Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?

W warszawskiej siedzibie Solidarności, 13 marca odbyło się spotkanie zorganizowane przez Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „S” z przedstawicielami pracodawców.
 Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?
/ T. Gutry Tygodnik Solidarność
- Bardzo mi zależało na spotkaniu z państwem, jako ze stroną pracodawców. Mam nadzieje, że współpraca w ramach Trójstronnego Zespołu Branżowego ds. Branży Spożywczej będzie układała się dobrze – rozpoczął spotkanie Zbigniew Sikorski, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego „S”.

Trójstronny zespół branżowy dla sektora spożywczego, o którym mówił przewodniczący Sikorski, został powołany do życia w styczniu 2017 r., jednak od tamtej pory odbyło się tylko jego jedno zebranie. – Gdy tylko zostałem szefem sekretariatu rozpocząłem działania, by ten zespół reaktywować. Wielokrotnie, jako członek Komisji Krajowej, poruszałem ten temat na posiedzeniach KK. Dostałem ustne zobowiązanie od premiera Morawieckiego, który obiecał mi, że zespół będzie w końcu funkcjonował normalnie. Jednak do dnia dzisiejszego nic się z tym nie stało. Ale ja nie ustąpię, ten zespół ma prawo funkcjonować! – przekonywał Zbigniew Sikorski.

W trakcie spotkania, w którym oprócz członków Solidarności, brali udział także przedstawiciele organizacji pracodawców, takich jak: Pracodawcy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, czy Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, omówiono tematy, jakie Trójstronny Zespół Branżowy przedłoży wkrótce w piśmie do ministra przedsiębiorczości i technologii. Potem te tematy mają być podnoszone przez zespół branżowy na spotkaniach organizowanych w bieżącym roku. I tak strona społeczna zgłosiła następujące tematy: powołanie narodowego holdingu spożywczego, powołanie holdingu hotelowego, kwestia Przemysłu 4.0 w branży spożywczej oraz sprawy branżowe sektorowe.

Jednak najważniejszym z tematów, który ma być poruszony w pierwszej kolejności, będzie sprawa szarej strefy w sektorze spożywczym. – Musimy ustalić, w jaki sposób walczyć ze złą działalnością w produkcji żywności, bo skutki tego są dla pracodawców bardzo bolesne. Chodzi np. o obrót nielegalną żywnością, czy fałszowanie żywności. Co ciekawe i bulwersujące, a o czym chyba mało kto wie, to to, że co trzecia bułka sprzedawana w Polsce jest niewiadomego pochodzenia – oświadczył Andrzej Ganter z Pracodawców RP.

Z kolei Grzegorz Pellowski z ZRP dodał, że kolejnym z punktów, które warto poruszyć w trakcie trójstronnych spotkań musi być kwestia marnowanie żywności, a także sprawa wyraźnego znaczenia pieczywa świeżego i pieczywa mrożonego. - Nasze pieczywo jest jednym z najlepszych w Europie, ale przychodzą już tacy producenci, którzy zarzynają polski rynek. Jak nie zaczniemy działać, to będziemy jeść bułki niemieckie i francuskie – przekonywał Pellowski.


Marcin Koziestański

 

POLECANE
Emocje w Las Vegas. Poznaliśmy mistrza świata Formuły 1 z ostatniej chwili
Emocje w Las Vegas. Poznaliśmy mistrza świata Formuły 1

Holender Max Verstappen (Red Bull) zapewnił sobie czwarty z rzędu i czwarty w karierze tytuł mistrza świata Formuły 1.

Córki widziały, jak piję, bardzo tego żałuję – znany aktor szczerze o swoim nałogu Wiadomości
Córki widziały, jak piję, bardzo tego żałuję – znany aktor szczerze o swoim nałogu

Przed laty był jednym z najbardziej rozchwytywanych aktorów młodego pokolenia, lecz w pewnym momencie zniknął z showbiznesu. Co stało za tym nagłym zwrotem?

Lewica deklaruje, że wystawi w wyborach „czarnego konia” z ostatniej chwili
Lewica deklaruje, że wystawi w wyborach „czarnego konia”

Skład kandydatów głównych ugrupowań polskiej sceny polityczne do wyścigu o prezydencki fotel już jest znany, dzisiaj swoją propozycję przedstawi PiS. Robert Biedroń zapowiedział, że kandydatka jego partii zostanie przedstawiona dopiero w połowie grudnia.

Rzecznik Policji: Śmierć naszego Kolegi jest ogromną tragedią dla całej formacji z ostatniej chwili
Rzecznik Policji: Śmierć naszego Kolegi jest ogromną tragedią dla całej formacji

Wczoraj po południu przy ulicy Inżynierskiej 6, na warszawskiej Pradze Północ, policjanci podjęli interwencję w stosunku do agresywnym mężczyzny, który groził postronnym osobom maczetą. Podczas próby zatrzymania mężczyzny jeden z funkcjonariuszy użył broni służbowej, na skutek czego ranny został policjant, który w wyniku obrażeń zmarł.

Polka na podium Pucharu Świata pilne
Polka na podium Pucharu Świata

Julia Walczyk-Klimaszyk zajęła trzecie miejsce w pierwszych w nowym sezonie zawodach Pucharu Świata florecistek w Tunisie. W półfinale uległa utytułowanej Włoszce Ariannie Errigo 10:15.

