Kawa leczy

Najnowsze badania potwierdzają, że picie kawy zwiększa naszą ochronę przed koronawirusem. Skuteczność działania wyciągu z kawy przeciwko wirusowi SARS-CoV-2 sprawdzili badacze tajwańscy z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung. Naukowcy potwierdzili, że kawa zmniejsza zdolność wirusa SARS-CoV-2 do infekowania komórek i ułatwia jego zwalczanie w organizmie. Sprawdzili też, czy skuteczna jest kawa rozpuszczalna, bezkofeinowa, z mlekiem i z cukrem.
Kawa. Ilustracja poglądowa Kawa leczy
Kawa. Ilustracja poglądowa / Freepik.com

Kawa należy do najczęściej spożywanych napojów na świecie, w Polsce pije ją codziennie 8 na 10 osób, ale najbardziej popularna jest w Skandynawii. Pytanie, czy kawa jest zdrowa, naukowcy zadają sobie od wielu lat. Najnowsze wyniki ich prac potwierdzają, że kawa nie szkodzi, a pita w umiarkowanych ilościach jest korzystna dla naszego zdrowia.

Aktywny konglomerat składników

Pod względem chemicznym kawa to bardzo złożony napój. W jej składzie wyróżniono ok. 1000 różnych substancji, wśród których wiele odznacza się wysoką aktywnością biologiczną. Zawiera wiele składników odżywczych, m.in. różnorodne alkaloidy (w tym kofeinę oraz teobrominę, którą zawierają ziarna zielone), ryboflawinę (witamina B2), niacynę (witamina B3), magnez, potas, związki fenolowe, przeciwutleniacze oraz garbniki.

Właściwości zdrowotne ziaren kawowca

Kawa ma prozdrowotne właściwości wynikające z zawartości polifenoli, takich jak kwas kawowy i kwas chlorogenowy, a także innych antyoksydantów. Związki polifenolowe uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, a także obniżają ciśnienie krwi. Wspomagają ponadto układ odpornościowy w walce z nowotworami, wirusami, bakteriami i grzybami. Jak wykazały wcześniejsze badania, wypijanie co najmniej 1 filiżanki kawy dziennie przekłada się na zmniejszenie ryzyka zakażenia się COVID-19 o 10 procent! Oparto się wtedy na danych z brytyjskiej bazy UK Biobank, jednak mechanizm tego działania pozostawał nieznany. Naukowcy chińscy postanowili więc sprawdzić bezpośrednio, czy kawa ma działanie ochronne przed koronawirusem. Wyniki badań opisali na łamach czasopisma „Cell and Bioscience”.

Związki z kawy hamują infekcję Omikronem

Skuteczność działania wyciągu z kawy przeciwko wirusowi SARS-CoV-2 sprawdzili badacze tajwańscy z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung. Do tego celu użyli specjalnie stworzonej z wirusa tzw. wirusowej pseudocząsteczki, która zawierała kilka białek kolca „S” koronawirusa. To właśnie za pomocą swoich kolców patogen przenika przez błonę komórki gospodarza, zarażając ją, a następnie się w niej namnażając. Korzysta przy tym z receptorów ACE2, enzymu zwanego konwertazą angiotensyny-2, a także kilku innych miejsc na powierzchni komórek. Wykazano, że w przypadku kawy mielonej efekt redukujący liczbę wnikających cząstek wirusa rósł wraz z jej dawką. Na podstawie testu ELISA udowodniono ponadto, że kawa zakłócała interakcję kolca koronawirusa z receptorami ACE2. Zbadano także inne „wejście” koronawirusa do komórki, jakim jest określone białko powierzchniowe komórek nabłonka. Tu kawa również hamowała aktywność agresora. Trzecim mechanizmem ochronnym była zmiana aktywności proteazy cysteinowej, którą koronawirus również wykorzystuje przy infekcji. Enzymy proteolityczne (proteazy, peptydazy) kontrolują syntezę, aktywację i degradację białek.

Rozpuszczalna, z mlekiem, z cukrem? Czego nie lubi SARS-CoV-2?

