Wpływ przypraw na zdrowie

Przyprawy są stosowane od tysięcy lat. Były powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. Dziś również odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni, np. polepszają smak, dodają aromatu, barw czy nawet przedłużają ich świeżość. Jednak najważniejsze jest to, że wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
 Wpływ przypraw na zdrowie
/ pexels.com
Wiele kultur wierzy, że przyprawy mają magiczną moc i dodają je do potraw w trakcie gotowania. Zioła są cudowne, gdyż dzięki nim można zmienić smak każdej potrawy bez dodawania dodatkowych kalorii. Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne, dlatego też ważna jest ich kompozycja i ilość.
Zioła i przyprawy zawierają duże ilości  silnych antyutleniaczy, niespotykanych w owocach i warzywach. Korzyści z posiadania tych składników są ogromne, bo pomagają przyśpieszyć metabolizm, kontrolują poziom cukru we krwi, zmniejszają stan zapalny, chronią przed rakiem, szybszym starzeniem skóry i organów wewnętrznych oraz mogą przyśpieszyć proces odchudzania. Największą ilość związków antyoksydacyjnych możemy znaleźć w rozmarynie, szałwii, oregano, majeranku, imbirze czy pieprzu czarnym.
Ze względu na sporą ilość przypraw można je podzielić na kilka grup ziołowe, korzenne (egzotyczne), warzywne, mieszanki przyprawowe oraz uzyskane w wyniku różnych procesów technologicznych i chemicznych substancje przyprawowe. Najczęściej stosowanymi przyprawami warzywnymi są cebula i czosnek. Mieszanki przyprawowe są kompozycją sproszkowanych produktów roślinnych oraz substancji przyprawowych.
Przyprawy zbawiennie wpływają na organizm, a każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem. Sprawdźmy, które z nich najkorzystniej wpływają na zdrowie.
Mięta pieprzowa-  wyciąg z liści działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, wątroby. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie. Działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo,  łagodzi bóle i odstrasza owady.
Cząber ogrodowy- działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe. Ma także działanie trawienne, uspokajające. Ułatwia przyswajanie pokarmu i pomaga przy wzdęciach. Służy jako przyprawa do mięs i warzyw.
Bazylia- to nie tylko pięknie pachnące zioło, posiada przede wszystkim substancje przeciwzapalne. Bazylia pomaga zwalczyć bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, poprawia trawienie i działa przeciwskurczowo. Roślina jest również świetnym źródłem witaminy K, wapnia oraz magnezu.  Bazylia najbardziej pasuje do pomidorów czy twarożku.
Cynamon- jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto jest świetnym przeciwutleniaczem, który pomaga zachować młody wygląd i piękną skórę. Związki zawarte w cynamonie działają antyseptycznie, przeciwbólowo, znieczulająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy rozgrzewające. Jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów, napoi czy pieczonych mięs.
Kolendra siewna- działa przeciwbakteryjnie i ochronnie na wątrobę, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwnowotworowo, przeciwreumatycznie, uspokajająco i rozluźniająco. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i wchłanianie pokarmu. Wykazuje wpływ przeciwtrądzikowy i przeciwropny. Nie mogą go stosować kobiety w ciąży i osoby nadwrażliwe na promienie słoneczne.
Kurkuma- ta przyprawa ma działanie podobne do narkotyków czy silnych leków, ale w przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Jest bardzo korzystna dla organizmu ze strony medycyny. Kurkuma poprawia pracę wątroby, zapobiega chorobom serca, obniża cholesterol, działa antynowotworowo czy wspomaga gojenie się ran.
Tymianek- jest przyprawą silnie bakteriobójczo. Zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Przyśpiesza przemianę materii, a także łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych posiłkach.
Czarnuszka- niepozorna, a bardzo skuteczna przyprawa, która działa antybakteryjne, antywirusowo i przeciwgrzybiczno. Niektórzy również uważają, że działają przeciwnowotworowo. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie). Nie powinno się jej zażywać w ciąży.

Zioła są świetnym uzupełnieniem potraw, a dodatkowo świetnie wpływają na organizm. Nie mają minusów tylko same plusy. Korzystajmy z nich jak najwięcej. 
 

