Sektorowa Rada ds. Kompetencji z udziałem Sekretariatu Spożywców "S"
Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „S” ma swojego przedstawiciela w Sektorowej Radzie ds. Kompetencji - Sektor Żywności Wysokiej Jakości. W grudniu ubiegłego roku, do członkostwa w tej radzie, Sekretariat zgłosił Teresę Kowalską-Suchecką. W Sali Posiedzeń Rady Dyscypliny Technologii Żywności i Żywienia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyło się pierwsze posiedzenie Sektorowej Rady ds. Kompetencji.
Do głównych zadań Rady należy: wypracowanie propozycji zmian legislacyjnych w obszarze edukacji i jej dostosowania do potrzeb rynku pracy w sektorze, w tym mogących wpłynąć na poprawę sytuacji osób o ograniczonych możliwościach konkurowania na rynku pracy (m.in. pracownicy powyżej 50 roku życia, pracownicy o niskich kwalifikacjach, pracownicy z niepełnosprawnościami i młodzież rozpoczynająca pracę zawodową); współpraca w zakresie porozumień edukacyjnych działających w zakresie zintegrowania edukacji i pracodawców; określenie obszarów badawczych odnoszących się do kompetencji w sektorze, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji pracowników znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji na rynku pracy, tj. osób powyżej 50 roku życia lub o niskich kwalifikacjach, lub absolwentów rozpoczynających pracę.
Rada stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
- Źródło: tysol.pl
- Data: 16.03.2020 15:14
- Tagi: , Solidarność,