Jedząc jaja (podobno) zmniejszymy ryzyko raka

Dzięki jajom kur karmionych paszą zawierającą sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) będziemy mogli zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Nad żywnością prozdrowotną pracują naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.nBadania wskazują, że zawarte w jaju substancje hamują rozwój komórek nowotworowych, nie szkodzą zaś zdrowym tkankom.
 Jedząc jaja (podobno) zmniejszymy ryzyko raka
/ pixabay
„Chodzi o wytworzenie produktu zmodyfikowanego, ale nie przy pomocy biologii molekularnej, jak to dzieje się w przypadku GMO, tylko na drodze żywieniowej. Aby otrzymać wzbogacone jajo, podajemy kurom paszę z dodatkiem CLA. Następnie kura znosi jajka, które mają zmieniony profil kwasów tłuszczowych w porównaniu do normalnych jaj. Spożywając je możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory” - mówi Dominik Domagała z Wydziału Technologii Żywności UR.
 
Zaznacza, że jajo nie będzie lekiem, a suplementem diety, który może przyczynić się do mniejszej zapadalności na nowotwory. Jest to żywność prozdrowotna, jej celem jest zapobieganie chorobom, a nie ich leczenie.
 
Jajo kurze wzbogacone w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) wytworzono w projekcie prowadzonym przez dr Anetę Koronowicz. Teraz naukowcy sprawdzają, jak zawarty w żółtku kwas tłuszczowy wpływa na apoptozę, czyli kontrolowaną śmierć komórek. Apoptoza to naturalny sposób eliminowania z organizmu komórek chorych i niepotrzebnych. Proces ten jest zakłócony, a wręcz zahamowany w przypadku nowotworów, dlatego komórki rakowe żyją dłużej niż inne.
 
Dominik Domagała w ramach trzyletniego grantu Narodowego Centrum Nauki (wysokości prawie 150 tys. złotych) sprawdza proapoptotyczne mechanizmy działania CLA na wybrane linie komórek nowotworowych. Inaczej mówiąc, w tym grancie zbadany zostanie mechanizm, w jaki otrzymane wcześniej jajo wpływa na hamowanie nowotworów.
 
„Kwasy tłuszczowe wyizolowane ze zmodyfikowanego jaja wprost indukują apoptozę komórek. Czyli prowadzi do naturalnej śmierci komórki nowotworowej, nie szkodząc komórkom zdrowym” - mówi Domagała.
 
Naukowiec badał linię komórkową czerniaka i porównał ją z komórkami kontrolnymi, którymi były prawidłowe komórki skóry. Zaobserwował, że mieszanina kwasów tłuszczowych wyizolowana z żółtka jaja kurzego wzbogaconego w CLA nie ma wpływu na komórki prawidłowe, natomiast komórki nowotworowe przestają się dzielić, ich proliferacja, czyli zdolność namnażania się, jest wyhamowana.
 
Od badań podstawowych do ich praktycznego zastosowania droga nie jest bardzo daleka. Jeśli znajdzie się odpowiedni inwestor, produkt może w ciągu kilku lat po zakończeniu badań trafić na rynek.
 
PAP – Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk
 

 

POLECANE
Komisja Europejska grozi Polsce. Chodzi o produkty z Ukrainy z ostatniej chwili
Komisja Europejska grozi Polsce. Chodzi o produkty z Ukrainy

– Po wejściu w życie nowej umowy handlowej UE z Ukrainą nie ma uzasadnienia dla przedłużenia zakazów importu, nałożonych przez niektóre kraje – oświadczył w piątek rzecznik Komisji Europejskiej Olof Gill, odnosząc się do utrzymania przez Polskę, Słowację i Węgry embarga na ukraińskie produkty.

