Parlament Europejski będzie głosować w obronie kotleta sojowego

Czy prawdziwy schabowy może być pomylony z kotletem sojowym? Europosłowie będą nad tym debatować i głosować w tej sprawie z powagą godną tematu bezpieczeństwa energetycznego. W środę Parlament Europejski zagłosuje nad propozycją zakazu używania „mięsnych” nazw dla produktów roślinnych.
Europosłowie będą głosować ws.
Europosłowie będą głosować ws. "kotleta sojowego" (zdj. ilustracyjne) / Pixabay/leonardovieira260998

Co musisz wiedzieć?

  • Europarlament zagłosuje nad zakazem używania nazw takich jak „burger”, „kotlet” czy „stek” w odniesieniu do produktów roślinnych.
  • Zwolennicy twierdzą, że chodzi o ochronę konsumentów i rolników.
  • Przeciwnicy uważają, że to lobbing przemysłu mięsnego i „walka z wyimaginowanym problemem”.
  • Organizacje konsumenckie proponują jasne oznakowanie zamiast zakazu.
  • Produkcja roślinnych zamienników mięsa wciąż dynamicznie rośnie w całej UE.

 

Bitwa o burgera z tofu

Organizacje konsumenckie grzmią, że pomysł to efekt skutecznego lobbingu przemysłu mięsnego. O sprawie napisał m.in. portal dw.com. Dyrektor generalny Foodwatch, Chris Methmann, przekonuje, że nikt nie myli „kiełbasek z tofu” z „kiełbaskami wołowymi” – bo producenci jasno oznaczają swoje produkty jako wegańskie lub wegetariańskie.

Podobnego zdania jest Stephanie Wetzel z niemieckiego Federalnego Stowarzyszenia Konsumentów. Jej zdaniem określenia typu „wegański sznycel seitanowy” pomagają klientom zrozumieć, czego mogą się spodziewać – zamiast wprowadzać ich w błąd.

 

Zakaz czy zdrowy rozsądek?

Ekspertka BEUC Irina Popescu przywołuje wyniki badań: większość konsumentów nie czuje się zdezorientowana nazwami roślinnych „kotletów” czy „burgerów”. Jej zdaniem kluczowe jest jedynie czytelne oznakowanie produktów, a nie zakaz używania nazw.

 

Argumenty zwolenników zakazu

Z kolei zwolennicy projektu, tacy jak francuska europoseł Céline Imart, twierdzą, że chodzi o ochronę konsumentów i rolników. Ich zdaniem istnieje „rzeczywiste ryzyko pomyłki”, a produkty roślinne próbują „podszywać się” pod mięso, korzystając z reputacji, którą przez pokolenia budowali hodowcy.

 

Tło gospodarcze: rośnie rynek alternatyw

Mimo sporu politycznego rynek roślinnych zamienników mięsa wciąż się rozwija. W 2024 roku w Niemczech wyprodukowano 126,5 tys. ton takich produktów – o 4 proc. więcej niż rok wcześniej i ponad dwukrotnie więcej niż pięć lat temu.


 

POLECANE
Atak nożownika w Niemczech. Burmistrz walczy o życie z ostatniej chwili
Atak nożownika w Niemczech. Burmistrz walczy o życie

Nowo wybrana burmistrz niemieckiego miasta Herdecke w Zagłębiu Ruhry, Iris Stalzer została we wtorek znaleziona w swoim mieszkaniu z ranami kłutymi. Jej stan jest krytyczny – podała agencja dpa.

Prezes PiS: Waldemar Żurek powinien trafić do więzienia na długie lata z ostatniej chwili
Prezes PiS: Waldemar Żurek powinien trafić do więzienia na długie lata

– Waldemar Żurek jest człowiekiem, który powinien się znaleźć, i to na bardzo długie lata, w państwowych zakładach karnych – stwierdził prezes PiS Jarosław Kaczyński.

Ważny komunikat ZUS z ostatniej chwili
Ważny komunikat ZUS

– Żaden urząd nie może żądać od nas podawania danych. W razie wątpliwości dzwońmy na infolinię – powiedział we wtorek prezes ZUS Zbigniew Derdziuk podczas konferencji z okazji Dni Seniora. Według danych policji w ubiegłym roku seniorzy w wyniku oszustw stracili ponad 150 mln zł.

Ile zapłacimy za ogrzewanie w tym sezonie? Jest raport Wiadomości
Ile zapłacimy za ogrzewanie w tym sezonie? Jest raport

Rosnące rachunki za ciepło znowu spędzają sen z powiek Polakom. Polski Alarm Smogowy opublikował nowy raport, który pokazuje, ile naprawdę zapłacimy za ogrzewanie domu w sezonie 2025/2026. Wyniki nie pozostawiają złudzeń – niektóre źródła energii kosztują już niemal dwa razy więcej niż najtańsze rozwiązania.

Parlament Europejski będzie głosować w obronie kotleta sojowego z ostatniej chwili
Parlament Europejski będzie głosować w obronie kotleta sojowego

Czy prawdziwy schabowy może być pomylony z kotletem sojowym? Europosłowie będą nad tym debatować i głosować w tej sprawie z powagą godną tematu bezpieczeństwa energetycznego. W środę Parlament Europejski zagłosuje nad propozycją zakazu używania „mięsnych” nazw dla produktów roślinnych.

