Oszczędne pieczenie. Jak ograniczyć zużycie prądu?

Wiele osób rezygnuje z domowych wypieków w obawie o zbyt wysokie rachunki za prąd. Warto szukać oszczędności, jednak wcale nie trzeba decydować się na tak restrykcyjne kroki. Pieczenie może być oszczędne. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze.  
 Oszczędne pieczenie. Jak ograniczyć zużycie prądu?

Przede wszystkim jakościowy sprzęt  

Osoby, którym zależy na niższym zużyciu prądu, powinny zainwestować przede wszystkim w jakościowy sprzęt. Warto pamiętać, że wciąż działający, jednak już stary i wysłużony piekarnik, może pobierać ogromne ilości prądu. W takim przypadku, największą oszczędnością okaże się nic innego, jak zakup nowego piekarnika.  

Sprzęt nowej generacji pozwala nie tylko na ograniczenie zużycia prądu, ale i zaoszczędzenie czasu, jaki przeznaczamy na pieczenie. Na co zwracać uwagę podczas zakupu nowego piekarnika? Po pierwsze na klasę energetyczną. Za najbardziej energooszczędną uważa się klasę A++ oraz A+. Warto unikać sprzętu poniżej tej klasy.  

Piekarnik z funkcją pary  

Dobrym rozwiązaniem mogą być także piekarniki elektryczne z funkcją pary, czyli piekarniki parowe z funkcją pary. Szacuje się, że para pozwala skrócić całkowity czas pieczenia nawet o 20 proc. Ich obsługa jest bardzo prosta. Dla przykładu, piekarniki marki Electrolux posiadają funkcję Steamify®, która praktycznie sama zajmuje się ustawieniami piekarnika parowego. Wystarczy tylko wybrać temperaturę pieczenia, a reszta ustawień automatycznie dobierze się sama. Chodzi o uzyskanie możliwie jak najlepszego efektu pieczenia w jak najkrótszym czasie. W przypadku pieczenia mięs, niezwykle przydatna może być także funkcja pieczenia metodą SousVide. To metoda, która zachowuje możliwie jak najwięcej wartości odżywczych dania oraz wydobywa z niego niesamowity smak. Dzięki temu przygotowane w domu dania smakują jak z restauracji.  

Sposób pieczenia  

Należy pamiętać także o tym, że podczas pieczenia możemy jednocześnie przygotować kilka potraw. Większość piekarników posiada kilka półek, co pozwala na jednoczesne pieczenie np. mięsa, ziemniaków czy warzyw. Metoda ta sprawdza się jednak głównie w przypadku wytrawnych obiadów. Inną przydatną wskazówką, która pozwala na ograniczenie zużycia prądu, jest wyłączenie piekarnika na kilka minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika. Rozgrzany piekarnik, nawet po wyłączeniu, jeszcze przez kilkanaście minut jest bowiem gorący. Wyżej wymienione automatyczne programy ustalające długość pieczenia są świetnym rozwiązaniem, jednak nie zawsze najlepszym. Czasami warto postawić na własną intuicję i samodzielnie skrócić czas pieczenia potrawy. Dotyczy to zwłaszcza potraw, które dobrze już znamy i przygotowujemy po raz kolejny. Dużą czujność zależy zachować także podczas odtwarzania przepisów z książek kucharskich czy internetu. Nie zawsze bowiem zaproponowane tam wysokie temperatury pieczenia czy długi czas, będą odpowiednie dla naszego sprzętu. Zwłaszcza w przypadku, gdy dysponujemy kuchenką nowej generacji.  


 

POLECANE
Barbara Skrzypek nie żyje. Komentatorzy w szoku z ostatniej chwili
Barbara Skrzypek nie żyje. Komentatorzy w szoku

Jak poinformowała Telewizja Republika, w wieku 66 lat zmarła Barbara Skrzypek, wieloletnia współpracowniczka Jarosława Kaczyńskiego. Komentatorzy zwracają uwagę na warunki przesłuchania jakiemu poddała ją trzy dni wcześniej prokurator Ewa Wrzosek.

