loading
Proszę czekać...
reklama_pozioma
Dr Lech Kowalski obala mit o zagrożeniu interwencją sowiecką w 1981 roku: Przestańmy bredzić
Opublikowano dnia 13.12.2018 18:14
- Od rana czytam artykuły związane z kolejną rocznicą wprowadzenia stanu wojennego w Polsce i nie mogę wyjść z podziwu, że nadal jest maglowana sprawa: "wejdą nie wejdą" - którą wylansowali na początku lat 90. tow. Wojciech i Czesław. Tak się składa, że jestem autorem biografii o Jaruzelskim ale też książki o agresji na Czechosłowację wojsk UW pod tytułem "Kryptonim Dunaj". - pisze historyk dr Lech Kowalski były oficer LWP

screen YouTube

- Wystarczy ułożyć na biurku swobodnie dwie kartki papieru: na jeden wpisać nazwisko: Martin Dżur - Minister Obrony CSRS, a na drugiej: Wojciech Jaruzelski - Minister ON PRL. Po czym należy wypisać na stronie Dżura, wszystkie sowieckie rozkazy, zarządzenia i wytyczne, jakie musiał zrealizować przed wkroczeniem wojsk UW w dniu 20.VIII.1968 r. do Czechosłowacji.
(...)
Kartkę papieru z nazwiskiem Dżur - jest łatwo zapisać poleceniami sowieckimi, jakie miał wykonać. Proszę teraz spróbować coś wpisać - co byłoby można udokumentować w podobny sposób - na kartce z nazwiskiem Jaruzelski. Nie znajdziecie nic takiego, gdyż takich poleceń tow. Wojciech nie otrzymywał z Moskwy: ani w 1980 ani w 1981 roku.
(...)
Sowieci jej nie planowali i nie czynili do niej przygotowań - i W.J. doskonale o tym wiedział. I przestańmy i już dalej bredzić na ten temat!


- pisze Lech Kowalski na swoim profilu FB



cyk
Wydarzenia
więcej
Opinie
więcej
Najnowszy numer

--> POBIERZ WYDANIE CYFROWE


Sprawdź w których placówkach Poczty Polskiej kupisz "TS": https://bit.ly/tysolnapoczcie

Związek
więcej
Wideo Tysol.pl Wywiad Cezarego Krysztopy z Tomaszem Szatkowskim
Blogi
avatar
Jerzy
Bukowski

Fatalny wynik
Obojętne, który z nich okaże się zwycięzcą, Polska jest podzielona dokładnie na pół, co bardzo źle wróży na przyszłość.
avatar
Jerzy
Bukowski

Nie dajmy się zwariować z ciszą wyborczą
Przepisy przepisami, ale nie dajmy się zwariować.
avatar
Jerzy
Bukowski

Jerzy Bukowski: Podwyższać czy obniżać ceny w gastronomii?
Kwestia mądrego ustalenia cen przyprawia o ból głowy wiele osób żyjących z gastronomii.

Drogi Użytkowniku,

Nasz Serwis korzysta z plików cookies. Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem, przeglądanie Serwisu z otwartym komunikatem) bez zmian ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na:
• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.

• na zapisywanie plików cookies w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ten rodzaj plików cookies pozwala nam na dopasowanie treści dostępnych w Serwisie do Twoich preferencji, utrzymywania sesji po zalogowaniu oraz zapewnienia optymalnej funkcjonalności Serwisu. Więcej o plikach cookies i sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych dowiesz się w naszej Polityce prywatności.