Błonnik już „niedobry”? To nie takie proste. Zadbaj o swoje jelita

Po długim okresie zachwytów nad błonnikiem w naszej diecie nastąpił zwrot w kierunku krytyki jego spożycia, ale niekoniecznie uzasadnionej. Kolejne badania potwierdzają, że ma on ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka, a wraz ze spożyciem skrobi opornej decyduje wręcz o utrzymaniu zdrowia.
 Błonnik już „niedobry”? To nie takie proste. Zadbaj o swoje jelita
/ pxfuel.com

Dzieje się tak za sprawą bakterii zlokalizowanych w jelicie grubym, które podczas fermentacji błonnika i innych węglowodanów syntetyzują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. Short Chain Fatty Acids – SCFA, pol. – KKT) – związki organiczne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Ich wytwarzanie przez bakterie w jelicie ślepym i okrężnicy przynosi ogromne korzyści całemu organizmowi.

 

Kwasowe trio: octan, propionian i maślan

…czyli kwas octowy, propionowy i masłowy to właśnie trzy najbardziej powszechne KKT. Zwłaszcza maślan cieszy się ostatnio dobrą prasą, poleca się go „na jelita”. Jednak zamiast sięgania po suplementy warto pobudzić jelita, by wytwarzały go same. KKT poprawiają wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, regulują gospodarkę węglowodanową poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę. Ostatnie badania sugerują, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mogą wpływać na zapobieganie otyłości, cukrzycy typu 2 i chorobom serca. Ich obecność w organizmie redukuje stres oksydacyjny i zmniejsza przewlekły stan zapalny, który jest podłożem dla rozwoju wielu chorób. Szczególny wpływ ma na jelita: kształtuje mikrobiom jelitowy, wspierając „dobre bakterie”, odżywia komórki jelitowe i wątrobę, wzmacnia regenerację i odporność komórek wątroby, poprawia funkcje bariery jelitowej („szczelność” jelit), łagodzi zaparcia, a także wspomaga leczenie biegunki.

Wiele badań dotyczących wpływu SCFA na układ nerwowy potwierdziło, że ich niski poziom w organizmie był skorelowany z zaburzeniami psychicznymi, w tym z depresją, chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona. Pierwsze próby kliniczne z wykorzystaniem SCFA we wspomaganiu leczenia chorób neurologicznych wyglądają obiecująco; suplementacja maślanem pacjentów dotkniętych chorobą Parkinsona poprawiła ich funkcje motoryczne i zmniejszyła niedobór dopaminy. Na liście korzystnych działań maślanu i spółki jest ponadto regulacja aktywności układu odpornościowego, np. łagodzenie alergii, zmniejszenie ryzyka miażdżycy i nadciśnienia, a także korzystny wpływ na sen.

 

Jak pobudzić wytwarzanie KKT w jelitach?

W przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych tych nie spożywamy z dietą; to nasz organizm, a ściślej bakterie jelitowe, wytwarzają je same. Warto jednak pobudzić tę produkcję, dostarczając odpowiedniego „paliwa”. Surowcem tym jest na przykład błonnik pokarmowy, który w odpowiednich ilościach należy dostarczać codziennie, aby bakterie na bieżąco wytwarzały krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Możemy wiele zrobić dla naszych bakterii jelitowych – a pośrednio także dołożyć kolejną cegiełkę do swojego zdrowia. Warto na co dzień spożywać pokarmy zasobne w błonnik i wspierające bakterie jelitowe – zwłaszcza skrobię oporną. Produkcja KKT zwiększa się, gdy regularnie się ruszamy, a także unikamy żywności wysoko przetworzonej. Należy podkreślić, że czynnikiem prowadzącym do zakłócenia stanu flory jelitowej są antybiotyki, mogące przyczynić się do zmniejszenia syntezy KKT, czego następstwem jest zahamowanie produkcji immunoglobulin i obniżenie odporności ogólnoustrojowej. Jednak nie wolno samodzielnie rezygnować z przyjmowania antybiotyków, gdy zostały nam przepisane przez lekarza.