Badacze przetestowali ochronne działanie kilku popularnych marek kawy rozpuszczalnej. Ta w dawce 1 mg/ml konsekwentnie hamowała infekcję komórek przez dziki typ wirusa SARS-CoV-2, a także warianty Alfa, Delta i Omikron. Dotyczyło to wszystkich trzech typów receptorów, w których wypadku skuteczna była kawa mielona. Naukowcy ocenili ponadto, jak na działanie ochronne kawy wpływa śmietanka, niskotłuszczowe mleko i cukier. Dodatki te okazały się nie zmieniać korzystnego działania napoju. W badaniu zidentyfikowano także związki odpowiedzialne za te właściwości. Oprócz wspomnianego kwasu chlorogenowego i kofeiny był to zwłaszcza kwas izochlorogenowy A (a także B i C). Równie skuteczna była też kawa bez kofeiny! W końcu sprawdzono, jak picie takiej kawy wpływa na zachorowalność na COVID-19. W badaniu wzięło udział 64 zdrowych Tajwańczyków w wieku 21–40 lat, którzy po dwa dni pili w niskich lub wysokich dawkach kawę mieloną (1 lub 2 porcje dziennie), bezkofeinową (2 porcje dziennie) albo wodę. Przed i po badaniu zbadano ich osocze krwi. Jak się okazało, zawarte w osoczu przeciwciała hamowały aktywność dzikiego typu koronawirusa SARS-CoV-2 oraz wariantu Omikron w przypadku osób pijących tradycyjną kawę. Tak samo działało osocze uczestników, którzy sięgali po kawę bezkofeinową, zwłaszcza w dużych ilościach. Autorzy pracy sugerują, że picie kawy może być potencjalną strategią zapobiegania infekcjom koronawirusem. Badanie jest o tyle ważne, że wciąż pojawiają się nowe warianty koronawirusa wywołującego COVID-19, a ochrona zapewniana przez przechorowanie infekcji i szczepienie maleje z czasem. Każdy sposób, który choć trochę poprawia ochronę przed zakażeniem niejako przy okazji, jest wart kontynuowania.

Umiar cechuje kawosza

Współcześnie wiadomo, że korzystne jest umiarkowane spożycie kawy; zaleca się, by nie przekraczać ok. 200 mg kofeiny w ciągu dnia. Taka dawka zawarta jest mniej więcej w 3 filiżankach „małej czarnej”. Ważna jest ilość spożywanej kofeiny, a reakcja na nią jest indywidualna. 50–300 mg (niskie lub umiarkowane spożycie) mogą zwiększyć czujność, koncentrację oraz dodać energii. Wyższe dawki mogą jednak wpływać na nas negatywnie, powodując niepokój, bezsenność i przyspieszone tętno. Spożycie kawy wiąże się ze wzrostem perystaltyki jelit i nasileniem wydzielania kwasów żółciowych, co sprawia, że wiele osób po spożyciu kawy udaje się do toalety.
100 ml czarnej kawy – bez mleka czy śmietanki, to tylko 2 kalorie. Jest więc napojem niskokalorycznym. Warto jednak przestrzec miłośników „kawy i dymka”, że palenie tytoniu może zniwelować wszelkie korzyści płynące z picia kawy.

Intensywne badania trwają

Zanim Ludwik Pasteur wynalazł szczepionkę, to właśnie kawa miała pomagać w zwalczaniu wielu problemów zdrowia publicznego (ze względu na jej antyseptyczne i wspomagające leczenie działanie). Po wielu latach badań nad kawą dziś naukowcy zgodnie potwierdzają jej prozdrowotny wpływ. Od 2018 roku picie kawy promuje Instytut Żywności i Żywienia. Ze względu na jej wysoki potencjał antyoksydacyjny może ona pomagać w prewencji miażdżycy, udaru, zawału serca, cukrzycy typu 2 i nowotworów złośliwych. Kawa poprawia także zdolności poznawcze poprzez zwiększanie przepływu krwi przez struktury mózgu. W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej dowodów na to, że kawa odgrywa wyraźną rolę w prewencji raka jelita grubego oraz cukrzycy. Okazuje się, że u chorych z rakiem jelita grubego, poddanym chemioterapii, picie około 4 filiżanek kawy dziennie znacznie zmniejsza się ryzyko zgonu.

Kawa jest dobrym źródłem polifenoli, ale nie ustalono jeszcze zaleceń, które jasno określałyby, ile należałoby wypić kawy, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na te związki. Picie kawy z mlekiem znacznie obniża ich przyswajanie. Mówi się także o neuroprotekcyjnym działaniu kawy, które może zapobiegać chorobie Alzheimera. Wyjaśnienie związku pomiędzy piciem kawy a zapadalnością na tę chorobę nadal trwa. Warto wspomnieć, że kofeina zawarta w kawie działa szybciej na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, ponieważ występuje w postaci czystego alkaloidu o szybkim tempie wchłaniania.