 

POLECANE
Niemiecki neonazista ogłosił się kobietą tylko u nas
Niemiecki neonazista ogłosił się kobietą

Niemiecki neonazista dokonał "zmiany swojej płci metrykalnej" i formalnie "stał się kobietą". Ma to podobno zagwarantować mu pobyt w żeńskim więzieniu. Mężczyzna zaczął też pozywać tych, którzy krytykują jego decyzję. Za opór wobec ideologii gender Sven Liebich domaga się prawie 20 tysięcy euro.

Nie żyje znany polski dziennikarz. Był związany z TVN i TVP Wiadomości
Nie żyje znany polski dziennikarz. Był związany z TVN i TVP

W wieku 52 lat zmarł ceniony dziennikarz śledczy Przemysław Wojciechowski.

Wysłannik Trumpa był w Strefie Gazy. Tam nie stoi już nic Wiadomości
Wysłannik Trumpa był w Strefie Gazy. "Tam nie stoi już nic"

– Ze Strefy Gazy niemal nic nie pozostało, a jej odbudowa może zająć 10-15 lat – oświadczył w czwartek specjalny wysłannik prezydenta USA Donalda Trumpa ds. Bliskiego Wschodu Steve Witkoff pod koniec swej wizyty w tym regionie.

Doniesienia o zawieszeniu koreańskich programów zbrojeniowych. Jest odpowiedź koreańskiej administracji gorące
Doniesienia o zawieszeniu koreańskich programów zbrojeniowych. Jest odpowiedź koreańskiej administracji

Według doniesień "Korea Economic Daily" polskie władze miały odroczyć swoją wizytę w Korei Południowej ze względu na sytuację polityczną w tym kraju - Istnieją obawy, że eksport broni do Polski może zostać wstrzymany – czytamy na koreańskim portalu Hankyung.com.

Michał Kuczmierowski wyszedł na wolność. Jest komunikat prokuratury z ostatniej chwili
Michał Kuczmierowski wyszedł na wolność. Jest komunikat prokuratury

Prokuratura Krajowa zabrała głos w sprawie decyzji brytyjskiego sądu, który zdecydował o zwolnieniu z aresztu Michała Kuczmierowskiego, byłego szefa Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych.

Nie żyje znana piosenkarka Wiadomości
Nie żyje znana piosenkarka

Brytyjska piosenkarka i aktorka Marianne Faithfull, znana z przeboju „As Tears Go By”, zmarła w Londynie w wieku 78 lat – poinformowały w czwartek brytyjskie media, powołując się na komunikat jej rzecznika.

36 lat temu w tajemniczych okolicznościach zmarł ks. Stanisław Suchowolec Wiadomości
36 lat temu w tajemniczych okolicznościach zmarł ks. Stanisław Suchowolec

W czwartek, 30 stycznia 2025 roku, mija 36. rocznica śmierci ks. Stanisława Suchowolca, kapelana białostockiej "Solidarności" i przyjaciela bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Ciało duchownego odnaleziono 30 stycznia 1989 roku w jego mieszkaniu na plebani. Jako powód śmierci podano zatrucie tlenkiem węgla, co miał spowodować pożar niesprawnego grzejnika. Śledztwo w sprawie morderstwa ks. Suchowolca umorzono. W ocenie prokuratorów z IPN ksiądz został zamordowany przez funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa.

Nowe informacje ws. sprzedaży TVN. Co zrobi Warner Bros. Discovery? Wiadomości
Nowe informacje ws. sprzedaży TVN. Co zrobi Warner Bros. Discovery?

Michał Sołowow złożył niewiążącą ofertę na zakup TVN - poinformowała agencja Bloomberg, powołując się na rzecznika prasowego miliardera. Według nieoficjalnych informacji Radia Zet, druga oferta wpłynęła od holdingu Wirtualnej Polski.

Nie wypłacili ani euro. Europoseł PiS zapytał o pieniądze z UE dla powodzian Wiadomości
"Nie wypłacili ani euro". Europoseł PiS zapytał o pieniądze z UE dla powodzian

Komisja Europejska, mimo zapewnień premiera Donalda Tuska, "nie wypłaciła ani jednego euro" na na pokrycie strat związanych z powodzią w 2024 r. – twierdzi były minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.

Wiele NGO-sów w Polsce okazało się być finansowanych z USA, ale z tym koniec Wiadomości
Wiele NGO-sów w Polsce okazało się być finansowanych z USA, ale z tym koniec

Zamrożenie środków przez administrację Donalda Trumpa uderza w polskie NGO-sy. Organizacje żalą się, że bez wsparcia z USA grozi im rezygnacja z wielu działań.

