Groźna bakteria w partii boczku rolowanego w plastrach. GIS wydał komunikat
Co musisz wiedzieć:
- W wędlinie stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes
- Spożycie tej bakterii może prowadzić do choroby zwanej listeriozą
- Rozpoczęto procedurę wycofania produktu
Groźba listeriozy
GIS poinformował, że w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku rolowanego w plastrach.
„Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą”
- zaznaczył.
Chodzi o produkt: Boczek rolowany premium, PIKOK, 100 g, o numerze partii: 2517061, terminie przydatności do spożycia: od 17.11.2025 do 24.11.2025. Producentem produktu jest: „Lukullus Sp. z o.o. Spółka Komandytowa Michałów 4B, 05-155 Leoncin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14144002”. Jego dystrybutorem jest: „Lidl sp. z o. o. sp. k., ul. Poznańska 48, 62-080 Jankowice, Tarnowo Podgórne”.
Rozpoczęto procedurę wycofania produktu
Jak poinformował GIS, w zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Działania mające na celu wycofanie produktu podjął również dystrybutor, we współpracy z producentem.
„Dodatkowo w sklepach i na swojej stronie internetowej (lidl.pl/c/wycofanie-produktu/s10083195) zamieścił informację dla konsumentów o zaistniałej sytuacji”
- przekazał.
- Komunikat dla mieszkańców woj. kujawsko-pomorskiego
- Komunikat dla mieszkańców Wrocławia
- Hołownia podał się do dymisji. Dzień później służby szukają w urzędzie jego dokumentów
- Masz fotowoltaikę? URE wydał pilny komunikat
- Tragedia i chaos w Sztokholmie. Kierowca busa wjechał w przystanek pełen ludzi
- Ekspert: Indywidualne kadencje członków KRS nie istnieją
W razie zakażenia skontaktuj się z lekarzem
Dodał, że postępowanie wyjaśniające u producenta prowadzą Organy Inspekcji Weterynaryjnej, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców. Podkreślił też, że w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań - zwrotu produktów do sklepu, czy wycofania ich z asortymentu.




