Powstanie Narodowy Holding Spożywczy

– Narodowy Holding Spożywczy miał powstać już kilka lat temu. Dopiero kiedy sprawą powołania zajęło się Ministerstwo Aktywów Państwowych, to działanie nabrało konkretnego kształtu. Fundamentem do powołania tego holdingu ma być Krajowa Spółka Cukrowa z siedzibą w Toruniu. Do holdingu wytypowano osiem spółek rolno-spożywczych Skarbu Państwa, które zajmują się produkcją cukru i cukierków, produkcją nasienną, produkcją skrobi, sektorem spożywczo-młynarskim i produkcją rolną. Kiedy te spółki zostaną wniesione do Krajowej Spółki Cukrowej, ma powstać Krajowa Grupa Spożywcza – powiedział Zbigniew Sikorski.
I podkreślił, że docelowo ta grupa ma zatrudniać około 4,5 tysiąca pracowników, oczywiście z możliwością dołączenia innych spółek rolno-spożywczych, o ile zajdzie taka potrzeba. Są to spółki, które świetnie funkcjonują, a ich pozycja finansowa jest bardzo dobra. – W latach 90. przemysł spożywczy został sprywatyzowany w 75 procentach. Spółek rolno-spożywczych, które zostały w dyspozycji Skarbu Państwa, jest niewiele. Są jeszcze spółdzielnie mleczarskie, które funkcjonują jako firmy polskie. Ale powołanie tego narodowego holdingu to jest ostatni dzwonek dla tych pozostałych spółek z sektora rolno-spożywczego – dodał przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność”.
***
Chcesz wiedzieć, jakie masz prawa i obowiązki jako pracownik? Jak negocjować z pracodawcą? Jakie są tendencje na rynku pracy? Gdzie łamane są prawa pracownicze? I co wtedy zrobić? To tylko część tematów, którymi zajmują się reporterzy Radia Gdańsk. Nowa audycja „Głos pracownika” w każdy poniedziałek o godz. 12.30, a także na stronie www.radiogdansk.pl.
Audycja „Głos pracownika” powstaje we współpracy z „Tygodnikiem Solidarność”.