Śmierć po zatruciu galaretą. Wstrząsające wyniki badań

Są wyniki badań galaret mięsnych, które były sprzedawane na targowisku w Nowej Dębie w woj. podkarpackim. 17 lutego doprowadziły one do ostrego zatrucia trzech osób. Jedna z nich zmarła.
Zdjęcie ilustracyjne Śmierć po zatruciu galaretą. Wstrząsające wyniki badań
Zdjęcie ilustracyjne / fot. Pixabay

W środę 6 marca Radio Lublin poinformowało o oficjalnych wynikach badań toksykologicznych przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach. Próbki wykazały „zawartość azotynu sodu na bardzo wysokim, toksycznym dla człowieka poziomie”.

Wstrząsające wyniki badań

Jak przekazał prof. Stanisław Winiarczyk, dyrektor PIW w Puławach, „stężenie azotynu sodu wahało się od 16 do 19 tysięcy miligramów na kilogram produktu”.

– Z kolei badanie nieznanej substancji dostarczonej przez prokuraturę w postaci białego proszku wykazało, że jest to czysty chemicznie azotyn, który prawdopodobnie mógł być dodany omyłkowo do galarety – dodał.

CZYTAJ TAKŻE: Gorąco na protestach rolników. Policja użyła gazu [WIDEO]

Norma przekroczona ponad 100 razy

Dyrektor PIW z Lubelszczyzny zwrócił uwagę, że „dopuszczalna ilość dodatku azotynu sodu w procesie peklowania surowca mięsnego waha się od 100 do 150 miligramów na kilogram surowca”.

Taka wartość oznacza, że norma została przekroczona ponad 100 razy.

CZYTAJ TAKŻE: Pożar w fabryce Tesli. Część Berlina bez prądu, słyszano wybuch


 

POLECANE
Robert Kubica wygrał legendarny wyścig Le Mans gorące
Robert Kubica wygrał legendarny wyścig Le Mans

Robert Kubica w barwach zespołu AF Corse zwyciężył w 24-godzinnym wyścigu Le Mans w najbardziej prestiżowej kategorii Hypercar.

Nowa atrakcja w Muszynie? Decydujące badania już trwają Wiadomości
Nowa atrakcja w Muszynie? Decydujące badania już trwają

Muszyna, popularne uzdrowisko położone w województwie małopolskim, może wkrótce zyskać nową, wyjątkową atrakcję. Jak poinformował burmistrz Jan Golba, ostatnie badania geologiczne sugerują, że w rejonie miasta mogą znajdować się złoża wód geotermalnych. Ich potwierdzenie mogłoby otworzyć drogę do budowy basenów termalnych - inwestycji, która przyciągnęłaby jeszcze więcej turystów.

Nowe rozważania Giertycha ws. wyborów prezydenckich. Jest ostra reakcja internatów Wiadomości
Nowe rozważania Giertycha ws. wyborów prezydenckich. Jest ostra reakcja internatów

- Przeliczenie, jeżeli przyniosłoby brak odpowiedzi na pytanie kto wygrał wybory, może oznaczać nowe wybory - rozważał poseł Roman Giertych. W sieci pojawiło się wiele krytycznych komentarzy.

Złe wieści dla sztabu Trzaskowskiego. Zmiany w rządzie coraz bliżej Wiadomości
Złe wieści dla sztabu Trzaskowskiego. Zmiany w rządzie coraz bliżej

Donald Tusk zapowiedział ostatnio daleko idące zmiany w strukturze rządu. Nie chodzi wyłącznie o roszady personalne, choć i one nie są wykluczone. Premier podkreśla, że celem nie jest prosta wymiana ludzi, lecz gruntowna przebudowa samego modelu działania Rady Ministrów. - Jeszcze w lipcu ogłosimy nowe otwarcie. Nie mówię tutaj o zmianie nazwisk, ale przede wszystkim o zmianie struktury rządu - mówił Tusk.

