Wpływ przypraw na zdrowie

Przyprawy są stosowane od tysięcy lat. Były powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. Dziś również odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni, np. polepszają smak, dodają aromatu, barw czy nawet przedłużają ich świeżość. Jednak najważniejsze jest to, że wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
 Wpływ przypraw na zdrowie
/ pexels.com
Wiele kultur wierzy, że przyprawy mają magiczną moc i dodają je do potraw w trakcie gotowania. Zioła są cudowne, gdyż dzięki nim można zmienić smak każdej potrawy bez dodawania dodatkowych kalorii. Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne, dlatego też ważna jest ich kompozycja i ilość.
Zioła i przyprawy zawierają duże ilości  silnych antyutleniaczy, niespotykanych w owocach i warzywach. Korzyści z posiadania tych składników są ogromne, bo pomagają przyśpieszyć metabolizm, kontrolują poziom cukru we krwi, zmniejszają stan zapalny, chronią przed rakiem, szybszym starzeniem skóry i organów wewnętrznych oraz mogą przyśpieszyć proces odchudzania. Największą ilość związków antyoksydacyjnych możemy znaleźć w rozmarynie, szałwii, oregano, majeranku, imbirze czy pieprzu czarnym.
Ze względu na sporą ilość przypraw można je podzielić na kilka grup ziołowe, korzenne (egzotyczne), warzywne, mieszanki przyprawowe oraz uzyskane w wyniku różnych procesów technologicznych i chemicznych substancje przyprawowe. Najczęściej stosowanymi przyprawami warzywnymi są cebula i czosnek. Mieszanki przyprawowe są kompozycją sproszkowanych produktów roślinnych oraz substancji przyprawowych.
Przyprawy zbawiennie wpływają na organizm, a każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem. Sprawdźmy, które z nich najkorzystniej wpływają na zdrowie.
Mięta pieprzowa-  wyciąg z liści działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, wątroby. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie. Działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo,  łagodzi bóle i odstrasza owady.
Cząber ogrodowy- działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe. Ma także działanie trawienne, uspokajające. Ułatwia przyswajanie pokarmu i pomaga przy wzdęciach. Służy jako przyprawa do mięs i warzyw.
Bazylia- to nie tylko pięknie pachnące zioło, posiada przede wszystkim substancje przeciwzapalne. Bazylia pomaga zwalczyć bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, poprawia trawienie i działa przeciwskurczowo. Roślina jest również świetnym źródłem witaminy K, wapnia oraz magnezu.  Bazylia najbardziej pasuje do pomidorów czy twarożku.
Cynamon- jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto jest świetnym przeciwutleniaczem, który pomaga zachować młody wygląd i piękną skórę. Związki zawarte w cynamonie działają antyseptycznie, przeciwbólowo, znieczulająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy rozgrzewające. Jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów, napoi czy pieczonych mięs.
Kolendra siewna- działa przeciwbakteryjnie i ochronnie na wątrobę, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwnowotworowo, przeciwreumatycznie, uspokajająco i rozluźniająco. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i wchłanianie pokarmu. Wykazuje wpływ przeciwtrądzikowy i przeciwropny. Nie mogą go stosować kobiety w ciąży i osoby nadwrażliwe na promienie słoneczne.
Kurkuma- ta przyprawa ma działanie podobne do narkotyków czy silnych leków, ale w przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Jest bardzo korzystna dla organizmu ze strony medycyny. Kurkuma poprawia pracę wątroby, zapobiega chorobom serca, obniża cholesterol, działa antynowotworowo czy wspomaga gojenie się ran.
Tymianek- jest przyprawą silnie bakteriobójczo. Zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Przyśpiesza przemianę materii, a także łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych posiłkach.
Czarnuszka- niepozorna, a bardzo skuteczna przyprawa, która działa antybakteryjne, antywirusowo i przeciwgrzybiczno. Niektórzy również uważają, że działają przeciwnowotworowo. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie). Nie powinno się jej zażywać w ciąży.

Zioła są świetnym uzupełnieniem potraw, a dodatkowo świetnie wpływają na organizm. Nie mają minusów tylko same plusy. Korzystajmy z nich jak najwięcej. 
 

 

POLECANE
Mamy nagranie incydentu z kiełbasą podczas rozprawy Kaja Godek – Bart Staszewski z ostatniej chwili
Mamy nagranie incydentu z kiełbasą podczas rozprawy Kaja Godek – Bart Staszewski

Mamy nagranie z najsłynniejszej już rozprawy online w Polsce! Podczas procesu między Kają Godek a Bartem Staszewskim doszło do sytuacji, którą internauci nazwali „sądowym kabaretem roku”. Publicysta Cezary Krysztopa, gdy nie zdawał sobie z tego sprawy, został włączony do rozprawy w momencie, gdy… jadł kiełbasę.