 Nie byłam przetrzymywana. Nowe informacje ws. Mirelli ze Świętochłowic pilne
"Nie byłam przetrzymywana". Nowe informacje ws. Mirelli ze Świętochłowic

„Nie byłam przetrzymywana i nikt wobec mnie nie stosował przemocy” – powiedziała pani Mirella ze Świętochłowic, która przez 27 lat nie opuszczała mieszkania. Kobieta została ponownie przesłuchana w sądzie w obecności psychologa i podtrzymała wcześniejsze zeznania.

Błaszczak: „Tusk zamiast zajmować się Polską, prowadzi wojnę z opozycją” z ostatniej chwili
Błaszczak: „Tusk zamiast zajmować się Polską, prowadzi wojnę z opozycją”

„Donald Tusk, zamiast zajmować się sprawami polskimi, zajmuje się walką z opozycją” – powiedział w piątek w Sejmie szef klubu PiS Mariusz Błaszczak. Politycy Prawa i Sprawiedliwości bronili byłych ministrów Zbigniewa Ziobry i jego współpracowników, którzy stali się celem działań prokuratury.

Iordanescu nie jest już trenerem Legii Warszawa. Oficjalny komunikat z ostatniej chwili
Iordanescu nie jest już trenerem Legii Warszawa. Oficjalny komunikat

Rumun Edward Iordanescu przestał pełnić funkcję trenera piłkarzy Legii Warszawa – ogłosił klub w piątek, dzień po porażce z Pogonią Szczecin 1:2 w 1/16 finału Pucharu Polski. 47-letni szkoleniowiec prowadził drużynę od 12 czerwca. Jego obowiązki przejmie asystent – Hiszpan Inaki Astiz.

Niemcy chcą uniemożliwić wjazd ukraińskim mężczyznom do EU tylko u nas
Niemcy chcą uniemożliwić wjazd ukraińskim mężczyznom do EU

W Niemczech narasta spór o młodych Ukraińców uciekających przed wojną. Politycy z CDU i CSU domagają się wstrzymania wjazdu mężczyzn w wieku poborowym, argumentując, że ich miejsce jest na froncie, a nie w Europie. Pomysł wywołał burzę – od apeli o solidarność z Kijowem po oskarżenia o cynizm i łamanie zasad humanitarnych.

Rząd zamyka nowoczesne laboratorium i zwalnia światowej sławy naukowców. Poseł PiS interweniuje pilne
Rząd zamyka nowoczesne laboratorium i zwalnia światowej sławy naukowców. Poseł PiS interweniuje

„To jest po prostu niebywały skandal” – napisał poseł PiS Paweł Jabłoński po tym, jak dowiedział się o zwolnieniu prof. Anny Paziewskiej-Harris i zamknięciu Laboratorium Szybkiego Reagowania Epidemiologicznego BSL-3. Parlamentarzysta złożył interpelację w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego, domagając się natychmiastowych wyjaśnień.

Inflacja zaskoczyła ekonomistów. Czy RPP obniży stopy procentowe? z ostatniej chwili
Inflacja zaskoczyła ekonomistów. Czy RPP obniży stopy procentowe?

– Wstępny szacunek inflacji w październiku może skłonić RPP do rozważenia kolejnej obniżki stóp w przyszłym tygodniu. Rada wciąż ma przestrzeń do obniżek stóp, ale nie jest przesądzone, czy zdecyduje się teraz na cięcie – ocenił w piątek ekonomista ING Adam Antoniak w komentarzu do danych GUS.

Za dwa miesiące w kieszenie Polaków uderzy potężna podwyżka cen energii Wiadomości
Za dwa miesiące w kieszenie Polaków uderzy potężna podwyżka cen energii

Dla gospodarstw domowych z nowym rokiem rozpocznie się poważny wzrost rachunków za prąd. Minister energii Miłosz Motyka rozwiał wszelkie wątpliwości dotyczące przedłużenia zamrożenia cen energii. – Takiego ruchu nie będzie – oświadczył. Polityk potwierdził, że zamrożenie cen energii nie zostanie przedłużone.

