GIS wydał ostrzeżenie. Szkło w popularnym produkcie spożywczym

Co musisz wiedzieć?
- Zagrożenie dotyczy jogurtów Łowicz z mascarpone (130g) - wszystkich smaków, wyprodukowanych przez firmę Zorina Sp. z o.o
- Numer partii: 07.06.25/471
- Data ważności: 07.06.2025
- Możliwe skażenie szkłem - awaria linii produkcyjnej mogła doprowadzić do przedostania się odłamków do produktu
Szkło w popularnym produkcie
Cała sprawa zaczęła się od skargi jednego z klientów, który zauważył odłamki szkła w jogurcie o smaku mascarpone z maliną i żurawiną. Szybkie działania wyjaśniające ujawniły, że doszło do uszkodzenia elementu linii produkcyjnej. Jak podkreśla GIS, w czasie incydentu powstawały także inne warianty smakowe jogurtu - m.in. gruszka-karmel, mango-marakuja oraz jagoda-poziomka-borówka. Wszystkie zostały objęte ostrzeżeniem ze względu na ryzyko obecności szkła.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: Łowicz Jogurt z mascarpone, 130g, wszystkie smaki
Termin przydatności do spożycia: 07.06.2025
Numer partii: 07.06.25/471
Producent: Zorina Sp. z o.o., ul. Toruńska 22, 99-300 Kutno, WNI 10021604
Marka: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu, ul. Przemysłowa 3, 99-400 Łowicz
Producent, firma Zorina Sp. z o.o., poinformowała już swoich kontrahentów o konieczności natychmiastowego wycofania feralnej partii z rynku.
- PKP Intercity wydał pilny komunikat
- IMGW wydał komunikat. Oto co nas czeka
- "Jak śmiecie!" Burza po emisji programu TVN
- Komunikat dla mieszkańców Poznania
- Prokuratura umorzyła postępowanie w kolejnym "największym przekręcie" PiS
- Komunikat dla mieszkańców Krakowa
- Nowy sondaż prezydencki. Przewaga Karola Nawrockiego
- Niepokojące informacje z granicy. Komunikat Straży Granicznej
- Komunikat dla mieszkańców woj. warmińsko-mazurskiego
Czym jest GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny jest jednostką, która zajmuje się kierowaniem oraz nadzorowaniem działań, które mają na celu dobro i zdrowie publiczne Polaków. Najczęściej informuje o produktach, które mogą stanowić zagrożenie dla konsumentów. Warto na bieżąco obserwować ostrzeżenia od GIS, by uniknąć ryzyka problemów zdrowotnych.