UE wprowadza nowe przepisy dotyczące sprzedaży smartfonów

Od 20 czerwca tego roku Unia Europejska nakłada na producentów telefonów komórkowych nowe wymogi. Bruksela chce, aby konsumenci dokonywali bardziej świadomych ekologicznie wyborów.
- Myśliwi a bezpieczeństwo państwa
- Komunikat dla mieszkańców Gdańska
- Komunikat dla mieszkańców Warszawy
- Komunikat dla mieszkańców Gdyni
- "Jej uśmiech zostanie z nami na zawsze". Wrocławskie zoo wydało komunikat
- Rząd zamknie lasy na majówkę? Jest komunikat wiceszefa MSWiA
- Komunikat dla mieszkańców Wrocławia
- Zatrzymania w całej Polsce w związku z krytyką aborterki z Oleśnicy
- "To jak naplucie widzom w twarz!" Burza w sieci po decyzji TVN
Nowe przepisy UE dotyczące smartfonów
Jak podaje Dziennik.pl, opakowania do smartfonów oraz tzw. prostych telefonów komórkowych będą musiały zawierać "czytelne informacje dotyczące właściwości sprzedawanego sprzętu".
Konsumenci będą mogli dowiedzieć się o klasie efektywności energetycznej – od A (najlepsza) do G (najsłabsza), szacowanym czasie pracy na jednym ładowaniu, ilości cykli ładowania, po których bateria spadnie do 80 proc. pojemności, możliwości naprawy i serwisowania i odporności na kurz i wodę
– czytamy na Dziennik.pl. Ponadto producenci będą musieli zadbać o możliwość naprawy urządzenia.
W ciągu 7 lat od zakończenia produkcji danego modelu konsumenci będą musieli posiadać możliwość zakupu części serwisowych do swojego telefonu. Sprzęt będzie mieć także zagwarantowaną aktualizację systemu przez okres 5 lat.
Dodatkowo na każdym pudełku, według nowych przepisów, musi znaleźć się także nazwa i adres firmy oraz kraj siedziby (jeśli jest spoza UE lub EFTA) oraz dane identyfikujące produkt. W przypadku braku spełnienia nowych wymogów producentom grozi grzywna.
UE wprowadza rozporządzenie ws. produkcji opakowań
Od 11 lutego 2025 roku na terenie całej Unii Europejskiej obowiązuje rozporządzenie Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), zgodnie z którym od sierpnia 2026 roku wprowadzone zostaną zmiany w kwestii produkcji opakowań. Jak wskazuje Komisja Europejska, ograniczenia dotyczą m.in. pakowanych owoców i warzyw oraz pojedynczych porcji przypraw, sosów i cukru.
Podstawowym celem przepisów PPWR ma być zmniejszenie wpływu opakowań na środowisko w Europie. Jednolite wymagania dotyczące opakowań, etykiet na opakowaniach i definicji będą miały zastosowanie we wszystkich krajach europejskich.