Kawa a niektóre choroby…

Jeszcze dekadę temu osobom ze stwierdzoną arytmią lub nadciśnieniem tętniczym odradzano picie kawy. Dziś mówi się, że umiarkowane spożycie kawy przez osoby z problemami kardiologicznymi nie jest zakazane, trzeba jednak zachować ostrożność. Osoby z dużym nadciśnieniem mogą pić kawę bezkofeinową, która też jest bogatym źródłem wielu aktywnych składników, ale jej działanie pobudzające jest osłabione ze względu na brak kofeiny. Choroba refluksowa i zaburzenia żołądkowo-jelitowe są przeciwwskazaniem do picia kawy w okresach zaostrzenia chorób. Kawa pobudza kurczliwość pęcherzyka żółciowego, co skutkuje zmniejszaniem krystalizacji cholesterolu w żółci. Dzięki kawie zatem może istotnie zmniejszyć się ryzyko powstania kamieni żółciowych. Liczne badania dotyczące picia kawy i jej wpływu potwierdzają duże znaczenie flawonoidów zawartych w kawie na profilaktykę cukrzycy. W szczególności kwas chlorogenowy może odgrywać dużą rolę w zapobieganiu chorobie. Wykazuje on silne działanie antyoksydacyjne oraz zmniejsza wchłanianie glukozy, przez co wpływa korzystnie na jej metabolizm.


 

 


 

POLECANE
Niemiecki dom aukcyjny handluje rzeczami ofiar niemieckich zbrodni gorące
Niemiecki dom aukcyjny handluje rzeczami ofiar niemieckich zbrodni

Niemiecki dom aukcyjny Felzmann chce sprzedać na licytacji dokumenty należące do ofiar obozów koncentracyjnych. Wśród wystawionych przedmiotów są listy więźniów, kartoteki Gestapo i osobiste pamiątki. Organizacje pamięci o Holokauście mówią o „skandalu” i żądają natychmiastowego przerwania aukcji.

Tragedia w Wielkopolsce: 45-latek znaleziony martwy z ostatniej chwili
Tragedia w Wielkopolsce: 45-latek znaleziony martwy

Policja wyjaśnia, jak zginął 45-latek, którego ciało zostało znalezione w sobotę po południu na jednej z ulic w Poznaniu. Niewykluczone, że mężczyzna został pobity; zatrzymano dwie osoby.

Zdjęcie Polaka otrzymało wyróżnienie od NASA Wiadomości
Zdjęcie Polaka otrzymało wyróżnienie od NASA

Zdjęcie wykonane przez Piotra Czerskiego trafiło 15 listopada na stronę NASA jako Astronomy Picture of the Day. To ogromne wyróżnienie, przyznawane jedynie najbardziej wyjątkowym fotografiom związanym z kosmosem. Jego praca, zatytułowana „Andromeda i Przyjaciele”, przedstawia Galaktykę Andromedy oraz towarzyszące jej mniejsze galaktyki - M32 i M110.

Karol Nawrocki: zapraszam Zełenskiego do Warszawy Wiadomości
Karol Nawrocki: zapraszam Zełenskiego do Warszawy

Prezydent Karol Nawrocki w rozmowie z tygodnikiem Do Rzeczy (która ukaże się w najbliższym wydaniu) stwierdził, że oczekuje przyjazdu Wołodymyra Zełenskiego do Polski. Podkreślił, że wizyta w Warszawie byłaby okazją do spotkania z ukraińską diasporą oraz do podziękowania Polakom za wsparcie udzielane Ukrainie od początku wojny.

Kontuzja w reprezentacji Polski przed meczem z Maltą z ostatniej chwili
Kontuzja w reprezentacji Polski przed meczem z Maltą

Sebastian Szymański opuścił zgrupowanie kadry przed poniedziałkowym meczem z Maltą, który zakończy fazę grupową eliminacji mistrzostw świata - poinformował selekcjoner piłkarskiej reprezentacji Jan Urban, cytowany na stronie PZPN.

Niemiecki historyk: Berlin wykorzystuje „kulturę pamięci”, aby blokować reparacje wojenne tylko u nas
Niemiecki historyk: Berlin wykorzystuje „kulturę pamięci”, aby blokować reparacje wojenne

Niemiecki historyk Karl Heinz Roth ujawnia, że Berlin stosuje „kulturę pamięci” jako strategię odsuwania rozmów o odszkodowaniach za II wojnę światową. Jego analiza pokazuje, jak ta metoda zadziałała wobec Grecji — i jak podobny mechanizm ma dziś dotyczyć Polski.

