Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka

Jedzenie gęsiny jest korzystne dla organizmu człowieka, w porównaniu do innych gatunków mięsa ma ona korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych – ocenili naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tymczasem w Polsce gęsinę je się okazjonalnie.
 Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka
/ pixabay.com

Dr inż. Agnieszka Orkusz z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu w rozmowie z PAP podkreśliła, że prowadzone przez tę placówkę od 2010 r. badania potwierdzają, że w gęsim mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 70 proc. ogólnej zawartości.

W porównaniu z innymi gatunkami mięsa gęsina ma korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych i zawiera dużo białka, bo około 23 proc., w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem - powiedziała ekspert.

 
Dodała, że gęsina jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
 
Ekspert wyjaśniła, że gęsie sadło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości.
 

Od dawna uważany był za specyfik łagodzący np. bóle reumatyczne i stawowe, stany zapalne, i leczący niektóre rany. Głównie to zasługa zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu oleinowego, tego samego, który zawarty jest w oliwie z oliwek - powiedziała dr Orkusz.

 
Zaznaczyła, że gęsie sadło nie traci swych właściwości nawet po podgrzaniu do temperatury 200 stopni Celsjusza.
 
Wrocławscy naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego prowadzą też badania nad przechowywaniem gęsiny w warunkach zamrożenia oraz pakowania w tzw. zmienionej atmosferze lub warunkach próżniowych.
 

Chodzi o atmosferę wysokotlenową, w której zawartość tlenu sięga 80 proc., a dwutlenku węgla 20 proc. W warunkach próżniowych pakowanie odbywa się bez dostępu powietrza. Wyniki badań wskazują, że tak przechowywana gęsina nie traci swoich wartości przez wiele miesięcy - powiedziała dr Orkusz.

 
Wyjaśniła, że badania nad przechowywaniem mięsa wiążą się z faktem, że świeża gęsina jest dostępna tylko przez kilka miesięcy, ponieważ okres uboju gęsi jest ograniczony i producenci robią to zwykle od czerwca do listopada.
 

Nasze badania potwierdzają, że warto sięgać po gęsinę w każdej formie, bo jest bardzo korzystna dla organizmu człowieka. Niestety, Polacy jadają ją okazjonalnie - powiedziała ekspert.

 
Rocznie w Polsce produkuje się ok. 20 tys. ton gęsiny, z czego jedynie 700 ton jest kierowane na rynek krajowy.

PAP Nauka w Polsce

 

POLECANE
Burmistrz Głogówka oferuje Elonowi Muskowi zamek gorące
Burmistrz Głogówka oferuje Elonowi Muskowi zamek

Czy Elon Musk zdecyduje się na zakup historycznego zamku w Głogówku? Burmistrz miasta liczy na sukces i pisze list do amerykańskiego miliardera.

Kliko Sutryka, idź precz. Wrocławianie mają dość, chcą odwołania prezydenta z ostatniej chwili
"Kliko Sutryka, idź precz". Wrocławianie mają dość, chcą odwołania prezydenta

Wrocławianie stracili cierpliwość do prezydenta miasta Jacka Sutryka. Powstało Stowarzyszenie - SOS Wrocław - którego celem jest przeprowadzenie referendum ws. odwołania prezydenta. Aktywiści na zwołanej w środę konferencji prasowej podkreślali, że Sutryk nie spełnia deklarowanych obietnic, a ponadto ciążą na nim prokuratorskie zarzuty ws. Collegium Humanum.

Napięta sytuacja na zachodniej granicy Niemiec. Sąsiedzi wściekli tylko u nas
Napięta sytuacja na zachodniej granicy Niemiec. Sąsiedzi wściekli

Niemcy w obliczu zbliżających się przedwczesnych wyborów do Bundestagu, które odbędą się 23 lutego, chętnie trąbią o sukcesie, który polega na bardzo znaczącym spadku wniosków o azyl w Niemczech. Mniej azylantów w Niemczech oznacza mniejsze koszty zjawiska niekontrolowanej migracji dla Niemiec. Ten sukces realizowany jest jednak kosztem krajów sąsiedzkich takich jak Polska, ale także Francja, Luksemburg i Belgia.

Kto stoi za pobiciem prof. Malickiego? Historyk przypomniał sobie ważny szczegół pilne
Kto stoi za pobiciem prof. Malickiego? Historyk przypomniał sobie ważny szczegół

– Jak mi wrócił kolejny obraz do pamięci, to wywnioskowałem z tego, że w tym jest element wschodni, bo w tym jest błąd składniowy... – mówił na antenie Polsat News prof. Jan Malicki, dyrektor Studium Europy Wschodniej Uniwersytetu Warszawskiego, który w grudniu 2024 roku został brutalnie pobity.

Prezes PiS alarmuje: Przenoszenie sędziów ma na celu procesy polityczne przeciwko PiS pilne
Prezes PiS alarmuje: Przenoszenie sędziów ma na celu procesy polityczne przeciwko PiS

Planowane przeniesienie 10 sędziów warszawskiego sądu okręgowego, powołanych po 2017 r., ma na celu przeprowadzenie procesów politycznych przeciwko naszej formacji politycznej - ocenił w środę prezes PiS Jarosław Kaczyński. Dodał, że kontekstem tego działania jest tegoroczna kapania wyborcza.

