Wpływ przypraw na zdrowie

Przyprawy są stosowane od tysięcy lat. Były powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. Dziś również odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni, np. polepszają smak, dodają aromatu, barw czy nawet przedłużają ich świeżość. Jednak najważniejsze jest to, że wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
/ pexels.com
Wiele kultur wierzy, że przyprawy mają magiczną moc i dodają je do potraw w trakcie gotowania. Zioła są cudowne, gdyż dzięki nim można zmienić smak każdej potrawy bez dodawania dodatkowych kalorii. Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne, dlatego też ważna jest ich kompozycja i ilość.
Zioła i przyprawy zawierają duże ilości  silnych antyutleniaczy, niespotykanych w owocach i warzywach. Korzyści z posiadania tych składników są ogromne, bo pomagają przyśpieszyć metabolizm, kontrolują poziom cukru we krwi, zmniejszają stan zapalny, chronią przed rakiem, szybszym starzeniem skóry i organów wewnętrznych oraz mogą przyśpieszyć proces odchudzania. Największą ilość związków antyoksydacyjnych możemy znaleźć w rozmarynie, szałwii, oregano, majeranku, imbirze czy pieprzu czarnym.
Ze względu na sporą ilość przypraw można je podzielić na kilka grup ziołowe, korzenne (egzotyczne), warzywne, mieszanki przyprawowe oraz uzyskane w wyniku różnych procesów technologicznych i chemicznych substancje przyprawowe. Najczęściej stosowanymi przyprawami warzywnymi są cebula i czosnek. Mieszanki przyprawowe są kompozycją sproszkowanych produktów roślinnych oraz substancji przyprawowych.
Przyprawy zbawiennie wpływają na organizm, a każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem. Sprawdźmy, które z nich najkorzystniej wpływają na zdrowie.
Mięta pieprzowa-  wyciąg z liści działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, wątroby. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie. Działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo,  łagodzi bóle i odstrasza owady.
Cząber ogrodowy- działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe. Ma także działanie trawienne, uspokajające. Ułatwia przyswajanie pokarmu i pomaga przy wzdęciach. Służy jako przyprawa do mięs i warzyw.
Bazylia- to nie tylko pięknie pachnące zioło, posiada przede wszystkim substancje przeciwzapalne. Bazylia pomaga zwalczyć bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, poprawia trawienie i działa przeciwskurczowo. Roślina jest również świetnym źródłem witaminy K, wapnia oraz magnezu.  Bazylia najbardziej pasuje do pomidorów czy twarożku.
Cynamon- jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto jest świetnym przeciwutleniaczem, który pomaga zachować młody wygląd i piękną skórę. Związki zawarte w cynamonie działają antyseptycznie, przeciwbólowo, znieczulająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy rozgrzewające. Jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów, napoi czy pieczonych mięs.
Kolendra siewna- działa przeciwbakteryjnie i ochronnie na wątrobę, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwnowotworowo, przeciwreumatycznie, uspokajająco i rozluźniająco. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i wchłanianie pokarmu. Wykazuje wpływ przeciwtrądzikowy i przeciwropny. Nie mogą go stosować kobiety w ciąży i osoby nadwrażliwe na promienie słoneczne.
Kurkuma- ta przyprawa ma działanie podobne do narkotyków czy silnych leków, ale w przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Jest bardzo korzystna dla organizmu ze strony medycyny. Kurkuma poprawia pracę wątroby, zapobiega chorobom serca, obniża cholesterol, działa antynowotworowo czy wspomaga gojenie się ran.
Tymianek- jest przyprawą silnie bakteriobójczo. Zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Przyśpiesza przemianę materii, a także łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych posiłkach.
Czarnuszka- niepozorna, a bardzo skuteczna przyprawa, która działa antybakteryjne, antywirusowo i przeciwgrzybiczno. Niektórzy również uważają, że działają przeciwnowotworowo. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie). Nie powinno się jej zażywać w ciąży.

Zioła są świetnym uzupełnieniem potraw, a dodatkowo świetnie wpływają na organizm. Nie mają minusów tylko same plusy. Korzystajmy z nich jak najwięcej. 
 

 

POLECANE
Pałac Buckingham wydał komunikat Wiadomości
Pałac Buckingham wydał komunikat

W najnowszym wystąpieniu telewizyjnym król Karol III podzielił się z Brytyjczykami zarówno dobrymi wiadomościami, jak i ważnym apelem dotyczącym profilaktyki nowotworowej. Monarcha zwrócił uwagę, że mimo trwającego leczenia funkcjonuje aktywnie, a dzięki wczesnemu wykryciu choroby jego terapia może wkrótce zostać skrócona.

