Szymon Hołownia zaatakował Krystynę Pawłowicz. Jest oświadczenie TK

Trybunał Konstytucyjny odpowiedział na zapowiedź marszałka Sejmu Szymona Hołowni, który przekazał, że złoży zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa przez sędzię TK Krystynę Pawłowicz.
Marszałek Sejmu Szymon Hołownia Szymon Hołownia zaatakował Krystynę Pawłowicz. Jest oświadczenie TK
Marszałek Sejmu Szymon Hołownia / fot. PAP/Tomasz Gzell

Marszałek Sejmu Szymon Hołownia przekazał w czwartek, że złoży zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa przez sędzię TK Krystynę Pawłowicz, która – jak twierdzi Hołownia – nałożyła grzywnę na posła Pawła Śliza, mimo że jest on objęty immunitetem poselskim.

TK odpowiada

Do zapowiedzi marszałka Sejmu odniosło się w czwartek biuro prasowe Trybunału Konstytucyjnego. Jak podkreślono, „TK z zaniepokojeniem” przyjął ostatnią wypowiedź Hołowni.

Marszałek Sejmu zarzucił sędziemu Trybunału Konstytucyjnego popełnienie przestępstwa w związku ze sprawowaniem urzędu podczas rozprawy i w konsekwencji zapowiedział złożenie zawiadomienia do Prokuratora Generalnego. Wypowiedź Pana Marszałka wprowadza opinię publiczną w błąd i narusza dobre imię Pani Profesor Krystyny Pawłowicz

– czytamy.

W dokumencie stwierdzono również, że Szymon Hołownia „powiedział nieprawdę, bowiem postanowienie w sprawie nałożenia kary porządkowej za naruszenie powagi i porządku czynności sądowych na Posła Pawła Śliza reprezentującego Sejm w postępowaniu przed Trybunałem Konstytucyjnym wydał Trybunał Konstytucyjny w składzie pięciu sędziów, a jednostką je ogłosiła Pani Profesor Krystyna Pawłowicz, jako przewodnicząca składu orzekającego”.

Przypominamy, że sędziowie Trybunału Konstytucyjnego w sprawowaniu swojego urzędu są niezawiśli i podlegają tylko Konstytucji, a bezpodstawne groźby złożenia zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa są karalne. Mandat poselski Marszałka Sejmu nie zwalnia go z obowiązku przestrzegania prawa obowiązującego w Rzeczypospolitej praw. W tym stanie rzeczy oczekujemy publicznych przeprosin od Pana Marszałka Hołowni, który świadomie wprowadził w błąd opinię publiczną, po raz kolejny naruszając dobre imię sędziego Trybunału Konstytucyjnego Profesor Krystyny Pawłowicz oraz kwestionując niezawisłość sądów. Trybunał Konstytucyjny podejmie stosowne kroki w związku z popełnieniem przestępstwa, nie wykluczając wszystkich możliwości przewidzianych prawem, w tym również zasięgnięcia wiedzy wykwalifikowanych służb prawnych, o których mógł zasięgnąć wiedzy w tym zakresie

– zakończono.

TK ukarał Śliza

Chodzi o sytuację z 19 czerwca br., kiedy Trybunał Konstytucyjny zajmował się pierwszym z serii prezydenckich wniosków kwestionujących – w trybie kontroli następczej – ustawy przyjęte przez Sejm po wygaszeniu mandatów poselskich Mariusza Kamińskiego i Macieja Wąsika. Trybunał rozpoznawał wniosek dotyczący przepisów o NCBR.

Początek rozprawy w Trybunale Konstytucyjnym miał burzliwy przebieg. Przedstawiciel Sejmu poseł Paweł Śliz złożył wniosek o wyłączenie ze sprawy sędziów Krystyny Pawłowicz i Stanisława Piotrowicza. Oba wnioski zostały oddalone. Wtedy Śliz stwierdził, że jego „dalsza obecność legitymowałaby coś, z czym się fundamentalnie nie zgadza jako przedstawiciel Sejmu, poseł i obywatel” i opuścił salę. W konsekwencji TK ukarał Śliza grzywną 3 tys. zł za opuszczenie sali TK na początku rozprawy „bez zgody przewodniczącej składu orzekającego”.

CZYTAJ TAKŻE:

Obrońcy praw człowieka wściekli na Donalda Tuska gorące
"Obrońcy praw człowieka" wściekli na Donalda Tuska

Jednym z elementów strategii migracyjnej będzie czasowe terytorialne zawieszenie prawa do azylu. Będę się domagał uznania w Europie dla tej decyzji - oświadczył premier Donald Tusk podczas sobotniej konwencji Koalicji Obywatelskiej. Słowa Tuska wywołały oburzenie "obrońców praw człowieka".

