[Tylko u nas] Jak odżywiać się w upały?
Małgorzata Sobczyk, specjalista od żywienia: Przede wszystkim należy unikać produktów ciężkostrawnych, bardzo słodkich i słonych, napojów energetyzujących i zawierających dużo kofeiny. Kluczowe jest, aby dieta była lekkostrawna, mało obciążająca układ pokarmowy. Ważne, żeby posiłek zawierał jak najwięcej wody, czyli dużo warzyw i owoców
Pić ciepłe czy zimne napoje ?
Temperatura nie ma takiego znaczenia, zależy od upodobań. .Ważne, żeby to nie były napoje słodzone, bo one paradoksalnie, bardziej odwadniają niż nawadniają organizm.
Co robić, żeby nie stracić przytomności w upalny dzień? Czy sposób odżywiania ma na to bezpośredni wpływ?
Utrata przytomności to zazwyczaj skutek niezwiększenia spożycia wody. W upały należy wybierać potrawy, które dostarczą ją organizmowi np. zupy-kremy czy koktajle owocowe.
Czy letnia dieta powinna różnić się w zależności od wieku?
Jeśli chodzi o zalecenia ogólne, to nie – są takie same dla dzieci jak i dorosłych: trzeba pić dużo wody wysokozmineralizowanej, unikać cukru, nie przesadzać z solą, a także nie podawać smażonego, tłustego jedzenia. A opiekunowie często zapominają, zwłaszcza gdy dziecko dużo czasu spędza na dworze, by dużo piło.
Rozmawiała: Kateryna Shaluta