Tȟašúŋke Witkó: Niemcy, macie problem tylko u nas
Tȟašúŋke Witkó: Niemcy, macie problem

Mój kolega, Stanisław, człek obdarzony wyjątkowym darem obserwacji i jeszcze większą umiejętnością ubierania swych spostrzeżeń w słowa, przez lata posługiwał się takim lapidarnym powiedzeniem: „Im gorzej u nich, tym lepiej dla nas!”.

Udane kwalifikacje w Klingenthal. Komplet Biało-Czerwonych w konkursie z ostatniej chwili
Udane kwalifikacje w Klingenthal. Komplet Biało-Czerwonych w konkursie

Sześciu Polaków awansowało do sobotniego konkursu Pucharu Świata w skokach narciarskich w niemieckim Klingenthal. Kwalifikacje wygrał Niemiec Philipp Raimund. Piotr Żyła był 21., Kamil Stoch - 24., Maciej Kot - 28., Kacper Tomasiak - 29., Dawid Kubacki - 32., a Paweł Wąsek - 48.

Groźny incydent na komisariacie w Pionkach Wiadomości
Groźny incydent na komisariacie w Pionkach

Na komisariacie policji w Pionkach (woj. mazowieckie) doszło do groźnego zdarzenia, które, choć nikomu nie zrobiło krzywdy, wywołało poważne konsekwencje służbowe. Podczas rutynowych czynności z zatrzymanym jedna z funkcjonariuszek przypadkowo doprowadziła do wystrzału ze swojej broni służbowej.

Nie żyje znany krytyk i popularyzator jazzu Wiadomości
Nie żyje znany krytyk i popularyzator jazzu

Jeden z najwybitniejszych polskich krytyków jazzowych, pianista, pisarz, historyk, menedżer kultury, wydawca, fotograf i podróżnik zmarł w nocy 12 grudnia 2025 roku, w szpitalu w Wyszkowie. Miał 88 lat.

Coraz więcej pytań o Lewandowskiego. Pojawiły się nowe informacje Wiadomości
Coraz więcej pytań o Lewandowskiego. Pojawiły się nowe informacje

Przyszłość Roberta Lewandowskiego w FC Barcelonie od miesięcy wywołuje liczne spekulacje. Każdego dnia pojawiają się nowe doniesienia . Mimo tego jedno wydaje się jasne: Polak nadal widzi siebie w Barcelonie i jest gotowy zrobić wiele, aby pozostać w klubie.

Niemiecki rząd potwierdza: Zełenski przyjedzie do Berlina z ostatniej chwili
Niemiecki rząd potwierdza: Zełenski przyjedzie do Berlina

Kanclerz Friedrich Merz podejmie w poniedziałek w Berlinie prezydenta Wołodymyra Zełenskiego, a tematem rozmów będzie aktualny stan negocjacji pokojowych dotyczących Ukrainy - poinformował w piątek rzecznik niemieckiego rządu Stefan Kornelius.

Zepchnął studenta pod pociąg. Sąd ogłosił wyrok w głośnej sprawie z Sopotu Wiadomości
Zepchnął studenta pod pociąg. Sąd ogłosił wyrok w głośnej sprawie z Sopotu

Sąd Okręgowy w Gdańsku skazał 21-letniego Maksymiliana S. na 20 lat i trzy miesiące pozbawienia wolności za zabójstwo 23-letniego studenta Uniwersytetu Gdańskiego Jakuba Siemiątkowskiego w Sopocie i posiadanie narkotyków. Mężczyzna zepchnął pokrzywdzonego pod pociąg w sierpniu 2024 r.

Aleksandra Fedorska: Merkel ogłasza wojnę o algorytmy i media cyfrowe z USA z ostatniej chwili
Aleksandra Fedorska: Merkel ogłasza wojnę o algorytmy i media cyfrowe z USA

„Merkel ogłasza wojnę o algorytmy i media cyfrowe z USA!!!!” - skomentowała ekspert ds. Niemiec odnosząc się do opublikowanego artykułu w Welt.de. cytującego Angelę Merkel, byłą kanclerz Niemiec.

Nie żyje znana brytyjska pisarka Wiadomości
Nie żyje znana brytyjska pisarka

Sophie Kinsella nie żyje. Brytyjska pisarka, która zdobyła międzynarodową sławę dzięki serii książek o zakupoholiczce, odeszła po długich zmaganiach z glejakiem wielopostaciowym. O jej śmierci poinformowała rodzina.

