnić sobie odpowiednią podaż białka. Badania pokazują, że weganie spożywają mniejsze ilości białka niż osoby jedzące produkty odzwierzęce, a niedobór białka w diecie może wywołać określone skutki negatywne. Oprócz spadku masy mięśniowej dochodzi do ogólnego osłabienia, zmęczenia oraz problemów z koncentracją i snem, a także gorszej regeneracji. Następuje niższa odporność na infekcje, wahania nastroju, a także wypadanie włosów i kłopoty ze skórą i paznokciami. Lista przypadłości wynikających z niedoboru białka jest bardzo długa. Dlatego szczególnie w przypadku wegan poprzez dobór odpowiednich produktów trzeba ułożyć jadłospis, który zaspokoi proteinowe potrzeby organizmu zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym.

Strączkowe źródła białka

Aby dieta wegańska zapewniała właściwą podaż białka, należy do jadłospisu włączyć nasiona roślin strączkowych, między innymi fasolę, soczewicę, ciecierzycę i bób. Bez spożycia strączków trudno dobrze zbilansować dietę wegańską, gdyż strączki jako praktycznie jedyne z produktów roślinnych zawierają ważny aminokwas – lizynę.
Największą zawartość białka ma soczewica – 25,4 gramów w 100 gramach produktu, następnie fasola biała – 21,4 g/100 g, kolejna jest ciecierzyca – 19,3 g/100 g, a dalej bób – 7,1 g/100 g. Na liście jest również fasola czerwona, groch, groszek i dość egzotyczny – fasolnik.

Same nasiona roślin strączkowych nie są w stanie zastąpić żywności pochodzenia zwierzęcego, gdyż zawierają bardzo małe ilości metioniny – jednej z niezbędnych aminokwasów. Z kolei zasobne w metioninę są zboża, pestki i orzechy. Dlatego, aby dieta wegańska była dobrze zbilansowana, obok strączków muszą się w niej znaleźć również: kasza gryczana i jaglana, pestki dyni i słonecznika, orzechy włoskie, pistacje, zarodki pszenne, otręby, nasiona sezamu oraz pieczywo na bazie mąki żytniej razowej. Warto dodać, że grzyby, które w formie świeżej zawierają zaledwie od 1,5 do 3,6 procent białka, po ususzeniu mogą się pochwalić zawartością od 10 do 40 procent tego składnika.

Do niedawna uważano, że w przypadku wegan ważne jest, aby w jednym posiłku łączyć strączki z produktami zbożowymi bądź orzechami, gdyż dopiero wtedy taki posiłek będzie kompletny pod względem aminokwasów, w tym lizyny i metioniny. Dopiero wtedy organizm może efektywnie wykorzystać je do produkcji białek. Jednak prace naukowe z ostatnich lat dowodzą, że nie ma potrzeby łączenia tych produktów w jednym posiłku. Mimo to dobrze, żeby przerwa pomiędzy spożyciem produktów zawierających lizynę i metioninę wynosiła nie więcej niż dobę, a najlepiej, by nie przekraczała trzech godzin.

Białka dalekowschodnie

Kolejne źródło białka dla wegan to pochodzące z Azji tempeh i tofu. Pierwszy zawiera 18,9 gramów w 100 gramach masy, a tofu około 12. Tofu to produkt o konsystencji delikatnego twarogu wytwarzany z mleka sojowego. Przybyłe z Chin tofu na stałe zagościło już w światowej kuchni, gdyż jest doskonałym źródłem białka w diecie bezmięsnej, choć i wielu mięsożerców docenia jego zalety. Tempeh z kolei pochodzi z Indonezji, gdzie wytwarzany jest w procesie fermentacji z nasion soi. I to odróżnia go od tofu, które nie powstaje w wyniku fermentacji. Do jego przygotowania wykorzystuje się całe ziarna soi, namoczone, bez łusek, które poddaje się częściowemu gotowaniu. Proces fermentacji zachodzi dzięki użyciu określonego grzyba i trwa od 24 do 36 godzin. Powstały w ten sposób produkt ma twardą konsystencję i zdecydowany, orzechowy aromat. Całość tworzy zwartą strukturę z widocznymi ziarnami soi. Tempeh jest łatwostrawny, a zawarte w nim składniki odżywcze są dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i białka stanowi dobry zamiennik mięsa. Jest również źródłem sporej ilości magnezu, potasu, sodu, wapnia, fosforu, cynku i miedzi oraz witamin z grupy B. Można go jeść na surowo lub po obróbce termicznej, najlepiej z produktami zbożowymi – kaszą, ryżem czy chlebem, oraz warzywami.