Atak zimy nad Polską: nadchodzą śnieg i przymrozki Wiadomości
Atak zimy nad Polską: nadchodzą śnieg i przymrozki

Jak informuje Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej, nad wschodnią i południowo-wschodnią częścią Europy będzie zalegał jeszcze słabnący układ wyżowy. Resztę kontynentu zdominują liczne niże z frontami atmosferycznymi. Polska od południowego zachodu będzie się dostawać pod wpływ zatoki niżowej z pofalowanym frontem chłodnym. Na froncie tym utworzy się płytki ośrodek niżowy, który w ciągu dnia przemieszczać się będzie przez północną część kraju. Napływać będzie wilgotne powietrze polarne morskie, które przejściowo będzie wypierać z północy kraju chłodniejsze powietrze pochodzenia arktycznego.

Ważny komunikat dla mieszkańców Łodzi z ostatniej chwili
Ważny komunikat dla mieszkańców Łodzi

Od 7 listopada 2025 roku w Łodzi działa pierwszy odcinkowy pomiar prędkości. System pojawił się na ul. Chocianowickiej i ma zwiększyć bezpieczeństwo kierowców oraz pieszych. Gdzie dokładnie stanęły kamery, jakie obowiązuje tu ograniczenie oraz dlaczego wybrano właśnie to miejsce?

Tusk znowu kłamał? Naczelna Izba Lekarska odpowiada premierowi z ostatniej chwili
Tusk znowu kłamał? Naczelna Izba Lekarska odpowiada premierowi

Premier Donald Tusk podczas piątkowej konferencji prasowej w Retkowie stanowczo zaprzeczył doniesieniom o odsyłaniu pacjentów onkologicznych ze szpitali. „To jest kłamstwo, prostowaliśmy te informacje” - mówił szef rządu. Dodał: „Do tej pory informacje, jakie przekazywano, były sprawdzane natychmiast i okazywały się nieprawdziwe”. Podkreślił, że szpitale nie mają prawa odsyłać tych chorych, a w razie choćby jednego przypadku osobiście interweniuje minister zdrowia. Tusk wspomniał też o rozmowie z szefową MZ, Jolantą Sobierańską-Grendą.

Interwencja w Koninie zakończyła się tragedią. Nie żyje 39-latek Wiadomości
Interwencja w Koninie zakończyła się tragedią. Nie żyje 39-latek

W jednej z dzielnic Konina doszło do tragicznie zakończonej interwencji służb. Policja została wezwana do agresywnego mężczyzny, którego zachowanie budziło niepokój. Po kilku minutach od obezwładnienia 39-latek stracił przytomność i mimo reanimacji zmarł.

REKLAMA

Kawa leczy

Najnowsze badania potwierdzają, że picie kawy zwiększa naszą ochronę przed koronawirusem. Skuteczność działania wyciągu z kawy przeciwko wirusowi SARS-CoV-2 sprawdzili badacze tajwańscy z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung. Naukowcy potwierdzili, że kawa zmniejsza zdolność wirusa SARS-CoV-2 do infekowania komórek i ułatwia jego zwalczanie w organizmie. Sprawdzili też, czy skuteczna jest kawa rozpuszczalna, bezkofeinowa, z mlekiem i z cukrem.
Kawa. Ilustracja poglądowa Kawa leczy
Kawa. Ilustracja poglądowa / Freepik.com

Kawa należy do najczęściej spożywanych napojów na świecie, w Polsce pije ją codziennie 8 na 10 osób, ale najbardziej popularna jest w Skandynawii. Pytanie, czy kawa jest zdrowa, naukowcy zadają sobie od wielu lat. Najnowsze wyniki ich prac potwierdzają, że kawa nie szkodzi, a pita w umiarkowanych ilościach jest korzystna dla naszego zdrowia.

Aktywny konglomerat składników

Pod względem chemicznym kawa to bardzo złożony napój. W jej składzie wyróżniono ok. 1000 różnych substancji, wśród których wiele odznacza się wysoką aktywnością biologiczną. Zawiera wiele składników odżywczych, m.in. różnorodne alkaloidy (w tym kofeinę oraz teobrominę, którą zawierają ziarna zielone), ryboflawinę (witamina B2), niacynę (witamina B3), magnez, potas, związki fenolowe, przeciwutleniacze oraz garbniki.

