loading
Proszę czekać...
reklama_pozioma
Olga Tokarczuk, żarliwy "obrońca demokracji" nazywająca Polaków "mordercami Żydów" z Noblem
Opublikowano dnia 10.10.2019 13:08
Pisarka Olga Tokarczuk została uhonorowana Nagrodą Nobla wraz z Peterem Handke. Akademia Szwedzka miała przyznać Tokarczuk nagrodę za: "narracyjną wyobraźnię, która wraz z encyklopedyczną pasją reprezentuje przekraczanie granic, jako formę życia"

screen YouTube
Tokarczuk w NYT: "Dzisiejsze wiadomości w Polsce wydają się być nowym potworem Frankensteina"
O. Tokarczuk: Nie miałabym nic przeciwko by WOŚP ogłosił się narodem. Chętnie zostałabym jego obywatelką
[video] W. Gadowski: "Mam problem z Olgą Tokarczuk. Nie za darmo te nagrody są wręczane, oj nie..."

Bibliografia Olgi Tokarczuk:

1989: Miasto w lustrach, tom poetycki
1993: Podróż ludzi Księgi
1995: E.E.
1996: Prawiek i inne czasy
1997: Szafa
1998: Dom dzienny, dom nocny
2000: Opowieści wigilijne, razem z Jerzym Pilchem i Andrzejem Stasiukiem
2001: Lalka i perła
2001: Gra na wielu bębenkach
2004: Ostatnie historie
2006: Anna In w grobowcach świata
2007: Bieguni
2009: Prowadź swój pług przez kości umarłych
2012: Moment niedźwiedzia, zbiór esejów
2014: Księgi Jakubowe
2017: Zgubiona dusza
2018: Opowiadania bizarne 

- Wymyśliliśmy historię Polski jako kraju tolerancyjnego, otwartego, jako kraju, który nie splamił się niczym złym w stosunku do swoich mniejszości. Tymczasem robiliśmy straszne rzeczy jako kolonizatorzy, większość narodowa, która tłumiła mniejszość, jako właściciele niewolników czy mordercy Żydów


- mówiła po otrzymaniu nagrody Nike Info Olga Tokarczuk

- Populiści używają języka, który jest bardziej agresywny i bardziej nienawistny. Sięgają po kozła ofiarnego. W Polsce kozłami ofiarnymi są tzw. zwariowani lewicowcy, miłośnicy queer, Niemcy, Żydzi, marionetki Unii Europejskiej, feministki, liberałowie i każdy, kto wspiera imigrantów.

Dodajmy do tego ciszę i cynizm kleru, niezdarną, agresywną propagandę telewizji państwowej, zgodę policji na ekscesy antysemickie, publiczne demonstracje dehumanizujące "wrogów narodu", oczernianie władzy sądowniczej i niewybaczalne zniszczenie środowiska…
(...)
Władze polskie jednak uczyniły podział Polaków swoim głównym zadaniem. Agresja wisi w powietrzu


- pisała w felietonie dla New York Times

Pisarka fotografowała się również na tle instalacji Karoliny Jaklewicz przedstawiającej transformację katolickiego krzyża w swastykę

Źródło: Onet.pl, TVP,info, Wikipedia

cyk
Wydarzenia
więcej
Opinie
więcej
Najnowszy numer

--> POBIERZ WYDANIE CYFROWE


Sprawdź w których placówkach Poczty Polskiej kupisz "TS": https://bit.ly/tysolnapoczcie

Związek
więcej
Wideo Adam Andruszkiewicz [K'15]: Głosowałem w obronie ministra Macierewicza i już tłumaczę dlaczego
Blogi
avatar
Grzegorz Gołębiewski
(grzechg)

Grzegorz Gołębiewski: Po kampanii strachu, kampania destrukcji
Wszystko to co dzieje się po 10 maja, to kampania destrukcji – prowadzonej na wielu poziomach, która zaczęła się od nagłego zwrotu: idziemy na wybory! Ale tak było tylko przez tydzień, bo przecież Platformie wcale nie chodzi o zwycięstwo wyborcze.
avatar
europoseł Zbigniew
Kuźmiuk

Kuźmiuk: Hiszpański europoseł który pytał jak pomóc polskiej opozycji, napisał raport o sytuacji w Polsce
Od ostatniego poniedziałku głośno jest o projekcie raportu przygotowanego przez hiszpańskiego socjalistę Lopeza Aguilar przewodniczącego komisji LIBE o stanie praworządności w Polsce.
avatar
Jerzy
Bukowski

Zadufani i kiepscy
Zastępując konkretne odpowiedzi na jasno postawione pytania arogancją i uciekaniem od tematu dają jednak dowód swojej politycznej, a niekiedy także intelektualnej bezsilności.

Drogi Użytkowniku,

Nasz Serwis korzysta z plików cookies. Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem, przeglądanie Serwisu z otwartym komunikatem) bez zmian ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na:
• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.

• na zapisywanie plików cookies w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ten rodzaj plików cookies pozwala nam na dopasowanie treści dostępnych w Serwisie do Twoich preferencji, utrzymywania sesji po zalogowaniu oraz zapewnienia optymalnej funkcjonalności Serwisu. Więcej o plikach cookies i sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych dowiesz się w naszej Polityce prywatności.