Onet zapytał ekspertkę od savoir-vivre o Martę Nawrocką. Takiej odpowiedzi się nie spodziewał Wiadomości
Onet zapytał "ekspertkę od savoir-vivre" o Martę Nawrocką. Takiej odpowiedzi się nie spodziewał

Onet Plejada postanowił spytać Irenę Kamińską-Radomską, eksperta od savoir-vivre, co myśli o wizerunku nowej  pierwszej damy Polski. Dziennikarka Onetu musiała wysłuchać długiej wypowiedzi specjalistki, która nie szczędziła pochwał Marty Nawrockiej.  

Nie żyje przyjaciel księcia Williama Wiadomości
Nie żyje przyjaciel księcia Williama

Nie żyje 53-letni miliarder Sunjay Kapur. Podczas meczu polo połknął pszczołę. Owad ukąsił mężczyznę, co doprowadziło do wstrząsu anafilaktycznego. Prezes firmy Sona Comstar miał być też przyjacielem księcia Williama.

Komunikat dla mieszkańców Suwałk z ostatniej chwili
Komunikat dla mieszkańców Suwałk

Mieszkańcy Suwałk (Podlaskie) do 30 czerwca mogą składać wnioski o wynajem mieszkań z perspektywą dojścia do własności w ramach programu "Od najemcy do właściciela". Nowy budynek, realizowany przez Zarząd Budynków Mieszkalnych, oferuje 39 lokali.

Radość w Pałacu Buckingham. Pilne doniesienia z rodziny królewskiej Wiadomości
Radość w Pałacu Buckingham. Pilne doniesienia z rodziny królewskiej

Wielka Brytania świętowała urodziny króla Karola III. Tradycyjna parada Trooping the Colour ponownie przyciągnęła tłumy na ulice Londynu, a w centrum uwagi znaleźli się członkowie rodziny królewskiej.

Paulina Matysiak nie widzi podstaw do ponownego przeliczenia głosów polityka
Paulina Matysiak nie widzi podstaw do ponownego przeliczenia głosów

Paulina Matysiak na antenie Radia ZET wyznała, że nie widzi podstaw do ponownego przeliczenia głosów oddanych w wyborach prezydenckich.

Nowe zasady na włoskiej wyspie. Władze podjęły radykalny krok Wiadomości
Nowe zasady na włoskiej wyspie. Władze podjęły radykalny krok

Władze włoskiej wyspy Capri wprowadziły zakaz nagabywania turystów. Decyzję ogłosił burmistrz Paolo Falco, podpisując rozporządzenie, które ma na celu ograniczenie natarczywego promowania usług w przestrzeni publicznej.

REKLAMA

Śmierć po zatruciu galaretą. Wstrząsające wyniki badań

Są wyniki badań galaret mięsnych, które były sprzedawane na targowisku w Nowej Dębie w woj. podkarpackim. 17 lutego doprowadziły one do ostrego zatrucia trzech osób. Jedna z nich zmarła.
Zdjęcie ilustracyjne Śmierć po zatruciu galaretą. Wstrząsające wyniki badań
Zdjęcie ilustracyjne / fot. Pixabay

W środę 6 marca Radio Lublin poinformowało o oficjalnych wynikach badań toksykologicznych przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach. Próbki wykazały „zawartość azotynu sodu na bardzo wysokim, toksycznym dla człowieka poziomie”.

Wstrząsające wyniki badań

Jak przekazał prof. Stanisław Winiarczyk, dyrektor PIW w Puławach, „stężenie azotynu sodu wahało się od 16 do 19 tysięcy miligramów na kilogram produktu”.

– Z kolei badanie nieznanej substancji dostarczonej przez prokuraturę w postaci białego proszku wykazało, że jest to czysty chemicznie azotyn, który prawdopodobnie mógł być dodany omyłkowo do galarety – dodał.

CZYTAJ TAKŻE: Gorąco na protestach rolników. Policja użyła gazu [WIDEO]

Norma przekroczona ponad 100 razy

Dyrektor PIW z Lubelszczyzny zwrócił uwagę, że „dopuszczalna ilość dodatku azotynu sodu w procesie peklowania surowca mięsnego waha się od 100 do 150 miligramów na kilogram surowca”.

Taka wartość oznacza, że norma została przekroczona ponad 100 razy.

CZYTAJ TAKŻE: Pożar w fabryce Tesli. Część Berlina bez prądu, słyszano wybuch



 

Polecane
Emerytury
Stażowe