Roślinne odżywki białkowe

Wsparciem dla osób na diecie wegańskiej są gotowe preparaty na bazie białka roślinnego – na przykład białko konopne, białko grochu, białko ryżowe i białko z dyni. Tego typu roślinne odżywki białkowe pomagają zwiększyć podaż białka w diecie. Są dobrym dodatkiem do koktajli, zup, wegańskich kotletów, wypieków, puddingów, deserów, sosów czy owsianki. Jednak, korzystając z takich odżywek, należy pamiętać, że podstawą każdej diety, również wegańskiej, jest odpowiednio zbilansowana dieta bazująca na zwykłej żywności.

 

 


 

POLECANE
Niepokojący moment podczas podróży. Szybka reakcja zapobiegła tragedii Wiadomości
Niepokojący moment podczas podróży. Szybka reakcja zapobiegła tragedii

Do szokującego odkrycia doszło w niedzielę w Nowej Zelandii, podczas rutynowej podróży autobusem. 27-letnia pasażerka wsiadła do pojazdu, a swoją walizkę umieściła w luku bagażowym. Wszystko przebiegało normalnie aż do chwili, gdy autobus zatrzymał się na planowany postój w mieście Kaiwaka, na północy kraju.

Zabił nożem młodego mężczyznę. Trwa obława policji z ostatniej chwili
Zabił nożem młodego mężczyznę. Trwa obława policji

Młody mężczyzna zmarł po ugodzeniu nożem przed sklepem nocnym w Policach. Policja prowadzi obławę na sprawcę.

Śmiertelny wypadek w kopalni Bobrek w Bytomiu z ostatniej chwili
Śmiertelny wypadek w kopalni Bobrek w Bytomiu

Do śmiertelnego wypadku doszło w niedzielę na terenie Kopalni Węgla Kamiennego Bobrek w Bytomiu – poinformowała PAP dyrektor biura zarządu Węglokoksu Kraj Anna Radwańska.

Popularny produkt wycofany ze sklepów. Może szkodzić zdrowiu Wiadomości
Popularny produkt wycofany ze sklepów. Może szkodzić zdrowiu

W sklepach sieci Auchan trwa akcja wycofywania ekologicznego cukru kokosowego. W jednej z partii produktu wykryto obecność glutenu, który nie został oznaczony na opakowaniu. To groźna sytuacja dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, alergię na pszenicę czy chorujących na celiakię.

NBP alarmuje: coraz więcej kradzieży danych osobowych i prób wyłudzenia kredytów pilne
NBP alarmuje: coraz więcej kradzieży danych osobowych i prób wyłudzenia kredytów

Statystyki są alarmujące – jak wynika z raportu NBP, w II kwartale 2025 r. średnio co 35 minut dochodziło do próby wyłudzenia kredytu, co daje około 41 przypadków dziennie. Średnia wartość jednej próby wyniosła 16,8 tys. zł, jednak przestępcy nie ograniczają się do drobnych sum – najwyższa odnotowana próba opiewała na aż 1,58 mln zł.

Złoto w Lidze Narodów! Polacy rozbili Włochów z ostatniej chwili
Złoto w Lidze Narodów! Polacy rozbili Włochów

Polscy siatkarze wygrali z Włochami 3:0 (25:22, 25:19, 25:14) w finale Ligi Narodów w chińskim Ningbo. Biało-czerwoni po raz drugi triumfowali w tych rozgrywkach, wcześniej pierwsze miejsce zajęli również w 2023 roku.

Były trener reprezentacji ostro o Lewandowskim: „Czas odejść z Barcelony” Wiadomości
Były trener reprezentacji ostro o Lewandowskim: „Czas odejść z Barcelony”

Robert Lewandowski wciąż pozostaje ważną postacią w FC Barcelonie, ale nie brakuje głosów, że jego czas w Katalonii dobiega końca. Głos w sprawie przyszłości kapitana reprezentacji Polski zabrał Jan Tomaszewski, były bramkarz kadry narodowej.

Michał Wiśniewski obnażył się na festiwalu Owsiaka Wiadomości
Michał Wiśniewski obnażył się na festiwalu Owsiaka

Podczas 31. edycji festiwalu Pol'and'Rock, Michał Wiśniewski po raz kolejny przyciągnął uwagę swoim ekscentrycznym zachowaniem. Wokalista zespołu Ich Troje, znany z barwnego stylu i braku zahamowań, w pewnym momencie występu postanowił... zdjąć spodnie.