 

Sałatka ziemniaczana z sucharami

Fermentacja skrobi opornej bardziej niż innych węglowodanów skutkuje wydzielaniem znaczących ilości kwasu masłowego, który odżywia jelito grube. Ponadto powstające krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na zwiększenie przyswajalności wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi, obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, wpływają też na metabolizm glukozy i wydzielanie insuliny. Skrobia oporna powstaje podczas ogrzewania produktów skrobiowych, np. wypiek chleba, gotowanie ziemniaków, roślin strączkowych, a także kasz i ryżu. W naturze występuje ona w niedojrzałych bananach, w startych surowych ziemniakach, w nienaruszonych mechanicznie ściankach ziaren, pestek i orzechów. Dla osób, które nie lubią diet opartych na surowych produktach, zaleca się ugotowane i wystudzone ziemniaki, ryż i kasze, które mogą być doskonałym składnikiem wielu sałatek serwowanych na zimno. Słynna sałatka jarzynowa z ziemniakami powinna często gościć na naszych stołach, choć warto nieco ograniczyć dodatek majonezu. Zawartość skrobi opornej rośnie w miarę czerstwienia pieczywa, dlatego zamiast po świeży chleb sięgajmy od czasu do czasu po suchary – tak popularne w wojsku.

 

Kotleciki z otrębami

Błonnik pokarmowy, czyli włókno surowe, to część ścian komórek roślinnych odporna na rozkład przez enzymy trawienne układu pokarmowego człowieka. Zalecane dzienne spożycia błonnika pokarmowego wynosi według Światowej Organizacji Zdrowia dla osoby dorosłej od 27 do około 40 gramów, dla małych dzieci od 5 do 7 gramów w ciągu doby. Jednak typowa zachodnia dieta, bogata w tłuszcze zwierzęce i rafinowane węglowodany, jest często uboga w błonnik. W Polsce jego spożycie kształtuje się na poziomie zaledwie 15 gramów dziennie, a dla porównania – w Afryce ok. 60 gramów na dobę.

Podstawowym źródłem błonnika w diecie człowieka są warzywa, owoce oraz produkty zbożowe. Duże ich ilości znajdują się również w roślinach strączkowych, jak choćby fasoli czy grochu, które jednak w Polsce spożywane są dość rzadko i w niewielkich ilościach. Warto na co dzień jeść pokarmy zasobne w błonnik i wspierające bakterie jelitowe. Ich źródłem są przede wszystkim: otręby, pieczywo razowe, świeże warzywa, strączki, orzechy, pestki i nasiona, kiszonki, np. kiszona kapusta, buraki, rzodkiewki, ogórki, kefir, jogurt naturalny oraz naturalne prebiotyki – cebula i czosnek. Polecane są produkty zawierające przynajmniej 3 gramy błonnika w 100 gramach. Tak lubiane przez nas pomidory zawierają w w postaci świeżej 1,2 grama błonnika, ale suszone – już ok. 13. Wśród świeżych owoców największą zawartością cennego włókna wyróżniają się maliny i czerwone porzeczki, doskonałe są też jabłka i gruszki. Szczególnie bogate w błonnik są owoce suszone, ale pamiętać też trzeba o niewielkich ilościach orzechów. Jednak zbyt dużo błonnika w diecie może przyczynić się do wzdęcia brzucha. Dzieje się tak często przy gwałtownej zmianie diety i zwiększeniu jego spożycia. Trzeba powtórzyć, że najwięcej błonnika znajduje się w otrębach pszennych, które można dodawać do różnych potraw, np. zup, gulaszu, kotletów. Postawmy w kuchni pod ręką słoik z otrębami, ziarnami słonecznika, pestkami dyni i hojnie posypujmy potrawy. Zyska na tym smak i zdrowie.


 

POLECANE
tylko u nas
[RELACJA] III Kongres bł. ks. Jerzego Popiełuszki

W dniach 15-16 października w Bydgoszczy i Włocławku odbyła się trzecia już edycja Kongresu bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Wydarzenie upamiętniające życie i nauki patrona Solidarności jest miejscem licznych debat i spotkań inspirowanych słowami Księdza Jerzego. Nie mogło tam zabraknąć ludzi związanych z NSZZ Solidarność.

