Weganizm to jedna z radykalnych odmian wegetarianizmu. Zakłada wykluczenie z jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, np. jajek, miodu czy nabiału. Przez wielu uważana za wymysł i chwilową modę, a jak jest naprawdę?
Super może być rodzimy czosnek, czarnuszka czy jagody goji. Lista super żywności jest bardzo długa, a producenci produktów obiecują, że jedząc je można zapobiec chorobom. Czym są superfoods i czy na pewno są dobre?
Symbolem polskich plaż od wielu lat są parawany, które w założeniu produkcji mają chronić przed wiatrem. Jednak Polacy znaleźli na nie własne zastosowanie. Ceniąc swoją prywatność wynalazkiem odgradzają sobie sporą część piaszczystego brzegu w rezultacie tworząc mini fortece. Jak to możliwe, że za granicą plaże wyglądają znacznie lepiej?
Soki warzywne są bombą witaminową, która dostarcza organizmowi wiele potrzebnych składników jak kwas foliowy, błonnik. Dobrze sprawdzają się jako dodatek do posiłku lub w zamian za drugie śniadanie bądź podwieczorek.
Oddając krew można uratować komuś życie. Niby nic takiego, a dla potrzebującego znaczy tak wiele. W czasie jednej operacji, kiedy przetacza się krew, potrzeba jej średnio około dziesięciu litrów.
Ciężko określić czy nadawanie imion neutralnych dzieciom jest chwilową modą, która wkrótce może ustąpić innej. Wiadome jest jednak jedno- zatacza ono coraz szersze kręgi i coraz więcej dzieci nosi imiona niewskazujące jednoznacznie na ich płeć. W Stanach Zjednoczonych to zjawisko stało się tak powszechne, iż magazyn "Time" rok 2015 określił "rokiem imion neutralnych płciowo". Czy nowa moda zagości w Polsce?
Przyprawy są stosowane od tysięcy lat. Były powodem wypraw na odległe kontynenty oraz przedmiotem handlu wymiennego. Dziś również odgrywają bardzo ważną rolę w kuchni, np. polepszają smak, dodają aromatu, barw czy nawet przedłużają ich świeżość. Jednak najważniejsze jest to, że wpływają na liczne procesy zachodzące w organizmie człowieka.
Na świecie żyje ponad 400 gatunków ryb, których spożycie może wywołać poważne zatrucia pokarmowe, a nawet śmierć.
Dziarski siedemdziesięciolatek może mieć organizm w lepszym stanie niż jego o wiele młodszy kolega, unikający wszelkiej aktywności ruchowej jak diabeł święconej wody. Eliksiru młodości nie można kupić w sklepie, a jedynie zapracować na niego ciężką pracą.
Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Dziś kupując ją w sklepie wybierajmy tę sprzedawaną z beczki - zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników.\n„Najbardziej wartościowa jest kapusta sprzedawana z beczki, która nie jest przepakowywana w opakowania detaliczne. Praktycznie bezwartościowa pod względem związków biologicznie aktywnych jest kapusta pasteryzowana” – wyjaśnia dr Ewa Ciska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (IRZiBŻ PAN).
Sto osób – m.in. naukowcy, nauczyciele i wykładowcy akademiccy – podpisało list z poparciem „dla dobrej zmiany w polskiej oświacie”. W piśmie wspierają działania Ministerstwa Edukacji Narodowej i wszystkich środowisk zaangażowanych w reformę systemu oświaty w Polsce.
Chociaż jedno kurze jajko zawiera dopuszczalną dzienną dawkę cholesterolu, to zdrowa osoba może bez obaw zjeść w ciągu doby trzy jajka, a okazjonalnie - nawet więcej. Cholesterol z jaj jest bowiem inaczej metabolizowany niż ten produkowany przez ludzką wątrobę - tłumaczą eksperci z SGGW.\nŚrednie jajo kurze (o wadze 50 g) zawiera 170-185 mg cholesterolu. Czy należy się go bać? Zdaniem dr hab. Eweliny Hallmann z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW – absolutnie nie. Dawniej zalecano, by nie jeść jaj zbyt często. Teraz jednak wiadomo, że jaja nie są tak niezdrowe, jak się kiedyś wydawało.