Właściwości zdrowotne ziaren kawowca

Kawa ma prozdrowotne właściwości wynikające z zawartości polifenoli, takich jak kwas kawowy i kwas chlorogenowy, a także innych antyoksydantów. Związki polifenolowe uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, a także obniżają ciśnienie krwi. Wspomagają ponadto układ odpornościowy w walce z nowotworami, wirusami, bakteriami i grzybami. Jak wykazały wcześniejsze badania, wypijanie co najmniej 1 filiżanki kawy dziennie przekłada się na zmniejszenie ryzyka zakażenia się COVID-19 o 10 procent! Oparto się wtedy na danych z brytyjskiej bazy UK Biobank, jednak mechanizm tego działania pozostawał nieznany. Naukowcy chińscy postanowili więc sprawdzić bezpośrednio, czy kawa ma działanie ochronne przed koronawirusem. Wyniki badań opisali na łamach czasopisma „Cell and Bioscience”.

Związki z kawy hamują infekcję Omikronem

Skuteczność działania wyciągu z kawy przeciwko wirusowi SARS-CoV-2 sprawdzili badacze tajwańscy z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung. Do tego celu użyli specjalnie stworzonej z wirusa tzw. wirusowej pseudocząsteczki, która zawierała kilka białek kolca „S” koronawirusa. To właśnie za pomocą swoich kolców patogen przenika przez błonę komórki gospodarza, zarażając ją, a następnie się w niej namnażając. Korzysta przy tym z receptorów ACE2, enzymu zwanego konwertazą angiotensyny-2, a także kilku innych miejsc na powierzchni komórek. Wykazano, że w przypadku kawy mielonej efekt redukujący liczbę wnikających cząstek wirusa rósł wraz z jej dawką. Na podstawie testu ELISA udowodniono ponadto, że kawa zakłócała interakcję kolca koronawirusa z receptorami ACE2. Zbadano także inne „wejście” koronawirusa do komórki, jakim jest określone białko powierzchniowe komórek nabłonka. Tu kawa również hamowała aktywność agresora. Trzecim mechanizmem ochronnym była zmiana aktywności proteazy cysteinowej, którą koronawirus również wykorzystuje przy infekcji. Enzymy proteolityczne (proteazy, peptydazy) kontrolują syntezę, aktywację i degradację białek.

Rozpuszczalna, z mlekiem, z cukrem? Czego nie lubi SARS-CoV-2?

Badacze przetestowali ochronne działanie kilku popularnych marek kawy rozpuszczalnej. Ta w dawce 1 mg/ml konsekwentnie hamowała infekcję komórek przez dziki typ wirusa SARS-CoV-2, a także warianty Alfa, Delta i Omikron. Dotyczyło to wszystkich trzech typów receptorów, w których wypadku skuteczna była kawa mielona. Naukowcy ocenili ponadto, jak na działanie ochronne kawy wpływa śmietanka, niskotłuszczowe mleko i cukier. Dodatki te okazały się nie zmieniać korzystnego działania napoju. W badaniu zidentyfikowano także związki odpowiedzialne za te właściwości. Oprócz wspomnianego kwasu chlorogenowego i kofeiny był to zwłaszcza kwas izochlorogenowy A (a także B i C). Równie skuteczna była też kawa bez kofeiny! W końcu sprawdzono, jak picie takiej kawy wpływa na zachorowalność na COVID-19. W badaniu wzięło udział 64 zdrowych Tajwańczyków w wieku 21–40 lat, którzy po dwa dni pili w niskich lub wysokich dawkach kawę mieloną (1 lub 2 porcje dziennie), bezkofeinową (2 porcje dziennie) albo wodę. Przed i po badaniu zbadano ich osocze krwi. Jak się okazało, zawarte w osoczu przeciwciała hamowały aktywność dzikiego typu koronawirusa SARS-CoV-2 oraz wariantu Omikron w przypadku osób pijących tradycyjną kawę. Tak samo działało osocze uczestników, którzy sięgali po kawę bezkofeinową, zwłaszcza w dużych ilościach. Autorzy pracy sugerują, że picie kawy może być potencjalną strategią zapobiegania infekcjom koronawirusem. Badanie jest o tyle ważne, że wciąż pojawiają się nowe warianty koronawirusa wywołującego COVID-19, a ochrona zapewniana przez przechorowanie infekcji i szczepienie maleje z czasem. Każdy sposób, który choć trochę poprawia ochronę przed zakażeniem niejako przy okazji, jest wart kontynuowania.

