Oświadczenie PWPW w sprawie mylącej publikacji "Newsweeka"
Opublikowano dnia 27.01.2017 08:24
Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych wydała oświadczenie w sprawie publikacji "Newsweeka" z dnia 26 stycznia 2017 roku pod tytułem: „Prezes PWPW wycofał oskarżenie przeciw dziennikarzowi „Newsweeka”

pl.wikipedia.org
PWPW wyjaśnia, że Prezes Piotr Woyciechowski nie zrezygnował z procesu karnego przeciwko dziennikarzowi Newsweeka - Michałowi Krzymowskiemu, a jedynie wycofał prywatny akt oskarżenia z Sądu Rejonowego w Warszawie.

W nawiązaniu do artykułu zamieszczonego na stronie internetowej www.newsweek.pl pt. „Prezes PWPW wycofał oskarżenie przeciw dziennikarzowi „Newsweeka” - PWPW oświadcza, że nie prawdziwa jest supozycja jakoby Prezes PWPW Piotr Woyciechowski wycofał się z procesu karnego przeciwko dziennikarzowi tygodnika. Piotr Woyciechowski wycofał z Sądu Rejonowego w Warszawie jedynie prywatny akt oskarżenia  w tej sprawie.
W chwili obecnej z zawiadomienia PWPW oraz Piotra Woyciechowskiego Prokuratura Okręgowa w Radomiu prowadzi śledztwo między innymi w kierunku popełnienia przestępstwa z art. 212 kk. w związku z zawartymi w artykule prasowym pt. „Wielki strach w fabryce dokumentów” pióra red. M. Krzymowskiego oszczerstwami oraz pomówieniami. Piotr Woyciechowski podobnie jak Spółka występuje w przedmiotowym postępowaniu prokuratorskim w charakterze pokrzywdzonego.
Z uwagi na zasady rządzące zarówno postępowaniem przygotowawczym, jak i postępowaniem sądowym nie jest dopuszczalne równoległe prowadzenie dwóch spraw karnych mających ten sam zakres przedmiotowy i podmiotowy.
I jest to jedyny powód dla którego Prezes Piotr Woyciechowski odstąpił od prywatnego aktu oskarżenia.
Reasumując, bez względu na decyzje końcowe prowadzonego postępowania, o którym mowa wyżej, Piotr Woyciechowski finalnie będzie dochodził swoich praw oraz zadośćuczynienia od autora inkryminowanej publikacji przed właściwym Sądem Karnym.
Przed podjęciem ostatecznych rozstrzygnięć w tej sprawie przez organy wymiaru sprawiedliwości, rekomendujemy redakcji Newsweek Polska wstrzymanie się ze świętowaniem i ogłaszaniem triumfu.

Żródło: Biuro Prasowe PWPW
Wideo Tysol.pl Wywiad Cezarego Krysztopy z Tomaszem Szatkowskim
Przemysław
Jarasz

P. Jarasz: Pospolite ruszenie serc. Tysiące osób złożyło się na ratowanie śmiertelnie chorego chłopca
Sytuacja była naprawdę dramatyczna, więc rzesze internautów ruszyły w społecznej akcji na finansowy ratunek 9-letniemu zaledwie Bartusiowi Hąbkowi z Zabrza. Dziecko walczy o życie ze śmiertelną chorobą, gdyż glejak - guz w jego głowie z każdą godziną się rozrastał i czynił kolejne spustoszenia w organizmie małego zabrzanina. Lekarze z niemieckiej kliniki w Tubingen zgodzili się podjąć próby niezwykle skomplikowanej i niestety kosztownej operacji. To była jedyna szansa na dalsze leczenie i życie dzielnego wojownika! W publiczną zbiórkę organizowaną na portalu www.siepomaga.pl zaangażowało się w ciągu zaledwie tygodnia aż 5100 osób, wpłacając ponad 280 tysięcy złotych. Wielu zabrzan na licznych grupach społecznościowych w Internecie rozpropagowywało tę zbiórkę. Nadto znajomi, przyjaciele i rodzice dzieci z klasy Bartka w SP 14 w Zabrzu organizowali liczne i różne przedsięwzięcia, w tym bazarki i warsztaty. Wczoraj chłopczyk przeszedł już tę niezwykle skomplikowaną operację i powoli wraca do zdrowia.

Jerzy Bukowski: Polityczni wędrownicy
Trzeba dobrze zapamiętać nazwiska cyników usiłujących uchodzić za ludzi honoru, którego są całkowicie pozbawieni, aby na nich nie zagłosować 13 października
Marcin
Brixen

Marcin Brixen: Suwaczki
Do dramatycznych, mrożących krew w żyłach, mocz w nerkach i żółć w woreczku doszło, kiedy siostra Łukaszka wraz ze swoim chłopakiem wracała z koncertu. Koncert miał miejsce w Osiedlowym Domu Kultury i występowała na nim młodzieżowa piosenkarka Garretam.

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.