Trzy zamachy na Donalda Trumpa, a ten nie zwalnia tempa tylko u nas
Trzy zamachy na Donalda Trumpa, a ten nie zwalnia tempa

Donald Trump, były (i może przyszły) prezydent Stanów Zjednoczonych, stał się celem trzech zamachów na swoje życie. Każdy słyszał o pierwszym zamachu, mało kto jednak wie, że po pierwszej próbie nastąpiły kolejne. Każda z prób zakończyła się fiaskiem — udało się zapobiec tragicznej śmierci polityka. Najnowsze dane pokazują zaś: Trump ma realne szanse powrócić do Białego Domu!

Niezalezna.pl: Rząd Tuska przywraca pełne emerytury funkcjonariuszom SB. Absolutny skandal z ostatniej chwili
Niezalezna.pl: Rząd Tuska przywraca pełne emerytury funkcjonariuszom SB. "Absolutny skandal"

W ciągu zaledwie dziewięciu miesięcy, ministrowie spraw wewnętrznych i administracji rządu Donalda Tuska przywrócili pełne emerytury ponad 700 byłym funkcjonariuszom SB – informuje serwis niezalezna.pl. – Uważam to za absolutny skandal – mówi Krzysztof Wyszkowski, działacz opozycji antykomunistycznej w PRL.

Ogromna kara dla Biedronki. Sąd potwierdza decyzję UOKiK z ostatniej chwili
Ogromna kara dla Biedronki. Sąd potwierdza decyzję UOKiK

Sąd zgodził się z UOKiK ws. właściciela sieci Biedronka i nałożył na niego karę w wysokości 506 mln zł - przekazał urząd w czwartek. Według UOKiK spółka zarabiała kosztem dostawców produktów spożywczych. Biedronka zapewnia jednak, że relacje z dostawcami są uczciwe.

Kochany Panie Prezesie PKP Cargo, przed nami Pan nie ucieknie Wiadomości
Kochany Panie Prezesie PKP Cargo, przed nami Pan nie ucieknie

Panie Prezesie Wojewódko, a może raczej – parafrazując Pana słowa na niedawnym szkoleniu na temat zwolnień grupowych – „Kochany Panie Prezesie Wojewódko”, przykro nam, że znów nasz „związkowy tabloid” (jak nas Pan obrazowo określił) dał się Panu we znaki.

Burza w sieci po wywiadzie z Kamalą Harris. Jak to możliwe… z ostatniej chwili
Burza w sieci po wywiadzie z Kamalą Harris. "Jak to możliwe…"

Nie milkną echa wywiadu z kandydatką Demokratów Kamalą Harris, który odbył się na antenie FOX News.

Nie żyje Liam Payne. Są wyniki sekcji zwłok z ostatniej chwili
Nie żyje Liam Payne. Są wyniki sekcji zwłok

Były członek zespołu One Direction Liam Payne zmarł w wyniku licznych obrażeń i krwotoków spowodowanych upadkiem z trzeciego piętra – ogłosiła w czwartek prokuratura w stolicy Argentyny, Buenos Aires, opisując pierwsze oficjalne wyniki sekcji zwłok muzyka.

Izrael: Przywódca Hamasu Jahja Sinwar został zabity pilne
Izrael: Przywódca Hamasu Jahja Sinwar został zabity

Przywódca palestyńskiego Hamasu Jahja Sinwar został zabity w czwartek w Strefie Gazy przez izraelskich żołnierzy – ogłosił minister spraw zagranicznych Israel Kac.

Zbigniew Ziobro pozywa Fakty TVN gorące
Zbigniew Ziobro pozywa "Fakty" TVN

Zbigniew Ziobro opublikował w mediach społecznościowych oświadczenie, w którym przekazał, iż pozywa "Fakty" TVN.