Umiar cechuje kawosza

Współcześnie wiadomo, że korzystne jest umiarkowane spożycie kawy; zaleca się, by nie przekraczać ok. 200 mg kofeiny w ciągu dnia. Taka dawka zawarta jest mniej więcej w 3 filiżankach „małej czarnej”. Ważna jest ilość spożywanej kofeiny, a reakcja na nią jest indywidualna. 50–300 mg (niskie lub umiarkowane spożycie) mogą zwiększyć czujność, koncentrację oraz dodać energii. Wyższe dawki mogą jednak wpływać na nas negatywnie, powodując niepokój, bezsenność i przyspieszone tętno. Spożycie kawy wiąże się ze wzrostem perystaltyki jelit i nasileniem wydzielania kwasów żółciowych, co sprawia, że wiele osób po spożyciu kawy udaje się do toalety.
100 ml czarnej kawy – bez mleka czy śmietanki, to tylko 2 kalorie. Jest więc napojem niskokalorycznym. Warto jednak przestrzec miłośników „kawy i dymka”, że palenie tytoniu może zniwelować wszelkie korzyści płynące z picia kawy.

Intensywne badania trwają

Zanim Ludwik Pasteur wynalazł szczepionkę, to właśnie kawa miała pomagać w zwalczaniu wielu problemów zdrowia publicznego (ze względu na jej antyseptyczne i wspomagające leczenie działanie). Po wielu latach badań nad kawą dziś naukowcy zgodnie potwierdzają jej prozdrowotny wpływ. Od 2018 roku picie kawy promuje Instytut Żywności i Żywienia. Ze względu na jej wysoki potencjał antyoksydacyjny może ona pomagać w prewencji miażdżycy, udaru, zawału serca, cukrzycy typu 2 i nowotworów złośliwych. Kawa poprawia także zdolności poznawcze poprzez zwiększanie przepływu krwi przez struktury mózgu. W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej dowodów na to, że kawa odgrywa wyraźną rolę w prewencji raka jelita grubego oraz cukrzycy. Okazuje się, że u chorych z rakiem jelita grubego, poddanym chemioterapii, picie około 4 filiżanek kawy dziennie znacznie zmniejsza się ryzyko zgonu.

Kawa jest dobrym źródłem polifenoli, ale nie ustalono jeszcze zaleceń, które jasno określałyby, ile należałoby wypić kawy, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na te związki. Picie kawy z mlekiem znacznie obniża ich przyswajanie. Mówi się także o neuroprotekcyjnym działaniu kawy, które może zapobiegać chorobie Alzheimera. Wyjaśnienie związku pomiędzy piciem kawy a zapadalnością na tę chorobę nadal trwa. Warto wspomnieć, że kofeina zawarta w kawie działa szybciej na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, ponieważ występuje w postaci czystego alkaloidu o szybkim tempie wchłaniania.

Kawa a niektóre choroby…

Jeszcze dekadę temu osobom ze stwierdzoną arytmią lub nadciśnieniem tętniczym odradzano picie kawy. Dziś mówi się, że umiarkowane spożycie kawy przez osoby z problemami kardiologicznymi nie jest zakazane, trzeba jednak zachować ostrożność. Osoby z dużym nadciśnieniem mogą pić kawę bezkofeinową, która też jest bogatym źródłem wielu aktywnych składników, ale jej działanie pobudzające jest osłabione ze względu na brak kofeiny. Choroba refluksowa i zaburzenia żołądkowo-jelitowe są przeciwwskazaniem do picia kawy w okresach zaostrzenia chorób. Kawa pobudza kurczliwość pęcherzyka żółciowego, co skutkuje zmniejszaniem krystalizacji cholesterolu w żółci. Dzięki kawie zatem może istotnie zmniejszyć się ryzyko powstania kamieni żółciowych. Liczne badania dotyczące picia kawy i jej wpływu potwierdzają duże znaczenie flawonoidów zawartych w kawie na profilaktykę cukrzycy. W szczególności kwas chlorogenowy może odgrywać dużą rolę w zapobieganiu chorobie. Wykazuje on silne działanie antyoksydacyjne oraz zmniejsza wchłanianie glukozy, przez co wpływa korzystnie na jej metabolizm.


 

 



 

Polecane
Emerytury
Stażowe