Co trzeci Polak wyrzuca jedzenie
Najczęstszym powodem wyrzucania jedzenia jest przegapienie terminu przydatności do spożycia (38 proc). Wśród innych są: zbyt duże zakupy - 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., to, że produkt lub danie okazuje się niesmaczne – 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3 proc., robienie zakupów bez listy – 2 proc.
Raport przywołuje tegoroczne badanie CBOS „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazujące, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska, a w znacznie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co zdaniem autorów raportu może świadczyć o skuteczności kampanii społecznych.
Federacja przypomina, że 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, podczas którego warto uświadomić sobie, jak dużo jedzenia wyrzucamy każdego dnia i jak można to ograniczyć.
hd