Zbigniew Sikorski: W wielu zakładach mleczarskich, czy mięsnych "S" wynegocjowała podwyżki wynagrodzeń
- stwierdził Zbigniew Sikorski.- Branża spożywcza daje zatrudnienie około 400 tys. osobom. Na dzisiaj nie może być takiej sytuacji, że z dnia na dzień pracownik zostanie zwolniony. W sektorze przemysłu spożywczego najbardziej ucierpiały branże hotelarska i gastronomiczna. Teraz przedstawiciele branży podpisali w ramach tarczy antykryzysowej porozumienie postojowe. Ogranicza ono pensję pracowników, ale daje gwarancję zatrudnienia
- dodał przewodniczący.- Branża spożywcza się zmienia, wchodzą nowe technologie i pracodawcy nie ukrywają, że potrzebują w związku z tym pracowników z odpowiednimi kwalifikacjami
- podkreślił Zbigniew Sikorski.- W wielu zakładach mleczarskich, czy mięsnych, gdzie w okresie pandemii była wzmożona produkcja, naszym działaczom udało się wynegocjować podwyżki i dodatkowe premie za ciężką pracę
mk