Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka

Jedzenie gęsiny jest korzystne dla organizmu człowieka, w porównaniu do innych gatunków mięsa ma ona korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych – ocenili naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tymczasem w Polsce gęsinę je się okazjonalnie.
 Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka
/ pixabay.com

Dr inż. Agnieszka Orkusz z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu w rozmowie z PAP podkreśliła, że prowadzone przez tę placówkę od 2010 r. badania potwierdzają, że w gęsim mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 70 proc. ogólnej zawartości.

W porównaniu z innymi gatunkami mięsa gęsina ma korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych i zawiera dużo białka, bo około 23 proc., w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem - powiedziała ekspert.

 
Dodała, że gęsina jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
 
Ekspert wyjaśniła, że gęsie sadło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości.
 

Od dawna uważany był za specyfik łagodzący np. bóle reumatyczne i stawowe, stany zapalne, i leczący niektóre rany. Głównie to zasługa zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu oleinowego, tego samego, który zawarty jest w oliwie z oliwek - powiedziała dr Orkusz.

 
Zaznaczyła, że gęsie sadło nie traci swych właściwości nawet po podgrzaniu do temperatury 200 stopni Celsjusza.
 
Wrocławscy naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego prowadzą też badania nad przechowywaniem gęsiny w warunkach zamrożenia oraz pakowania w tzw. zmienionej atmosferze lub warunkach próżniowych.
 

Chodzi o atmosferę wysokotlenową, w której zawartość tlenu sięga 80 proc., a dwutlenku węgla 20 proc. W warunkach próżniowych pakowanie odbywa się bez dostępu powietrza. Wyniki badań wskazują, że tak przechowywana gęsina nie traci swoich wartości przez wiele miesięcy - powiedziała dr Orkusz.

 
Wyjaśniła, że badania nad przechowywaniem mięsa wiążą się z faktem, że świeża gęsina jest dostępna tylko przez kilka miesięcy, ponieważ okres uboju gęsi jest ograniczony i producenci robią to zwykle od czerwca do listopada.
 

Nasze badania potwierdzają, że warto sięgać po gęsinę w każdej formie, bo jest bardzo korzystna dla organizmu człowieka. Niestety, Polacy jadają ją okazjonalnie - powiedziała ekspert.

 
Rocznie w Polsce produkuje się ok. 20 tys. ton gęsiny, z czego jedynie 700 ton jest kierowane na rynek krajowy.

PAP Nauka w Polsce

 

POLECANE
Zaskakujące wyznanie Merkel: znałam dobrze intencje Putina i chroniłam Ukrainę przez inwazją polityka
Zaskakujące wyznanie Merkel: znałam dobrze intencje Putina i chroniłam Ukrainę przez inwazją

W wywiadzie opublikowanym w sobotę we włoskim dzienniku "Corriere della Sera" Angela Merkel udzieliła zaskakującej wypowiedzi, oświadczając, że znała intencje Władimira Putina i wiedziała, że jest wrogiem Europy, a jej polityka chroniła Ukrainę przed rosyjską inwazją, a poprzez popieranie Nord Stream 2 chciała pomóc Rosjanom uczestniczyć w światowym dobrobycie.

Kłopoty Agory – pustki w kinach to wina... powodzi i słabych premier Wiadomości
Kłopoty Agory – pustki w kinach to wina... powodzi i słabych premier

Jak informuje Business Insider, Grupa Agora kolejny, trzeci już kwartał z rzędu zalicza na minusie. Straty netto wyniosły 11,5 mln zł, a ich przyczyną ma być zapaść w sprzedaży biletów w kinach.

Olaf Scholz wygrywa walkę o przywództwo w SPD polityka
Olaf Scholz wygrywa walkę o przywództwo w SPD

W czwartek minister obrony Niemiec Boris Pistorius poinformował, że rezygnuje z kandydatury na kanclerza z ramienia SPD. Był on jedynym realnym konkurentem dla obecnego kanclerza Olafa Scholza.

Wizyta szefa NATO na Florydzie. Spotkał się z Donaldem Trumpem z ostatniej chwili
Wizyta szefa NATO na Florydzie. Spotkał się z Donaldem Trumpem

W sobotę na Florydę dotarł szef NATO Mark Rutte. Odbył on pilną rozmowę z prezydentem-elektem USA Donaldem Trumpem. Nieoficjalnie tematem rozmów miała być wojna na Ukrainie.

Northvolt zamyka fabrykę w Gdańsku. Pracę straci 150 osób pilne
Northvolt zamyka fabrykę w Gdańsku. Pracę straci 150 osób

Szwedzki Northvolt wszedł na polski rynek z zamiarem stworzenia europejskiej konkurencji dla wytwórców baterii z Chin. W Gdańsku uruchomiono więc w 2023 roku największą w Europie fabrykę systemów bateryjnych i magazynów. Wczoraj właściciel fabryki systemów magazynowania energii w Gdańsku, ogłosił, że jej działalność nie będzie kontynuowana.