Barbara Skrzypek nie żyje. Jest oświadczenie prokurator Ewy Wrzosek z ostatniej chwili
Barbara Skrzypek nie żyje. Jest oświadczenie prokurator Ewy Wrzosek

Jak poinformowała Telewizja Republika, w wieku 66 lat zmarła Barbara Skrzypek, wieloletnia współpracowniczka Jarosława Kaczyńskiego. Niektórzy komentatorzy wiążą jej śmierć z wielogodzinnym przesłuchaniem przez prokurator Ewę Wrzosek.

Barbara Skrzypek nie żyje. Jest oświadczenie Prokuratury z ostatniej chwili
Barbara Skrzypek nie żyje. Jest oświadczenie Prokuratury

Jak poinformowała Telewizja Republika, w wieku 66 lat zmarła Barbara Skrzypek, wieloletnia współpracowniczka Jarosława Kaczyńskiego.

Tragiczne zderzenie na Podlasiu. Jest ofiara śmiertelna Wiadomości
Tragiczne zderzenie na Podlasiu. Jest ofiara śmiertelna

W sobotnie popołudnie w miejscowości Podnowinka (woj. podlaskie) doszło do tragicznego wypadku. Na niestrzeżonym przejeździe kolejowym samochód osobowy zderzył się z szynobusem. 58-letni kierowca seata zginął na miejscu.

Nie żyje Barbara Skrzypek. Była przesłuchiwana w sprawie „dwóch wież” z ostatniej chwili
Nie żyje Barbara Skrzypek. Była przesłuchiwana w sprawie „dwóch wież”

Jak poinformowała Telewizja Republika, w wieku 66 lat zmarła Barbara Skrzypek, wieloletnia współpracowniczka Jarosława Kaczyńskiego. Przez trzy dekady była związana z Prawem i Sprawiedliwością, pełniąc funkcję szefowej kancelarii i dyrektor biura prezydialnego partii. Była również pełnomocniczką Instytutu im. Lecha Kaczyńskiego.

Tusk wyzwał George Simiona od prorosyjskich kandydatów. Jest odpowiedź Wiadomości
Tusk wyzwał George Simiona od "prorosyjskich kandydatów". Jest odpowiedź

Premier Donald Tusk w sobotę skomentował wizytę byłego premiera Mateusza Morawieckiego w Bukareszcie, gdzie ten spotkał się z George'em Simionem – liderem rumuńskiej partii AUR. Tusk zarzucił Morawieckiemu popieranie polityka, którego określił jako prorosyjskiego i antyeuropejskiego.

Zełenski wyznaczył zespół do rozmów z Rosją. Kluczowe nazwiska już znane z ostatniej chwili
Zełenski wyznaczył zespół do rozmów z Rosją. Kluczowe nazwiska już znane

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski wyznaczył zespół negocjacyjny do ewentualnych rozmów z Rosją.

Czy optymizm jest uzasadniony?. Nowe informacje nt. właściciela TVN Warner Bros. Discovery z ostatniej chwili
"Czy optymizm jest uzasadniony?". Nowe informacje nt. właściciela TVN Warner Bros. Discovery

Nie ustają spekulacje wokół sprzedaży przez amerykański koncern Warner Bros. Discovery stacji TVN. Może to mieć związek z nie najlepszą sytuacją finansową koncernu. Jednak pojawiają się pewne optymistyczne sygnały.

Nie żyje wybitny polski neurochirurg Wiadomości
Nie żyje wybitny polski neurochirurg

Nie żyje światowej sławy neurochirurg prof. Andrzej Maciejczak - poinformował w sobotę Szpital Wojewódzki im. św. Łukasza w Tarnowie (Małopolskie), z którym lekarz był związany od 2002 r.

