70 proc kontrolowanych firm karmiących w szpitalach używało przeterminowanych produktów
Zdaniem Inspekcji Pracy 59 firm z 83 kontrolowanych nie spełniało wymogów prawnych dotyczących serwowania posiłków w szpitalach, czy szkołach. Najbardziej rażące nieprawidłowości to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje oraz niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.
Przedsiębiorcy – jak zauważ Inspekcja Handlowa - już w czasie kontroli uzupełniali brakujące informacje w jadłospisach, wycofywali przeterminowane produkty i usuwali inne nieprawidłowości. Mimo to Inspekcja nałożyła kary i mandaty na łączną kwotę ok. 28 tys. zł. Skierowała też dwa wnioski do sądu o ukaranie za wykroczenia. Ponadto zawiadomiła o nieprawidłowościach organy nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego, urzędy miar oraz wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.