Pilny komunikat Biedronki. Groźna bakteria w partii drobiu

Co musisz wiedzieć?
- Z Biedronki wycofano polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela (producent: Animex Kutno).
- Powód? Wykrycie bakterii Salmonella.
- Numer wycofywanej partii to: 2271007009, a termin przydatności do spożycia: 13.06.2025.
- Produkt może być niebezpieczny dla zdrowia.
Pilny komunikat Biedronki
Produkt może być niebezpieczny dla zdrowia – obecność bakterii Salmonella może prowadzić do zatrucia pokarmowego, szczególnie groźnego dla dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością.
Decyzja podyktowana jest dbałością o najwyższe standardy bezpieczeństwa produktów i ma na celu wyeliminowanie ryzyka spożycia niezgodnego produktu
– przekazała firma, dodając:
Pragniemy przeprosić za wszelkie niedogodności związane z zaistniałą sytuacją i zapewnić, że dobro naszych konsumentów jest dla nas absolutnym priorytetem przez konsumentów.
Wycofywana partia ma numer 2271007009, a termin przydatności do spożycia to 13.06.2025. Klienci, którzy kupili produkt o tych oznaczeniach, nie powinni go spożywać.
- Komunikat dla mieszkańców Krakowa
- Komunikat dla mieszkańców Gdańska
- Komunikat dla mieszkańców Katowic
- Wenezuelczyk zaatakował 24-latkę w Toruniu. Kobieta w stanie ciężkim walczy o życie
- Sejmowa komisja zdecydowała o postawieniu szefa KRRiTV przed Trybunałem Stanu. Jest oświadczenie Macieja Świrskiego
- Rozbił się samolot pasażerski lecący do Birmingham
- Brytyjski The Telegraph: Tusk znalazł swoje miejsce w piekle
Co zrobić z produktem?
Biedronka zaleca, aby skażone mięso wyrzucić lub zwrócić do sklepu – wystarczy zabrać opakowanie z widoczną datą przydatności. Za zwrócony produkt klienci otrzymają zwrot pieniędzy.
Jakie są objawy Salmonelli?
Salmonelloza jest rodzajem zatrucia pokarmowego. Bakterie Salmonelli znajdują się najczęściej w jajkach, mięsie i przetworach mlecznych.
Pierwsze objawy pojawiają się już po ośmiu godzinach od dostania się bakterii do układu pokarmowego. Najczęstsze objawy to: ból brzucha, głowy, wymioty i gorączka. W sprzyjających warunkach Salmonella może doprowadzić do poważniejszych powikłań, takich jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, septyczne zapalenie stawów czy zapalenie kości i szpiku. Do zakażenia bakteriami dochodzi najczęściej po spożyciu pokarmów skażonych, a także wypiciu wody zawierającej pałeczki z rodzaju Salmonella.