REKLAMA

Wpływ przypraw na zdrowie

Przyprawy są stosowane od tysięcy lat. Były powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. Dziś również odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni, np. polepszają smak, dodają aromatu, barw czy nawet przedłużają ich świeżość. Jednak najważniejsze jest to, że wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
/ pexels.com
Wiele kultur wierzy, że przyprawy mają magiczną moc i dodają je do potraw w trakcie gotowania. Zioła są cudowne, gdyż dzięki nim można zmienić smak każdej potrawy bez dodawania dodatkowych kalorii. Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne, dlatego też ważna jest ich kompozycja i ilość.
Zioła i przyprawy zawierają duże ilości  silnych antyutleniaczy, niespotykanych w owocach i warzywach. Korzyści z posiadania tych składników są ogromne, bo pomagają przyśpieszyć metabolizm, kontrolują poziom cukru we krwi, zmniejszają stan zapalny, chronią przed rakiem, szybszym starzeniem skóry i organów wewnętrznych oraz mogą przyśpieszyć proces odchudzania. Największą ilość związków antyoksydacyjnych możemy znaleźć w rozmarynie, szałwii, oregano, majeranku, imbirze czy pieprzu czarnym.
Ze względu na sporą ilość przypraw można je podzielić na kilka grup ziołowe, korzenne (egzotyczne), warzywne, mieszanki przyprawowe oraz uzyskane w wyniku różnych procesów technologicznych i chemicznych substancje przyprawowe. Najczęściej stosowanymi przyprawami warzywnymi są cebula i czosnek. Mieszanki przyprawowe są kompozycją sproszkowanych produktów roślinnych oraz substancji przyprawowych.
Przyprawy zbawiennie wpływają na organizm, a każda z nich charakteryzuje się odmiennym działaniem. Sprawdźmy, które z nich najkorzystniej wpływają na zdrowie.
Mięta pieprzowa-  wyciąg z liści działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, wątroby. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie. Działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo,  łagodzi bóle i odstrasza owady.
Cząber ogrodowy- działa moczopędnie, pobudza czynności żołądka i pracę kory nadnerczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe. Ma także działanie trawienne, uspokajające. Ułatwia przyswajanie pokarmu i pomaga przy wzdęciach. Służy jako przyprawa do mięs i warzyw.
Bazylia- to nie tylko pięknie pachnące zioło, posiada przede wszystkim substancje przeciwzapalne. Bazylia pomaga zwalczyć bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, poprawia trawienie i działa przeciwskurczowo. Roślina jest również świetnym źródłem witaminy K, wapnia oraz magnezu.  Bazylia najbardziej pasuje do pomidorów czy twarożku.
Cynamon- jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto jest świetnym przeciwutleniaczem, który pomaga zachować młody wygląd i piękną skórę. Związki zawarte w cynamonie działają antyseptycznie, przeciwbólowo, znieczulająco, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy rozgrzewające. Jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów, napoi czy pieczonych mięs.
Kolendra siewna- działa przeciwbakteryjnie i ochronnie na wątrobę, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwnowotworowo, przeciwreumatycznie, uspokajająco i rozluźniająco. Kolendra pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyśpiesza trawienie i wchłanianie pokarmu. Wykazuje wpływ przeciwtrądzikowy i przeciwropny. Nie mogą go stosować kobiety w ciąży i osoby nadwrażliwe na promienie słoneczne.
Kurkuma- ta przyprawa ma działanie podobne do narkotyków czy silnych leków, ale w przeciwieństwie do nich nie jest toksyczna. Jest bardzo korzystna dla organizmu ze strony medycyny. Kurkuma poprawia pracę wątroby, zapobiega chorobom serca, obniża cholesterol, działa antynowotworowo czy wspomaga gojenie się ran.
Tymianek- jest przyprawą silnie bakteriobójczo. Zwalcza pasożyty i drobnoustroje regulując przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Przyśpiesza przemianę materii, a także łagodzi efekt ciężkości po obfitych i tłustych posiłkach.
Czarnuszka- niepozorna, a bardzo skuteczna przyprawa, która działa antybakteryjne, antywirusowo i przeciwgrzybiczno. Niektórzy również uważają, że działają przeciwnowotworowo. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie). Nie powinno się jej zażywać w ciąży.

Zioła są świetnym uzupełnieniem potraw, a dodatkowo świetnie wpływają na organizm. Nie mają minusów tylko same plusy. Korzystajmy z nich jak najwięcej. 
 


 

Polecane