25. urodziny cukierniczej Solidarności
Obchody 25-lecia Sekcji rozpoczęły się od Mszy Świętej w kościele pw. Podwyższenia Świętego Krzyża w Miętnem. Później związkowcy udali się na uroczyste posiedzenie, gdzie towarzyszył im przewodniczący Sekretariatu Spożywców. Zbigniew Sikorski podziękował swoim kolegom i koleżankom za działalność związkową i wręczył na ręce przewodniczącego Sekcji Dariusza Skorka pamiątkowy dyplom. Życzył przy tym wytrwałości i energii do dalszej pracy.
Podczas obrad odczytano list, jaki wystosował do delegatów Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność". Napisał w nim o wyzwaniach, jakie stoją przed polskim przemysłem, także spożywczym, w kontekście m.in. tzw. Zielonego Ładu. Zaznaczył także, że Solidarność będzie walczyła o miejsca pracy dla polskich pracowników.
"Jesteśmy zdeterminowani, by walczyć o każdego członka Związku i o każdego pracownika"
- napisał Piotr Duda.
Struktura Sekcji
Cukiernicza Solidarność działa już od 25 lat i skupia prawie 1900 członków zrzeszonych w 18 organizacjach zakładowych.
Obecnie przewodniczącym Sekcji jest Dariusz Skorek. Natomiast funkcję wiceprzewodniczącego pełni Dariusz Grzemba (piekarnie SPC Warszawa), sekretarza Janusz Kudelski (Lotte Wedel), skarbnika Sławomir Niemirski (Barry Callebaut), a członków Rady Jerzy Dziobek (Lajkonik) i Krzysztof Kośmider (Mars).
Związkowcy za cel trwającej kadencji postawili sobie przede wszystkim odmłodzenie Sekcji i jej rozwój.
ZOBACZ TAKŻE: Dariusz Skorek wybrany ponownie na przewodniczącego „Cukierników”