Ekspert: Nie mamy pełnomocnika ds. atomu. I nikt nie wie dlaczego z ostatniej chwili
Ekspert: "Nie mamy pełnomocnika ds. atomu. I nikt nie wie dlaczego"

Maciej Bando, były wiceminister klimatu, miał objąć stanowisko pełnomocnika ds. strategicznej infrastruktury energetycznej w resorcie przemysłu. Jego nominacja wciąż czeka na podpis. Dlaczego? Nikt tego nie wie.

REKLAMA

Błonnik już „niedobry”? To nie takie proste. Zadbaj o swoje jelita

Po długim okresie zachwytów nad błonnikiem w naszej diecie nastąpił zwrot w kierunku krytyki jego spożycia, ale niekoniecznie uzasadnionej. Kolejne badania potwierdzają, że ma on ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka, a wraz ze spożyciem skrobi opornej decyduje wręcz o utrzymaniu zdrowia.
 Błonnik już „niedobry”? To nie takie proste. Zadbaj o swoje jelita
/ pxfuel.com

Dzieje się tak za sprawą bakterii zlokalizowanych w jelicie grubym, które podczas fermentacji błonnika i innych węglowodanów syntetyzują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. Short Chain Fatty Acids – SCFA, pol. – KKT) – związki organiczne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Ich wytwarzanie przez bakterie w jelicie ślepym i okrężnicy przynosi ogromne korzyści całemu organizmowi.

 

Kwasowe trio: octan, propionian i maślan

…czyli kwas octowy, propionowy i masłowy to właśnie trzy najbardziej powszechne KKT. Zwłaszcza maślan cieszy się ostatnio dobrą prasą, poleca się go „na jelita”. Jednak zamiast sięgania po suplementy warto pobudzić jelita, by wytwarzały go same. KKT poprawiają wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, regulują gospodarkę węglowodanową poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę. Ostatnie badania sugerują, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mogą wpływać na zapobieganie otyłości, cukrzycy typu 2 i chorobom serca. Ich obecność w organizmie redukuje stres oksydacyjny i zmniejsza przewlekły stan zapalny, który jest podłożem dla rozwoju wielu chorób. Szczególny wpływ ma na jelita: kształtuje mikrobiom jelitowy, wspierając „dobre bakterie”, odżywia komórki jelitowe i wątrobę, wzmacnia regenerację i odporność komórek wątroby, poprawia funkcje bariery jelitowej („szczelność” jelit), łagodzi zaparcia, a także wspomaga leczenie biegunki.

Wiele badań dotyczących wpływu SCFA na układ nerwowy potwierdziło, że ich niski poziom w organizmie był skorelowany z zaburzeniami psychicznymi, w tym z depresją, chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona. Pierwsze próby kliniczne z wykorzystaniem SCFA we wspomaganiu leczenia chorób neurologicznych wyglądają obiecująco; suplementacja maślanem pacjentów dotkniętych chorobą Parkinsona poprawiła ich funkcje motoryczne i zmniejszyła niedobór dopaminy. Na liście korzystnych działań maślanu i spółki jest ponadto regulacja aktywności układu odpornościowego, np. łagodzenie alergii, zmniejszenie ryzyka miażdżycy i nadciśnienia, a także korzystny wpływ na sen.

 

Jak pobudzić wytwarzanie KKT w jelitach?

W przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych tych nie spożywamy z dietą; to nasz organizm, a ściślej bakterie jelitowe, wytwarzają je same. Warto jednak pobudzić tę produkcję, dostarczając odpowiedniego „paliwa”. Surowcem tym jest na przykład błonnik pokarmowy, który w odpowiednich ilościach należy dostarczać codziennie, aby bakterie na bieżąco wytwarzały krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Możemy wiele zrobić dla naszych bakterii jelitowych – a pośrednio także dołożyć kolejną cegiełkę do swojego zdrowia. Warto na co dzień spożywać pokarmy zasobne w błonnik i wspierające bakterie jelitowe – zwłaszcza skrobię oporną. Produkcja KKT zwiększa się, gdy regularnie się ruszamy, a także unikamy żywności wysoko przetworzonej. Należy podkreślić, że czynnikiem prowadzącym do zakłócenia stanu flory jelitowej są antybiotyki, mogące przyczynić się do zmniejszenia syntezy KKT, czego następstwem jest zahamowanie produkcji immunoglobulin i obniżenie odporności ogólnoustrojowej. Jednak nie wolno samodzielnie rezygnować z przyjmowania antybiotyków, gdy zostały nam przepisane przez lekarza.