Potężne unijne narzędzie może uderzyć w konkurencję niemieckich firm gorące
Potężne unijne narzędzie może uderzyć w konkurencję niemieckich firm

W połowie 2025 r. we Frankfurcie nad Menem swoją działalność rozpocznie Urząd ds. Przeciwdziałania Praniu Pieniędzy i Finansowaniu Terroryzmu (AMLA). Będzie on pełnił funkcję unijnego wywiadu gospodarczego.

Dla prawej strony Trzaskowski to wygodniejszy kandydat. Gorące komentarze po prawyborach w PO z ostatniej chwili
"Dla prawej strony Trzaskowski to wygodniejszy kandydat". Gorące komentarze po prawyborach w PO

W sobotę premier Donald Tusk ogłosił zwycięzcę prawyborów w Koalicji Obywatelskiej. Został nim prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski. W mediach społecznościowych pojawiły się gorące komentarze.

Jest decyzja PO ws. kandydata na prezydenta z ostatniej chwili
Jest decyzja PO ws. kandydata na prezydenta

W Platformie Obywatelskiej rozstrzygnęły się prawybory ws. kandydata na prezydenta. Nazwisko zostało oficjalnie ogłoszone w sobotę podczas Rady Krajowej PO.

Były prezydent Rosji o doktrynie nuklearnej: Nie jesteśmy szaleni polityka
Były prezydent Rosji o doktrynie nuklearnej: Nie jesteśmy szaleni

Wiceprzewodniczący Rady Bezpieczeństwa Rosji Dmitrij Miedwiediew stwierdził niedawno, że jego kraj nie chciałby, aby na świecie rozpętała się wojna nuklearna.  

Prezes IPN na liście Kremla. Nie spodobała się im walka z komunizmem z ostatniej chwili
Prezes IPN na liście Kremla. Nie spodobała się im walka z komunizmem

Według portalu Mediazone, prezes IPN Karol Nawrocki ma znajdować się na liście rosyjskiego MSW. Rosyjscy śledczy mieli go wpisać do specjalnej bazy, w której znajdują się tysiące osób, będących przedmiotem postępowań karnych.

REKLAMA

Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka

Jedzenie gęsiny jest korzystne dla organizmu człowieka, w porównaniu do innych gatunków mięsa ma ona korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych – ocenili naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tymczasem w Polsce gęsinę je się okazjonalnie.
 Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka
/ pixabay.com

Dr inż. Agnieszka Orkusz z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu w rozmowie z PAP podkreśliła, że prowadzone przez tę placówkę od 2010 r. badania potwierdzają, że w gęsim mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 70 proc. ogólnej zawartości.

W porównaniu z innymi gatunkami mięsa gęsina ma korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych i zawiera dużo białka, bo około 23 proc., w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem - powiedziała ekspert.

 
Dodała, że gęsina jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
 
Ekspert wyjaśniła, że gęsie sadło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości.
 

Od dawna uważany był za specyfik łagodzący np. bóle reumatyczne i stawowe, stany zapalne, i leczący niektóre rany. Głównie to zasługa zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu oleinowego, tego samego, który zawarty jest w oliwie z oliwek - powiedziała dr Orkusz.

 
Zaznaczyła, że gęsie sadło nie traci swych właściwości nawet po podgrzaniu do temperatury 200 stopni Celsjusza.
 
Wrocławscy naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego prowadzą też badania nad przechowywaniem gęsiny w warunkach zamrożenia oraz pakowania w tzw. zmienionej atmosferze lub warunkach próżniowych.
 

Chodzi o atmosferę wysokotlenową, w której zawartość tlenu sięga 80 proc., a dwutlenku węgla 20 proc. W warunkach próżniowych pakowanie odbywa się bez dostępu powietrza. Wyniki badań wskazują, że tak przechowywana gęsina nie traci swoich wartości przez wiele miesięcy - powiedziała dr Orkusz.

 
Wyjaśniła, że badania nad przechowywaniem mięsa wiążą się z faktem, że świeża gęsina jest dostępna tylko przez kilka miesięcy, ponieważ okres uboju gęsi jest ograniczony i producenci robią to zwykle od czerwca do listopada.
 

Nasze badania potwierdzają, że warto sięgać po gęsinę w każdej formie, bo jest bardzo korzystna dla organizmu człowieka. Niestety, Polacy jadają ją okazjonalnie - powiedziała ekspert.

 
Rocznie w Polsce produkuje się ok. 20 tys. ton gęsiny, z czego jedynie 700 ton jest kierowane na rynek krajowy.

PAP Nauka w Polsce


 

Polecane
Emerytury
Stażowe