Rośnie liczba krytyków ministra Waldemara Żurka pilne
Rośnie liczba krytyków ministra Waldemara Żurka

Zaskakujące wyniki badania SW Research dla Onetu pokazują, że Polacy nie mają jednolitej opinii o działaniach ministra sprawiedliwości Waldemara Żurka. Choć część społeczeństwa ocenia go pozytywnie, coraz więcej osób wyraża niezadowolenie z jego pracy.

MSWiA przedstawiło nowe zasady przyznawania obywatelstwa. Będzie test z wiedzy o Polsce z ostatniej chwili
MSWiA przedstawiło nowe zasady przyznawania obywatelstwa. Będzie test z wiedzy o Polsce

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji zapowiada duże zmiany w sposobie przyznawania polskiego obywatelstwa. Wśród nowych wymogów znajdą się test wiedzy o Polsce, dłuższy czas pobytu i obowiązek podpisania aktu lojalności wobec państwa.

Panika w krakowskiej podstawówce. 10-latek wzniecił pożar – ewakuowano setki dzieci z ostatniej chwili
Panika w krakowskiej podstawówce. 10-latek wzniecił pożar – ewakuowano setki dzieci

10-letni uczeń próbował podpalić szkolny korytarz. Ogień błyskawicznie się rozprzestrzenił, a 450 osób musiało natychmiast uciekać z budynku. Rodzice mówią o panice i krzykach dzieci.

Przydacz: Prezydent nie godzi się, by problemy migracyjne Zachodu dotknęły Polaków z ostatniej chwili
Przydacz: Prezydent nie godzi się, by problemy migracyjne Zachodu dotknęły Polaków

Prezydent Karol Nawrocki jasno sprzeciwia się unijnym planom rozlokowania migrantów w Polsce. Jak podkreśla jego doradca Marcin Przydacz, głowa państwa „nie godzi się, by problemy migracyjne z Zachodu dotknęły Polek i Polaków”. Warszawa stawia twarde warunki Brukseli – i nie zamierza się cofnąć.

Pilny komunikat dla mieszkańców Kielc z ostatniej chwili
Pilny komunikat dla mieszkańców Kielc

W poniedziałek, 13 października 2025 roku, rozpocznie się remont nakładkowy ulicy Orkana w Kielcach. Prace wykona firma TRAKT, a Miejski Zarząd Dróg zapowiada poważne utrudnienia w ruchu – zwłaszcza na skrzyżowaniu Orkana, Warszawskiej i Jaworskiego.

NFZ: W listopadzie i grudniu zabraknie pieniędzy na leczenie z ostatniej chwili
NFZ: W listopadzie i grudniu zabraknie pieniędzy na leczenie

W listopadzie i grudniu w woj. śląskim i mazowieckim może zabraknąć pieniędzy na leczenie – dowiedziała się PAP. Realny jest scenariusz, że Śląsk i Mazowsze będą zmuszone do redukcji części kontraktów na dwa ostatnie miesiące roku – poinformował rozmówca PAP z centrali Narodowego Funduszu Zdrowia.

Hołownia stanął przed prokuraturą: Nie wycofuję słów o zamachu stanu z ostatniej chwili
Hołownia stanął przed prokuraturą: Nie wycofuję słów o zamachu stanu

Marszałek Szymon Hołownia stanął przed prokuraturą. Po przesłuchaniu w Warszawie oświadczył, że nie żałuje swoich słów o „zamachu stanu” i nadal stoi za każdym z nich. Sprawa nabiera tempa, a w tle pojawia się Trybunał Konstytucyjny, KRS i głośne nazwiska.

Mija termin na złożenie dokumentów. Komunikat ZUS Wiadomości
Mija termin na złożenie dokumentów. Komunikat ZUS

ZUS ostrzega: jeśli nie dostarczysz na czas jednego dokumentu, stracisz prawo do renty rodzinnej i pieniądze przepadną. Uczniowie i studenci pobierający świadczenie po zmarłym rodzicu mają ostatnie tygodnie, by dopilnować formalności.

Żurek w Sądzie Najwyższym. Sędzia SN: Na jakich zasadach pan tu wtargnął? z ostatniej chwili
Żurek w Sądzie Najwyższym. Sędzia SN: Na jakich zasadach pan tu wtargnął?