Tusk zabrał głos ws. Izraela: Polska była, jest i będzie... z ostatniej chwili
Tusk zabrał głos ws. Izraela: "Polska była, jest i będzie..."

W niedzielę premier Donald Tusk zabrał głos w sprawie Izraela. Jak stwierdził, Polska stoi po stronie Izraela w walce z terroryzmem, ale potępia działania polityków prowadzące do cierpienia cywilów.

Australijskie miasta zniknęły pod śniegiem Wiadomości
Australijskie miasta zniknęły pod śniegiem

Kilka miast na wschodzie Australii zostało pokrytych najgrubszą warstwą śniegu od wielu lat, gdy podczas weekendu w tym rejonie przeszła gwałtowna burza. Spowodowała ona powodzie, unieruchomiła samochody i pozbawiła prądu tysiące gospodarstw domowych – podała w niedzielę agencja Reuters, powołując się na informacje od lokalnych władz.

REKLAMA

Jak uniknąć niedoboru białka w diecie wegańskiej

Białko to niezbędny składnik pożywienia, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Odgrywa znaczną rolę w jego prawidłowym rozwoju oraz regeneracji, zwłaszcza gdy zmagamy się z chorobami przewlekłymi. Najlepszym źródłem białka jest żywność pochodząca od zwierząt: zarówno mięso, jak i sery, jogurt, kefir czy jajka. Niektórzy z nas decydują się jednak na stosowanie wyłącznie diety roślinnej – wegańskiej. Wówczas mocno kurczy się lista produktów dostarczających białko.
 Jak uniknąć niedoboru białka w diecie wegańskiej
/ Freepik.com

Diety wykluczające spożywanie produktów zwierzęcych na dobre zadomowiły się na mapie ludzkiego sposobu odżywiania. Wegetarianie wykluczają jedzenie wszelkich zwierząt, w tym również ryb i owoców morza. Jednak akceptują produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, sery, miód, a większość, choć nie wszyscy, również jajka. Bardziej restrykcyjna jest dieta wegańska. Weganie nie jedzą żadnych produktów odzwierzęcych: ani mięsa, ani mleka, ani też jajek.

Jajko lepsze od kury

W diecie opartej na mięsie i produktach roślinnych dostarczamy organizmowi dwa rodzaje białek: pełnowartościowe i niepełnowartościowe. To pochodzące z mięsa jest wyższej jakości, lepiej się wchłania i dostarcza niezbędnych aminokwasów w odpowiednich ilościach. Określa się je jako pełnowartościowe białko zwierzęce, gdyż jest podobne do białek ustrojowych obecnych w organizmie człowieka. Druga grupa to białka niepełnowartościowe, czyli takie, które nie mają w swoim składzie wszystkich aminokwasów lub dostarczają je w ilościach niewystarczających. Ten typ protein to zwykle białka pochodzenia roślinnego. Naukowcy zbadali, które białko jest idealne dla organizmu człowieka i nazwali je białkiem wzorcowym. Za takie uznano białko jaja kurzego. Zawiera ono wszystkie potrzebne dla organizmu aminokwasy w wymaganej ilości. Niestety, weganie nie skorzystają z jego dobroczynnych właściwości.  

Niedobory białka w diecie wegańskiej

Osoby stosujące dietę wegańską mają problem, by zapewnić sobie odpowiednią podaż białka. Badania pokazują, że weganie spożywają mniejsze ilości białka niż osoby jedzące produkty odzwierzęce, a niedobór białka w diecie może wywołać określone skutki negatywne. Oprócz spadku masy mięśniowej dochodzi do ogólnego osłabienia, zmęczenia oraz problemów z koncentracją i snem, a także gorszej regeneracji. Następuje niższa odporność na infekcje, wahania nastroju, a także wypadanie włosów i kłopoty ze skórą i paznokciami. Lista przypadłości wynikających z niedoboru białka jest bardzo długa. Dlatego szczególnie w przypadku wegan poprzez dobór odpowiednich produktów trzeba ułożyć jadłospis, który zaspokoi proteinowe potrzeby organizmu zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym.