Black Friday – jak zmanipulować konsumenta Wiadomości
Black Friday – jak zmanipulować konsumenta

Polacy z entuzjazmem przyjęli tradycję Black Friday, który zgodnie z amerykańskim zwyczajem obchodzony jest w piątek następujący po Dniu Dziękczynienia. W tym roku czarnopiątkowe szaleństwo ma swoje apogeum 29 listopada.

Kto chciałby sojuszu PiS-Konfederacja? Nowy sondaż polityka
Kto chciałby sojuszu PiS-Konfederacja? Nowy sondaż

- Porozumienia nie chce duża część polityków PiS i Konfederacji, a sympatycy pozostają pod ich wpływem. Gdyby zmieniło się nastawienie góry, wyborcy też chętniej widzieliby taką koalicję – komentuje wyniki sondażu politolog Marcin Palade.

Od miesięcy terroryzował okolicę – nowe informacje ws. strzelaniny na Pradze pilne
Od miesięcy terroryzował okolicę – nowe informacje ws. strzelaniny na Pradze

Trwa wyjaśnianie, jak doszło do tragedii z udziałem policjanta, który strzelił do kolegi. Jak poinformował resort spraw wewnętrznych, sprawę bada specjalna policyjno-prokuratorska grupa.

Już dziś w Krakowie PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta pilne
Już dziś w Krakowie PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta

Jak poinformował rzecznik PiS Rafał Bochenek, dziś o godz. 16.00 w Hali Sokół w Krakowie odbędzie się obywatelskie spotkanie z udziałem Jarosława Kaczyńskiego, podczas którego zostanie ogłoszona decyzja dotycząca kandydata na prezydenta.

40 Polaków. Pierwsza egzekucja w KL Auschwitz z ostatniej chwili
40 Polaków. Pierwsza egzekucja w KL Auschwitz

Na murze kościoła salezjańskiego pw. Miłosierdzia Bożego w Oświęcimiu na Zasolu umieszczona jest tablica z nazwiskami czterdziestu więźniów Polaków, rozstrzelanych osiemdziesiąt cztery lata temu.

REKLAMA

Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?

W warszawskiej siedzibie Solidarności, 13 marca odbyło się spotkanie zorganizowane przez Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „S” z przedstawicielami pracodawców.
 Co dalej z dialogiem w branży spożywczej?
/ T. Gutry Tygodnik Solidarność
- Bardzo mi zależało na spotkaniu z państwem, jako ze stroną pracodawców. Mam nadzieje, że współpraca w ramach Trójstronnego Zespołu Branżowego ds. Branży Spożywczej będzie układała się dobrze – rozpoczął spotkanie Zbigniew Sikorski, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego „S”.

Trójstronny zespół branżowy dla sektora spożywczego, o którym mówił przewodniczący Sikorski, został powołany do życia w styczniu 2017 r., jednak od tamtej pory odbyło się tylko jego jedno zebranie. – Gdy tylko zostałem szefem sekretariatu rozpocząłem działania, by ten zespół reaktywować. Wielokrotnie, jako członek Komisji Krajowej, poruszałem ten temat na posiedzeniach KK. Dostałem ustne zobowiązanie od premiera Morawieckiego, który obiecał mi, że zespół będzie w końcu funkcjonował normalnie. Jednak do dnia dzisiejszego nic się z tym nie stało. Ale ja nie ustąpię, ten zespół ma prawo funkcjonować! – przekonywał Zbigniew Sikorski.

W trakcie spotkania, w którym oprócz członków Solidarności, brali udział także przedstawiciele organizacji pracodawców, takich jak: Pracodawcy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, czy Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, omówiono tematy, jakie Trójstronny Zespół Branżowy przedłoży wkrótce w piśmie do ministra przedsiębiorczości i technologii. Potem te tematy mają być podnoszone przez zespół branżowy na spotkaniach organizowanych w bieżącym roku. I tak strona społeczna zgłosiła następujące tematy: powołanie narodowego holdingu spożywczego, powołanie holdingu hotelowego, kwestia Przemysłu 4.0 w branży spożywczej oraz sprawy branżowe sektorowe.

Jednak najważniejszym z tematów, który ma być poruszony w pierwszej kolejności, będzie sprawa szarej strefy w sektorze spożywczym. – Musimy ustalić, w jaki sposób walczyć ze złą działalnością w produkcji żywności, bo skutki tego są dla pracodawców bardzo bolesne. Chodzi np. o obrót nielegalną żywnością, czy fałszowanie żywności. Co ciekawe i bulwersujące, a o czym chyba mało kto wie, to to, że co trzecia bułka sprzedawana w Polsce jest niewiadomego pochodzenia – oświadczył Andrzej Ganter z Pracodawców RP.

Z kolei Grzegorz Pellowski z ZRP dodał, że kolejnym z punktów, które warto poruszyć w trakcie trójstronnych spotkań musi być kwestia marnowanie żywności, a także sprawa wyraźnego znaczenia pieczywa świeżego i pieczywa mrożonego. - Nasze pieczywo jest jednym z najlepszych w Europie, ale przychodzą już tacy producenci, którzy zarzynają polski rynek. Jak nie zaczniemy działać, to będziemy jeść bułki niemieckie i francuskie – przekonywał Pellowski.


Marcin Koziestański


 

Polecane
Emerytury
Stażowe