Nie będzie takiego ostrzeżenia ponownie. Korea Północna stawia sąsiadowi ultimatum z ostatniej chwili
"Nie będzie takiego ostrzeżenia ponownie". Korea Północna stawia sąsiadowi ultimatum

Północnokoreańskie władze zarzuciły w piątek Korei Południowej "infiltracje" Pjongjangu przy użyciu dronów. W depeszy państwowej agencji KCNA dodano, że wojsko użyje "wszystkich metod ataku" w przypadku następnej prowokacji. Seul oświadczył, że nie może potwierdzić prawdziwości twierdzeń Północy.

Kuchenne rewolucje. Przejmujący apel Magdy Gessler z ostatniej chwili
"Kuchenne rewolucje". Przejmujący apel Magdy Gessler

Magda Gessler , która prowadzi "Kuchenne rewolucje" od przeszło 15 lat nieustannie zaskakuje widzów swoją determinacją i pomysłowością. Ostatnie wydarzenia związane z jednym z lokali, który brał udział w programie, wywołały niemałe poruszenie.

Jacek Saryusz Wolski: Reforma budżetu UE ułatwi szantaż finansowy wobec państw członkowskich gorące
Jacek Saryusz Wolski: "Reforma" budżetu UE ułatwi szantaż finansowy wobec państw członkowskich

Proponowana przez KE REWOLUCYJNA ZMIANA konstrukcji BUDŻETU UE w postaci stworzenia “PLANÓW KRAJOWYCH”, na modłę KPO, posłużyłaby do uzależnienia unijnych transferów do Państw Członkowskich od arbitralnie definiowanych “reform”, tak jak KE je “rozumie”

Nie żyje ceniony malarz i artysta z ostatniej chwili
Nie żyje ceniony malarz i artysta

Nie żyje Aleksy Nowak, który był cenionym malarzem i grafikiem. Artysta zmarł w wieku 68 lat po długiej chorobie. O swojej twórczości często mówił: „Każdy obraz maluję jeden dzień i całe życie”.

Jest nowy prezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich z ostatniej chwili
Jest nowy prezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich

Jolanta Hajdasz została wybrana przez Zjazd Sprawozdawczo-Wyborczy Delegatów prezesem Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Była jedyną kandydatką na to stanowisko. Poparło ją 91 delegatów, 17 głosowało przeciwko, 3 wstrzymało się.

Chcemy by Polska wróciła na drogę rozwoju. Burza w sieci po publikacji spotu PiS [VIDEO] gorące
"Chcemy by Polska wróciła na drogę rozwoju". Burza w sieci po publikacji spotu PiS [VIDEO]

W sobotę w Przysusze (Mazowieckie) odbywa się kongres Prawa i Sprawiedliwości, podczas którego dojdzie do połączenia z Suwerenną Polską. Po wystąpieniu liderów obu ugrupowań Kaczyński oraz Jaki podpisali 10-punktową deklarację ideową.

Nie promujcie patologii. Burza po emisji popularnego programu TVN z ostatniej chwili
"Nie promujcie patologii". Burza po emisji popularnego programu TVN

W ostatnim odcinku "Dzień dobry TVN" gościło małżeństwo znane z programu Azja Express. Agnieszka Piotr Głowaccy podzielili się z widzami swoimi doświadczeniami z telewizyjnej przygody. Po ich występie w mediach społecznościowych rozpętała się burza.

Kongres PiS. Liderzy PiS i Suwerennej Polski podpisali deklarację ideową z ostatniej chwili
Kongres PiS. Liderzy PiS i Suwerennej Polski podpisali deklarację ideową

Prezes PiS Jarosław Kaczyński oraz p.o. prezesa Suwerennej Polski Patryk Jaki podpisali w sobotę 10-punktową deklarację ideową w związku z połączeniem ugrupowań.

Kongres PiS. Morawiecki: sto konkretów to przykład skrajnej bezczelności z ostatniej chwili
Kongres PiS. Morawiecki: sto konkretów to przykład skrajnej bezczelności

Obietnice, sto konkretów Koalicji Obywatelskiej to przykład skrajnej bezczelności, bankructwo wiarygodności w biały dzień - powiedział były premier Mateusz Morawiecki podczas sobotniego kongresu Prawa i Sprawiedliwości w Przysusze.

Szymon Hołownia zaatakował Krystynę Pawłowicz. Jest oświadczenie TK

Marszałek Sejmu Szymon Hołownia / fot. PAP/Tomasz Gzell