 

Sałatka ziemniaczana z sucharami

Fermentacja skrobi opornej bardziej niż innych węglowodanów skutkuje wydzielaniem znaczących ilości kwasu masłowego, który odżywia jelito grube. Ponadto powstające krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na zwiększenie przyswajalności wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi, obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, wpływają też na metabolizm glukozy i wydzielanie insuliny. Skrobia oporna powstaje podczas ogrzewania produktów skrobiowych, np. wypiek chleba, gotowanie ziemniaków, roślin strączkowych, a także kasz i ryżu. W naturze występuje ona w niedojrzałych bananach, w startych surowych ziemniakach, w nienaruszonych mechanicznie ściankach ziaren, pestek i orzechów. Dla osób, które nie lubią diet opartych na surowych produktach, zaleca się ugotowane i wystudzone ziemniaki, ryż i kasze, które mogą być doskonałym składnikiem wielu sałatek serwowanych na zimno. Słynna sałatka jarzynowa z ziemniakami powinna często gościć na naszych stołach, choć warto nieco ograniczyć dodatek majonezu. Zawartość skrobi opornej rośnie w miarę czerstwienia pieczywa, dlatego zamiast po świeży chleb sięgajmy od czasu do czasu po suchary – tak popularne w wojsku.

 

Kotleciki z otrębami

Błonnik pokarmowy, czyli włókno surowe, to część ścian komórek roślinnych odporna na rozkład przez enzymy trawienne układu pokarmowego człowieka. Zalecane dzienne spożycia błonnika pokarmowego wynosi według Światowej Organizacji Zdrowia dla osoby dorosłej od 27 do około 40 gramów, dla małych dzieci od 5 do 7 gramów w ciągu doby. Jednak typowa zachodnia dieta, bogata w tłuszcze zwierzęce i rafinowane węglowodany, jest często uboga w błonnik. W Polsce jego spożycie kształtuje się na poziomie zaledwie 15 gramów dziennie, a dla porównania – w Afryce ok. 60 gramów na dobę.

Podstawowym źródłem błonnika w diecie człowieka są warzywa, owoce oraz produkty zbożowe. Duże ich ilości znajdują się również w roślinach strączkowych, jak choćby fasoli czy grochu, które jednak w Polsce spożywane są dość rzadko i w niewielkich ilościach. Warto na co dzień jeść pokarmy zasobne w błonnik i wspierające bakterie jelitowe. Ich źródłem są przede wszystkim: otręby, pieczywo razowe, świeże warzywa, strączki, orzechy, pestki i nasiona, kiszonki, np. kiszona kapusta, buraki, rzodkiewki, ogórki, kefir, jogurt naturalny oraz naturalne prebiotyki – cebula i czosnek. Polecane są produkty zawierające przynajmniej 3 gramy błonnika w 100 gramach. Tak lubiane przez nas pomidory zawierają w w postaci świeżej 1,2 grama błonnika, ale suszone – już ok. 13. Wśród świeżych owoców największą zawartością cennego włókna wyróżniają się maliny i czerwone porzeczki, doskonałe są też jabłka i gruszki. Szczególnie bogate w błonnik są owoce suszone, ale pamiętać też trzeba o niewielkich ilościach orzechów. Jednak zbyt dużo błonnika w diecie może przyczynić się do wzdęcia brzucha. Dzieje się tak często przy gwałtownej zmianie diety i zwiększeniu jego spożycia. Trzeba powtórzyć, że najwięcej błonnika znajduje się w otrębach pszennych, które można dodawać do różnych potraw, np. zup, gulaszu, kotletów. Postawmy w kuchni pod ręką słoik z otrębami, ziarnami słonecznika, pestkami dyni i hojnie posypujmy potrawy. Zyska na tym smak i zdrowie.



 

Polecane
Emerytury
Stażowe