REKLAMA

Wpływ przypraw na zdrowie

Przyprawy są stosowane od tysięcy lat. Były powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. Dziś również odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni, np. polepszają smak, dodają aromatu, barw czy nawet przedłużają ich świeżość. Jednak najważniejsze jest to, że wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
 Wpływ przypraw na zdrowie
/ pexels.com
Wiele kultur wierzy, że przyprawy mają magiczną moc i dodają je do potraw w trakcie gotowania. Zioła są cudowne, gdyż dzięki nim można zmienić smak każdej potrawy bez dodawania dodatkowych kalorii. Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne, dlatego też ważna jest ich kompozycja i ilość.
Zioła i przyprawy zawierają duże ilości  silnych antyutleniaczy, niespotykanych w owocach i warzywach. Korzyści z posiadania tych składników są ogromne, bo pomagają przyśpieszyć metabolizm, kontrolują poziom cukru we krwi, zmniejszają stan zapalny, chronią przed rakiem, szybszym starzeniem skóry i organów wewnętrznych oraz mogą przyśpieszyć proces odchudzania. Największą ilość związków antyoksydacyjnych możemy znaleźć w rozmarynie, szałwii, oregano, majeranku, imbirze czy pieprzu czarnym.
Ze względu na sporą ilość przypraw można je podzielić na kilka grup ziołowe, korzenne (egzotyczne), warzywne, mieszanki przyprawowe oraz uzyskane w wyniku różnych procesów technologicznych i chemicznych substancje przyprawowe. Najczęściej stosowanymi przyprawami warzywnymi są cebula i czosnek. Mieszanki przyprawowe są kompozycją sproszkowanych produktów roślinnych oraz substancji przyprawowych.
Przyprawy zbawiennie wpływają na organizm, a każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem. Sprawdźmy, które z nich najkorzystniej wpływają na zdrowie.
Mięta pieprzowa-  wyciąg z liści działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, wątroby. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie. Działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo,  łagodzi bóle i odstrasza owady.
Cząber ogrodowy- działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe. Ma także działanie trawienne, uspokajające. Ułatwia przyswajanie pokarmu i pomaga przy wzdęciach. Służy jako przyprawa do mięs i warzyw.
Bazylia- to nie tylko pięknie pachnące zioło, posiada przede wszystkim substancje przeciwzapalne. Bazylia pomaga zwalczyć bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, poprawia trawienie i działa przeciwskurczowo. Roślina jest również świetnym źródłem witaminy K, wapnia oraz magnezu.  Bazylia najbardziej pasuje do pomidorów czy twarożku.
Cynamon- jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto jest świetnym przeciwutleniaczem, który pomaga zachować młody wygląd i piękną skórę. Związki zawarte w cynamonie działają antyseptycznie, przeciwbólowo, znieczulająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy rozgrzewające. Jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów, napoi czy pieczonych mięs.
Kolendra siewna- działa przeciwbakteryjnie i ochronnie na wątrobę, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwnowotworowo, przeciwreumatycznie, uspokajająco i rozluźniająco. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i wchłanianie pokarmu. Wykazuje wpływ przeciwtrądzikowy i przeciwropny. Nie mogą go stosować kobiety w ciąży i osoby nadwrażliwe na promienie słoneczne.
Kurkuma- ta przyprawa ma działanie podobne do narkotyków czy silnych leków, ale w przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Jest bardzo korzystna dla organizmu ze strony medycyny. Kurkuma poprawia pracę wątroby, zapobiega chorobom serca, obniża cholesterol, działa antynowotworowo czy wspomaga gojenie się ran.
Tymianek- jest przyprawą silnie bakteriobójczo. Zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Przyśpiesza przemianę materii, a także łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych posiłkach.
Czarnuszka- niepozorna, a bardzo skuteczna przyprawa, która działa antybakteryjne, antywirusowo i przeciwgrzybiczno. Niektórzy również uważają, że działają przeciwnowotworowo. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie). Nie powinno się jej zażywać w ciąży.

Zioła są świetnym uzupełnieniem potraw, a dodatkowo świetnie wpływają na organizm. Nie mają minusów tylko same plusy. Korzystajmy z nich jak najwięcej. 
 


 

Polecane
Emerytury
Stażowe