Michał Dworczyk i Daniel Obajtek pozbawieni immunitetu z ostatniej chwili
Michał Dworczyk i Daniel Obajtek pozbawieni immunitetu

Parlament Europejski zdecydował we wtorek o uchyleniu immunitetów europosłom PiS Michałowi Dworczykowi i Danielowi Obajtkowi.

GDDKiA wydała komunikat dla mieszkańców woj. lubuskiego z ostatniej chwili
GDDKiA wydała komunikat dla mieszkańców woj. lubuskiego

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad podpisała umowę na przebudowę drogi krajowej nr 92 w pobliżu Wilkowa (woj. lubuskie). Wykonawcą inwestycji jest firma Strabag Infrastruktura Południe, a wartość kontraktu to blisko 48 mln zł.

Poruszenie w sieci po incydencie z kiełbasą podczas rozprawy Bart Staszewski – Kaja Godek tylko u nas
Poruszenie w sieci po incydencie z kiełbasą podczas rozprawy Bart Staszewski – Kaja Godek

6 października o godzinie 9.00 miała miejsce rozprawa zdalna w sprawie z powództwa Barta Staszewskiego przeciwko Kai Godek. Staszewski twierdzi, że Kaja Godek "pomówiła go o pedofilię".

Nie żyje John Woodvine z ostatniej chwili
Nie żyje John Woodvine

Media obiegła smutna informacja o śmierci wybitnego brytyjskiego artysty. Polskiej publiczności ostatnio znany był głównie z serialu o rodzinie królewskiej „Crown”.

Ilu cudzoziemców pracuje w Polsce? GUS wydał komunikat z ostatniej chwili
Ilu cudzoziemców pracuje w Polsce? GUS wydał komunikat

Na koniec kwietnia br. pracę w Polsce wykonywało 1 mln 77,3 tys. cudzoziemców – o 5,5 proc. więcej niż rok wcześniej i o 1 proc. więcej niż w marcu – poinformował we wtorek Główny Urząd Statystyczny. Mężczyźni stanowili 59,9 proc. wszystkich pracujących obcokrajowców.

REKLAMA

Parlament Europejski będzie głosować w obronie kotleta sojowego

Czy prawdziwy schabowy może być pomylony z kotletem sojowym? Europosłowie będą nad tym debatować i głosować w tej sprawie z powagą godną tematu bezpieczeństwa energetycznego. W środę Parlament Europejski zagłosuje nad propozycją zakazu używania „mięsnych” nazw dla produktów roślinnych.
Europosłowie będą głosować ws.
Europosłowie będą głosować ws. "kotleta sojowego" (zdj. ilustracyjne) / Pixabay/leonardovieira260998

Co musisz wiedzieć?

  • Europarlament zagłosuje nad zakazem używania nazw takich jak „burger”, „kotlet” czy „stek” w odniesieniu do produktów roślinnych.
  • Zwolennicy twierdzą, że chodzi o ochronę konsumentów i rolników.
  • Przeciwnicy uważają, że to lobbing przemysłu mięsnego i „walka z wyimaginowanym problemem”.
  • Organizacje konsumenckie proponują jasne oznakowanie zamiast zakazu.
  • Produkcja roślinnych zamienników mięsa wciąż dynamicznie rośnie w całej UE.

 

Bitwa o burgera z tofu

Organizacje konsumenckie grzmią, że pomysł to efekt skutecznego lobbingu przemysłu mięsnego. O sprawie napisał m.in. portal dw.com. Dyrektor generalny Foodwatch, Chris Methmann, przekonuje, że nikt nie myli „kiełbasek z tofu” z „kiełbaskami wołowymi” – bo producenci jasno oznaczają swoje produkty jako wegańskie lub wegetariańskie.

Podobnego zdania jest Stephanie Wetzel z niemieckiego Federalnego Stowarzyszenia Konsumentów. Jej zdaniem określenia typu „wegański sznycel seitanowy” pomagają klientom zrozumieć, czego mogą się spodziewać – zamiast wprowadzać ich w błąd.

 

Zakaz czy zdrowy rozsądek?

Ekspertka BEUC Irina Popescu przywołuje wyniki badań: większość konsumentów nie czuje się zdezorientowana nazwami roślinnych „kotletów” czy „burgerów”. Jej zdaniem kluczowe jest jedynie czytelne oznakowanie produktów, a nie zakaz używania nazw.

 

Argumenty zwolenników zakazu

Z kolei zwolennicy projektu, tacy jak francuska europoseł Céline Imart, twierdzą, że chodzi o ochronę konsumentów i rolników. Ich zdaniem istnieje „rzeczywiste ryzyko pomyłki”, a produkty roślinne próbują „podszywać się” pod mięso, korzystając z reputacji, którą przez pokolenia budowali hodowcy.

 

Tło gospodarcze: rośnie rynek alternatyw

Mimo sporu politycznego rynek roślinnych zamienników mięsa wciąż się rozwija. W 2024 roku w Niemczech wyprodukowano 126,5 tys. ton takich produktów – o 4 proc. więcej niż rok wcześniej i ponad dwukrotnie więcej niż pięć lat temu.



 

Polecane
Emerytury
Stażowe