Komunikat dla mieszkańców woj. podkarpackiego z ostatniej chwili
Komunikat dla mieszkańców woj. podkarpackiego

Osiem nowoczesnych autobusów trafia właśnie do dyspozycji pasażerów, podróżujących po Podkarpaciu, na trasy przejazdów obsługiwanych przez spółkę PKS SA w Rzeszowie – poinformował Samorząd Województwa Podkarpackiego.

Rosja desperacko szuka żołnierzy. 100 tys. rubli za zwerbowanie znajomego do armii z ostatniej chwili
Rosja desperacko szuka żołnierzy. 100 tys. rubli za zwerbowanie znajomego do armii

W obliczu ogromnych strat na froncie Kreml uruchamia nowy sposób na łatanie braków kadrowych w wojsku. W Rosji ruszył program „Poleć znajomego do armii” – za każdego zwerbowanego kolegę można dostać nawet 100 tysięcy rubli.

REKLAMA

Jedząc jaja (podobno) zmniejszymy ryzyko raka

Dzięki jajom kur karmionych paszą zawierającą sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) będziemy mogli zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Nad żywnością prozdrowotną pracują naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.nBadania wskazują, że zawarte w jaju substancje hamują rozwój komórek nowotworowych, nie szkodzą zaś zdrowym tkankom.
 Jedząc jaja (podobno) zmniejszymy ryzyko raka
/ pixabay
„Chodzi o wytworzenie produktu zmodyfikowanego, ale nie przy pomocy biologii molekularnej, jak to dzieje się w przypadku GMO, tylko na drodze żywieniowej. Aby otrzymać wzbogacone jajo, podajemy kurom paszę z dodatkiem CLA. Następnie kura znosi jajka, które mają zmieniony profil kwasów tłuszczowych w porównaniu do normalnych jaj. Spożywając je możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory” - mówi Dominik Domagała z Wydziału Technologii Żywności UR.
 
Zaznacza, że jajo nie będzie lekiem, a suplementem diety, który może przyczynić się do mniejszej zapadalności na nowotwory. Jest to żywność prozdrowotna, jej celem jest zapobieganie chorobom, a nie ich leczenie.
 
Jajo kurze wzbogacone w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) wytworzono w projekcie prowadzonym przez dr Anetę Koronowicz. Teraz naukowcy sprawdzają, jak zawarty w żółtku kwas tłuszczowy wpływa na apoptozę, czyli kontrolowaną śmierć komórek. Apoptoza to naturalny sposób eliminowania z organizmu komórek chorych i niepotrzebnych. Proces ten jest zakłócony, a wręcz zahamowany w przypadku nowotworów, dlatego komórki rakowe żyją dłużej niż inne.
 
Dominik Domagała w ramach trzyletniego grantu Narodowego Centrum Nauki (wysokości prawie 150 tys. złotych) sprawdza proapoptotyczne mechanizmy działania CLA na wybrane linie komórek nowotworowych. Inaczej mówiąc, w tym grancie zbadany zostanie mechanizm, w jaki otrzymane wcześniej jajo wpływa na hamowanie nowotworów.
 
„Kwasy tłuszczowe wyizolowane ze zmodyfikowanego jaja wprost indukują apoptozę komórek. Czyli prowadzi do naturalnej śmierci komórki nowotworowej, nie szkodząc komórkom zdrowym” - mówi Domagała.
 
Naukowiec badał linię komórkową czerniaka i porównał ją z komórkami kontrolnymi, którymi były prawidłowe komórki skóry. Zaobserwował, że mieszanina kwasów tłuszczowych wyizolowana z żółtka jaja kurzego wzbogaconego w CLA nie ma wpływu na komórki prawidłowe, natomiast komórki nowotworowe przestają się dzielić, ich proliferacja, czyli zdolność namnażania się, jest wyhamowana.
 
Od badań podstawowych do ich praktycznego zastosowania droga nie jest bardzo daleka. Jeśli znajdzie się odpowiedni inwestor, produkt może w ciągu kilku lat po zakończeniu badań trafić na rynek.
 
PAP – Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk
 


 

Polecane
Emerytury
Stażowe