Zełenski w Polsce. Tusk: Polska prezydencja przełamie impas z ostatnich miesięcy z ostatniej chwili
Zełenski w Polsce. Tusk: Polska prezydencja przełamie impas z ostatnich miesięcy

– Ukraina może liczyć na polskie wsparcie i pomoc, podstawy naszej przyjaźni i współpracy są oczywiste, bezwarunkowe i one nie ulegną zmianie – powiedział w środę w Warszawie premier Donald Tusk na wspólnej konferencji z prezydentem Ukrainy Wołodymyrem Zełenskim.

Zbigniew Kuźmiuk: Rząd nie zauważył mijającego terminu wykupu obligacji PFR na 34 mld zł polityka
Zbigniew Kuźmiuk: Rząd nie zauważył mijającego terminu wykupu obligacji PFR na 34 mld zł

Rozpoczął się już drugi rok rządów Donalda Tuska, niestety rezultaty tego rządzenia są więcej niż skromne, bowiem większość koalicyjna pobudzana jest ciągle przez szefa rządu nie do pracy na rzecz rozwoju naszego kraju, ale do zemsty na Prawie i Sprawiedliwości. Widać to zarówno po braku reakcji rządu na najważniejsze problemy Polaków, narastającą drożyznę, a także gwałtowny wzrost kosztów użytkowania mieszkań i domów (duży wzrost kosztów prądu, gazu i ciepła), a także ze względu na coraz większe problemy w gospodarce i finansach publicznych.

To już koniec Milionerów? Bo nad TVN krąży widmo sprzedaży Wiadomości
To już koniec "Milionerów"? Bo "nad TVN krąży widmo sprzedaży"

Nad "Milionerami" gromadzą się czarne chmury. Jak ustalił portal Shownews.pl, popularny program TVN jest wygaszany. Jak przebąkuje się po kątach, wszystko przez krążące widmo sprzedaży. Niepewny jest też los prowadzącego teleturniej – Huberta Urbańskiego.

Tak tną podmorskie kable – chiński patent Wiadomości
Tak tną podmorskie kable – chiński patent

Inżynierowie z Chin opracowali urządzenia specjalnie zaprojektowane do szybkiego i taniego przecinania kabli podmorskich — informuje amerykański "Newsweek".

Domański napisał nowe pismo do PKW z ostatniej chwili
Domański napisał nowe pismo do PKW

Minister finansów Andrzej Domański poinformował w mediach społecznościowych, że wysłał do Państwowej Komisji Wyborczej kolejne pismo. Uzasadnia w nim swój wcześniejszy wniosek do tej instytucji, w którym domaga się wykładni uchwały dotyczącej wypłaty pieniędzy dla PiS.

REKLAMA

Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka

Jedzenie gęsiny jest korzystne dla organizmu człowieka, w porównaniu do innych gatunków mięsa ma ona korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych – ocenili naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tymczasem w Polsce gęsinę je się okazjonalnie.
 Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka
/ pixabay.com

Dr inż. Agnieszka Orkusz z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu w rozmowie z PAP podkreśliła, że prowadzone przez tę placówkę od 2010 r. badania potwierdzają, że w gęsim mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 70 proc. ogólnej zawartości.

W porównaniu z innymi gatunkami mięsa gęsina ma korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych i zawiera dużo białka, bo około 23 proc., w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem - powiedziała ekspert.

 
Dodała, że gęsina jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
 
Ekspert wyjaśniła, że gęsie sadło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości.
 

Od dawna uważany był za specyfik łagodzący np. bóle reumatyczne i stawowe, stany zapalne, i leczący niektóre rany. Głównie to zasługa zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu oleinowego, tego samego, który zawarty jest w oliwie z oliwek - powiedziała dr Orkusz.

 
Zaznaczyła, że gęsie sadło nie traci swych właściwości nawet po podgrzaniu do temperatury 200 stopni Celsjusza.
 
Wrocławscy naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego prowadzą też badania nad przechowywaniem gęsiny w warunkach zamrożenia oraz pakowania w tzw. zmienionej atmosferze lub warunkach próżniowych.
 

Chodzi o atmosferę wysokotlenową, w której zawartość tlenu sięga 80 proc., a dwutlenku węgla 20 proc. W warunkach próżniowych pakowanie odbywa się bez dostępu powietrza. Wyniki badań wskazują, że tak przechowywana gęsina nie traci swoich wartości przez wiele miesięcy - powiedziała dr Orkusz.

 
Wyjaśniła, że badania nad przechowywaniem mięsa wiążą się z faktem, że świeża gęsina jest dostępna tylko przez kilka miesięcy, ponieważ okres uboju gęsi jest ograniczony i producenci robią to zwykle od czerwca do listopada.
 

Nasze badania potwierdzają, że warto sięgać po gęsinę w każdej formie, bo jest bardzo korzystna dla organizmu człowieka. Niestety, Polacy jadają ją okazjonalnie - powiedziała ekspert.

 
Rocznie w Polsce produkuje się ok. 20 tys. ton gęsiny, z czego jedynie 700 ton jest kierowane na rynek krajowy.

PAP Nauka w Polsce


 

Polecane
Emerytury
Stażowe