Strączkowe źródła białka

Aby dieta wegańska zapewniała właściwą podaż białka, należy do jadłospisu włączyć nasiona roślin strączkowych, między innymi fasolę, soczewicę, ciecierzycę i bób. Bez spożycia strączków trudno dobrze zbilansować dietę wegańską, gdyż strączki jako praktycznie jedyne z produktów roślinnych zawierają ważny aminokwas – lizynę.
Największą zawartość białka ma soczewica – 25,4 gramów w 100 gramach produktu, następnie fasola biała – 21,4 g/100 g, kolejna jest ciecierzyca – 19,3 g/100 g, a dalej bób – 7,1 g/100 g. Na liście jest również fasola czerwona, groch, groszek i dość egzotyczny – fasolnik.

Same nasiona roślin strączkowych nie są w stanie zastąpić żywności pochodzenia zwierzęcego, gdyż zawierają bardzo małe ilości metioniny – jednej z niezbędnych aminokwasów. Z kolei zasobne w metioninę są zboża, pestki i orzechy. Dlatego, aby dieta wegańska była dobrze zbilansowana, obok strączków muszą się w niej znaleźć również: kasza gryczana i jaglana, pestki dyni i słonecznika, orzechy włoskie, pistacje, zarodki pszenne, otręby, nasiona sezamu oraz pieczywo na bazie mąki żytniej razowej. Warto dodać, że grzyby, które w formie świeżej zawierają zaledwie od 1,5 do 3,6 procent białka, po ususzeniu mogą się pochwalić zawartością od 10 do 40 procent tego składnika.

Do niedawna uważano, że w przypadku wegan ważne jest, aby w jednym posiłku łączyć strączki z produktami zbożowymi bądź orzechami, gdyż dopiero wtedy taki posiłek będzie kompletny pod względem aminokwasów, w tym lizyny i metioniny. Dopiero wtedy organizm może efektywnie wykorzystać je do produkcji białek. Jednak prace naukowe z ostatnich lat dowodzą, że nie ma potrzeby łączenia tych produktów w jednym posiłku. Mimo to dobrze, żeby przerwa pomiędzy spożyciem produktów zawierających lizynę i metioninę wynosiła nie więcej niż dobę, a najlepiej, by nie przekraczała trzech godzin.

Białka dalekowschodnie

Kolejne źródło białka dla wegan to pochodzące z Azji tempeh i tofu. Pierwszy zawiera 18,9 gramów w 100 gramach masy, a tofu około 12. Tofu to produkt o konsystencji delikatnego twarogu wytwarzany z mleka sojowego. Przybyłe z Chin tofu na stałe zagościło już w światowej kuchni, gdyż jest doskonałym źródłem białka w diecie bezmięsnej, choć i wielu mięsożerców docenia jego zalety. Tempeh z kolei pochodzi z Indonezji, gdzie wytwarzany jest w procesie fermentacji z nasion soi. I to odróżnia go od tofu, które nie powstaje w wyniku fermentacji. Do jego przygotowania wykorzystuje się całe ziarna soi, namoczone, bez łusek, które poddaje się częściowemu gotowaniu. Proces fermentacji zachodzi dzięki użyciu określonego grzyba i trwa od 24 do 36 godzin. Powstały w ten sposób produkt ma twardą konsystencję i zdecydowany, orzechowy aromat. Całość tworzy zwartą strukturę z widocznymi ziarnami soi. Tempeh jest łatwostrawny, a zawarte w nim składniki odżywcze są dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i białka stanowi dobry zamiennik mięsa. Jest również źródłem sporej ilości magnezu, potasu, sodu, wapnia, fosforu, cynku i miedzi oraz witamin z grupy B. Można go jeść na surowo lub po obróbce termicznej, najlepiej z produktami zbożowymi – kaszą, ryżem czy chlebem, oraz warzywami.

Roślinne odżywki białkowe

Wsparciem dla osób na diecie wegańskiej są gotowe preparaty na bazie białka roślinnego – na przykład białko konopne, białko grochu, białko ryżowe i białko z dyni. Tego typu roślinne odżywki białkowe pomagają zwiększyć podaż białka w diecie. Są dobrym dodatkiem do koktajli, zup, wegańskich kotletów, wypieków, puddingów, deserów, sosów czy owsianki. Jednak, korzystając z takich odżywek, należy pamiętać, że podstawą każdej diety, również wegańskiej, jest odpowiednio zbilansowana dieta bazująca na zwykłej żywności.

 

 



 

Polecane
Emerytury
Stażowe