Podczas piątkowych obrad Rady Ławniczej Sądu Najwyższego uczestniczył minister sprawiedliwości Waldemar Żurek. Podczas konferencji prasowej ministra sędzia Sądu Najwyższego prof. Aleksander Stępkowski spytał, na jakich zasadach Żurek wtargnął do budynku. – Czy pierwszy prezes SN będzie mógł zorganizować sobie konferencję w Ministerstwie Sprawiedliwości? – spytał. W odpowiedzi został obrażony przez przewodniczącego Rady Ławniczej, który nazwał sędziego SN "neosędzią".

REKLAMA

Wpływ przypraw na zdrowie

Przyprawy są stosowane od tysięcy lat. Były powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. Dziś również odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni, np. polepszają smak, dodają aromatu, barw czy nawet przedłużają ich świeżość. Jednak najważniejsze jest to, że wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
 Wpływ przypraw na zdrowie
/ pexels.com
Wiele kultur wierzy, że przyprawy mają magiczną moc i dodają je do potraw w trakcie gotowania. Zioła są cudowne, gdyż dzięki nim można zmienić smak każdej potrawy bez dodawania dodatkowych kalorii. Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne, dlatego też ważna jest ich kompozycja i ilość.
Zioła i przyprawy zawierają duże ilości  silnych antyutleniaczy, niespotykanych w owocach i warzywach. Korzyści z posiadania tych składników są ogromne, bo pomagają przyśpieszyć metabolizm, kontrolują poziom cukru we krwi, zmniejszają stan zapalny, chronią przed rakiem, szybszym starzeniem skóry i organów wewnętrznych oraz mogą przyśpieszyć proces odchudzania. Największą ilość związków antyoksydacyjnych możemy znaleźć w rozmarynie, szałwii, oregano, majeranku, imbirze czy pieprzu czarnym.
Ze względu na sporą ilość przypraw można je podzielić na kilka grup ziołowe, korzenne (egzotyczne), warzywne, mieszanki przyprawowe oraz uzyskane w wyniku różnych procesów technologicznych i chemicznych substancje przyprawowe. Najczęściej stosowanymi przyprawami warzywnymi są cebula i czosnek. Mieszanki przyprawowe są kompozycją sproszkowanych produktów roślinnych oraz substancji przyprawowych.
Przyprawy zbawiennie wpływają na organizm, a każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem. Sprawdźmy, które z nich najkorzystniej wpływają na zdrowie.
Mięta pieprzowa-  wyciąg z liści działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, wątroby. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie. Działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo,  łagodzi bóle i odstrasza owady.
Cząber ogrodowy- działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe. Ma także działanie trawienne, uspokajające. Ułatwia przyswajanie pokarmu i pomaga przy wzdęciach. Służy jako przyprawa do mięs i warzyw.
Bazylia- to nie tylko pięknie pachnące zioło, posiada przede wszystkim substancje przeciwzapalne. Bazylia pomaga zwalczyć bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, poprawia trawienie i działa przeciwskurczowo. Roślina jest również świetnym źródłem witaminy K, wapnia oraz magnezu.  Bazylia najbardziej pasuje do pomidorów czy twarożku.
Cynamon- jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto jest świetnym przeciwutleniaczem, który pomaga zachować młody wygląd i piękną skórę. Związki zawarte w cynamonie działają antyseptycznie, przeciwbólowo, znieczulająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy rozgrzewające. Jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów, napoi czy pieczonych mięs.
Kolendra siewna- działa przeciwbakteryjnie i ochronnie na wątrobę, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwnowotworowo, przeciwreumatycznie, uspokajająco i rozluźniająco. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i wchłanianie pokarmu. Wykazuje wpływ przeciwtrądzikowy i przeciwropny. Nie mogą go stosować kobiety w ciąży i osoby nadwrażliwe na promienie słoneczne.
Kurkuma- ta przyprawa ma działanie podobne do narkotyków czy silnych leków, ale w przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Jest bardzo korzystna dla organizmu ze strony medycyny. Kurkuma poprawia pracę wątroby, zapobiega chorobom serca, obniża cholesterol, działa antynowotworowo czy wspomaga gojenie się ran.
Tymianek- jest przyprawą silnie bakteriobójczo. Zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Przyśpiesza przemianę materii, a także łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych posiłkach.
Czarnuszka- niepozorna, a bardzo skuteczna przyprawa, która działa antybakteryjne, antywirusowo i przeciwgrzybiczno. Niektórzy również uważają, że działają przeciwnowotworowo. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie). Nie powinno się jej zażywać w ciąży.

Zioła są świetnym uzupełnieniem potraw, a dodatkowo świetnie wpływają na organizm. Nie mają minusów tylko same plusy. Korzystajmy z nich jak najwięcej. 
 


 

Polecane
Emerytury
Stażowe