Temperatura ciała np. 37,2 stopni C nie jest nawet stanem podgorączkowym i nie potrzeba jej zbijać; gorączka stymuluje i trenuje układ immunologiczny; świadomość społeczna w tym zakresie jest zdeformowana przez propagowane środki przeciwgorączkowe - mówi PAP prof. Wiesław Kozak z UMK w Toruniu, zajmujący się jej badaniem od kilkudziesięciu lat.\n"Gorączka jest reakcją fizjologiczną na działanie jakiegoś czynnika środowiskowego - patogenu, toksyny czy elementu stresogennego. Jest reakcją na tego rodzaju sytuację - fizjologiczną, regulowaną i niezwykle starą ewolucyjnie i powszechną w całym królestwie zwierząt. Obecnie wiemy już, że gorączkę organizm sam wzbudza w wyniku tzw. +kontaktu immunologicznego+ z czynnikiem inwazyjnym (bakterią, wirusem) - podkreśla prof. Kozak.
Z Wojciechem Młynarskim spotkałem się już w podstawówce. Nie osobiście rzecz jasna – dopiero później okazało się, że mieszka w pobliżu - ale z piosenkami, których był wykonawca i autorem tekstów. Słuchałem nagranego z radia na taśmę magnetofonową koncertu. Młynarskiemu akompaniował pianista i kompozytor Jerzy Derfel.
Czterech na pięciu samobójców wysyła jakieś sygnały. Dotyczy to również dzieci: opuszczają się w nauce, odsuwają od znajomych, mają zmienny nastrój, samookaleczają. Rodzice powinni być na takie symptomy wyczuleni - mówi kryminalistyk i suicydolog dr Andrzej Gawliński.
Wałęsające się koty potrafią narobić w środowisku niezłego spustoszenia. Dzięki nowym badaniom naukowców z SGGW, PAN i IBL wiemy, że koty z polskich miast i terenów pozamiejskich polują w odmienny sposób i na inne zwierzęta.\nWałęsające się koty domowe sieją wśród dzikich zwierząt całkiem pokaźne spustoszenie. Naukowcy przyglądają się temu z uwagą z kilku powodów. Na przykład dlatego, że koty to zwierzęta związane z człowiekiem i w nowe miejsca (np. na wyspy) dostają się głównie z naszą pomocą. Ale i same świetnie dają sobie radę. Szybko się rozmnażają, i są liczne. A to znaczy, że w środowisku żyje armia zabójców o niegasnącym instynkcie łowieckim.
Szacuje się, że aż 90 proc. polskich pracowników źle się odżywia. W pracy jemy nieregularnie, byle co i byle jak. Tymczasem m.in. od tego co jemy, zależy wydajność i efektywność naszej pracy. Tymczasem specjaliści żywienia zalecają, by jadłospisy pracowników były dostosowane do charakteru i czasu ich pracy.
Nie bez powodu kłótliwą osobę, która bezustannie dokucza innym, nazywamy zgagą. Dolegliwość opisywana jako uczucie palenia lub pieczenia za mostkiem, połączone niekiedy z kwaśnym odbijaniem lub wrażeniem obecności kwasu w jamie ustnej, potrafi skutecznie uprzykrzyć nam życie.
Tłusty Czwartek, czyli inaczej Zapusty to pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału. Jego data zależna jest więc od daty świąt Wielkanocnych i może wypaść między 30 stycznia a 4 marca. W tym roku Tłusty Czwartek obchodzimy wyjątkowo wcześnie, bo już 4 lutego, za to za rok będziemy musieli poczekać prawie trzy tygodnie dłużej. Według jednego z przesądów jeśli dzisiaj nie zje się ani jednego pączka to w tym roku czeka nas niepowodzenie.
Wszelkie diety eliminacyjne, w tym popularna bezglutenowa, jako sposób na schudnięcie są niekorzystne dla organizmu. Eliminacja samego glutenu z diety nie spowoduje utraty wagi, przeciwnie często może powodować utycie - wskazuje Natalia Drabińska z PAN w Olsztynie.\nDoktorantka Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie powiedziała PAP, że dieta bezglutenowa powinna być stosowana tylko przez osoby, które mają wskazania medyczne, czyli problemy zdrowotne stwierdzone przez lekarza gastroenterologa.