Karol Nawrocki: Unia Europejska powinna się zająć sobą, a nie wyborami w Polsce polityka
Karol Nawrocki: Unia Europejska powinna się zająć sobą, a nie wyborami w Polsce

Karol Nawrocki, jeden z kandydatów na prezydenta podczas ostatniego spotkania z wyborcami, skrytykował ingerencję Unii Europejskiej w polskie sprawy i wyraził zaniepokojenie naciskami na wymiar sprawiedliwości.

REKLAMA

Oszczędne pieczenie. Jak ograniczyć zużycie prądu?

Wiele osób rezygnuje z domowych wypieków w obawie o zbyt wysokie rachunki za prąd. Warto szukać oszczędności, jednak wcale nie trzeba decydować się na tak restrykcyjne kroki. Pieczenie może być oszczędne. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze.  
 Oszczędne pieczenie. Jak ograniczyć zużycie prądu?

Przede wszystkim jakościowy sprzęt  

Osoby, którym zależy na niższym zużyciu prądu, powinny zainwestować przede wszystkim w jakościowy sprzęt. Warto pamiętać, że wciąż działający, jednak już stary i wysłużony piekarnik, może pobierać ogromne ilości prądu. W takim przypadku, największą oszczędnością okaże się nic innego, jak zakup nowego piekarnika.  

Sprzęt nowej generacji pozwala nie tylko na ograniczenie zużycia prądu, ale i zaoszczędzenie czasu, jaki przeznaczamy na pieczenie. Na co zwracać uwagę podczas zakupu nowego piekarnika? Po pierwsze na klasę energetyczną. Za najbardziej energooszczędną uważa się klasę A++ oraz A+. Warto unikać sprzętu poniżej tej klasy.  

Piekarnik z funkcją pary  

Dobrym rozwiązaniem mogą być także piekarniki elektryczne z funkcją pary, czyli piekarniki parowe z funkcją pary. Szacuje się, że para pozwala skrócić całkowity czas pieczenia nawet o 20 proc. Ich obsługa jest bardzo prosta. Dla przykładu, piekarniki marki Electrolux posiadają funkcję Steamify®, która praktycznie sama zajmuje się ustawieniami piekarnika parowego. Wystarczy tylko wybrać temperaturę pieczenia, a reszta ustawień automatycznie dobierze się sama. Chodzi o uzyskanie możliwie jak najlepszego efektu pieczenia w jak najkrótszym czasie. W przypadku pieczenia mięs, niezwykle przydatna może być także funkcja pieczenia metodą SousVide. To metoda, która zachowuje możliwie jak najwięcej wartości odżywczych dania oraz wydobywa z niego niesamowity smak. Dzięki temu przygotowane w domu dania smakują jak z restauracji.  

Sposób pieczenia  

Należy pamiętać także o tym, że podczas pieczenia możemy jednocześnie przygotować kilka potraw. Większość piekarników posiada kilka półek, co pozwala na jednoczesne pieczenie np. mięsa, ziemniaków czy warzyw. Metoda ta sprawdza się jednak głównie w przypadku wytrawnych obiadów. Inną przydatną wskazówką, która pozwala na ograniczenie zużycia prądu, jest wyłączenie piekarnika na kilka minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika. Rozgrzany piekarnik, nawet po wyłączeniu, jeszcze przez kilkanaście minut jest bowiem gorący. Wyżej wymienione automatyczne programy ustalające długość pieczenia są świetnym rozwiązaniem, jednak nie zawsze najlepszym. Czasami warto postawić na własną intuicję i samodzielnie skrócić czas pieczenia potrawy. Dotyczy to zwłaszcza potraw, które dobrze już znamy i przygotowujemy po raz kolejny. Dużą czujność zależy zachować także podczas odtwarzania przepisów z książek kucharskich czy internetu. Nie zawsze bowiem zaproponowane tam wysokie temperatury pieczenia czy długi czas, będą odpowiednie dla naszego sprzętu. Zwłaszcza w przypadku, gdy dysponujemy kuchenką nowej generacji.  



 

Polecane
Emerytury
Stażowe