Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Co zrobić z białek? Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Kokosanki

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom, którzy cenią sobie smak kokosa. To szybki i prosty przepis, z którym stworzymy słodką przekąskę do kawy lub herbaty.

Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, a następnie wymieszać je z cukrem pudrem. Miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy z resztą składników. Gotową masę przekładamy na przygotowaną blachę i suszymy w niskiej temperaturze przez około godzinę. Tak przygotowane kokosanki możemy przechowywać w plastikowych pojemnikach nawet przez kilka dni.

Czekoladowe makaroniki

Makaroniki to migdałowe ciasteczka z dodatkiem białek, które niemalże rozpływają się w ustach. Nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na specjalne okazje lub jako słodki upominek dla bliskiej osoby. My proponujemy wersję czekoladową, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.

Zaczynamy od przesiania dwa razy cukru pudru, kakao i mąki migdałowej. Składniki przekładamy do melaksera i miksujemy około 8-10 razy. Następnie ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie błyszcząca. Delikatnie mieszamy wraz z przygotowaną suchą mieszanką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wysuszenia na około 30 minut. Po tym czasie piecz w 160°C przez 12 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Ubij miękkie masło wraz z cukrem pudrem, kakao i odrobiną mleka. Masę przełóż między dwa makaroniki i gotowe!

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-makaroniki.

Angel food cake

Angel food cake to lekkie, puszyste ciasto, które przygotowuje się głównie z białek jaj. Świetnie smakuje z bitą śmietaną na wierzchu lub świeżymi owocami. Można je również dowolnie udekorować ulubionymi dodatkami dla dodatkowego smaku i wyglądu. To świetny pomysł na lekki deser do kawy lub herbaty.

Na początek mieszamy cukier wraz z mąką i solą. W drugiej misce ubijamy białka jajek. Dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż do sztywnej piany. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy suche składniki wraz z masą jajeczną. Całość przelewamy na dno tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45-50 minut. Gotowe ciasto odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

Beza Pavlova z czekoladowym kremem

Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z białek, świetną opcją będzie beza Pavlova, czyli klasyczne ciasto bezowe. To idealny wybór na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, święta, walentynki lub eleganckie przyjęcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W dużej misce ubijamy białka, a następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy bezę i wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietankę mieszamy z mascarpone, miodem i kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.

Makuszek

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie białek jest makuszek, czyli ciasto z samych białek i maku. Jest delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na szybko.

Na początek ubijamy białka jajek na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat migdałowy. Mieszamy i przelewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej za pomocą łyżki bułki tartej. Ciasto pieczemy w 220°C przez około 50 minut.



 

POLECANE
Wiadomości
Jakie kolczyki pasują do okrągłej twarzy?

Biżuteria powinna do Ciebie pasować. Nie chodzi tu wcale o jej kształt, a o to, jak się w niej czujesz. Jeśli któryś wzór wyjątkowo Ci się podoba, nie bój się eksperymentów. W przypadku gdy chcesz jednak spojrzeć na temat od nieco bardziej praktycznej strony i zobaczyć, jakie modele podkreślają urodę okrągłej buzi, sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy.

Stubb: Pokój dla Ukrainy nie będzie ani idealny ani sprawiedliwy z ostatniej chwili
Stubb: Pokój dla Ukrainy nie będzie ani idealny ani sprawiedliwy

Trzeba być przygotowanym na to, że pokój dla Ukrainy nie będzie sprawiedliwy ani pełny – powiedział w środę prezydent Finlandii Alexander Stubb. „Często mówimy, że chcemy sprawiedliwego pokoju, ale jeśli jesteśmy szczerzy, to pokój rzadko kiedy taki jest. Jest raczej kompromisowy” – podkreślił.

Wyłączenia prądu w woj. pomorskim. Ważny komunikat z ostatniej chwili
Wyłączenia prądu w woj. pomorskim. Ważny komunikat

Energa opublikowała nowy harmonogram planowych wyłączeń prądu na najbliższe dni w województwie pomorskim. Przerwy obejmą wiele miejscowości – m.in od Gdańska po Kartuzy, Starogard, Tczew, Puck i Wejherowo. Oto lokalizacje podane przez operatora.

Fatalne wieści dla Tuska. Tak Polacy ocenili pomysł premiera ws. odszkodowań dla ofiar wojny [SONDAŻ] z ostatniej chwili
Fatalne wieści dla Tuska. Tak Polacy ocenili pomysł premiera ws. odszkodowań dla ofiar wojny [SONDAŻ]

W nowym badaniu SW Research dla Onetu zapytano Polaków, co sądzą o ostatniej sugestii Donalda Tuska, że Polska – w przypadku dalszej bierności Niemiec – może sama wypłacić zadośćuczynienia żyjącym ofiarom wojny.

Rubio: Polska dołączy do nas na G20, by zająć należne jej miejsce z ostatniej chwili
Rubio: Polska dołączy do nas na G20, by zająć należne jej miejsce

Polska dołączy do nas na G20, by zająć należne jej miejsce - oświadczył w środę Marco Rubio, sekretarz stanu Stanów Zjednoczonych, które w poniedziałek przejęły przewodnictwo w tej grupie. Szczyt przywódców G20 odbędzie się w grudniu przyszłego roku w Miami.

Jarosław Kaczyński ukarany. Jest decyzja komisji z ostatniej chwili
Jarosław Kaczyński ukarany. Jest decyzja komisji

Komisja etyki poselskiej ukarała posła PiS Jarosława Kaczyńskiego naganą za jego słowa podczas obchodów miesięcznicy smoleńskiej w sierpniu. Sejmowa komisja ukarała także szefa PiS za jego słowa pod adresem dziennikarza TVN24.

Sprawa Marii Kurowskiej, czy sprawa Kamila z Onetu? tylko u nas
Sprawa Marii Kurowskiej, czy sprawa "Kamila z Onetu"?

Sprawa Marii Kurowskiej pokazuje, jak w „uśmiechniętej Polsce” granica między normalnym działaniem posła, a „aferą” zależy wyłącznie od tego, kto akurat rządzi. Kurowską atakuje się za coś, co jest absolutnym fundamentem demokracji: zabieganie o środki dla własnego regionu i pilnowanie, by nie trafiały donikąd.

Komunikat dla mieszkańców woj. podkarpackiego z ostatniej chwili
Komunikat dla mieszkańców woj. podkarpackiego

Na Podkarpaciu potwierdzono 26 przypadków odry powiązanych z jednym ogniskiem epidemicznym i jedno podejrzenie choroby. Sanepid prowadzi dochodzenie i przypomina o szczepieniach oraz zaleca maseczki i unikanie dużych skupisk.

Wraca sprawa śmierci Matthew Perry’ego. Sąd wydał wyrok z ostatniej chwili
Wraca sprawa śmierci Matthew Perry’ego. Sąd wydał wyrok

Salvador Plasencia, jeden z lekarzy odpowiedzialnych za śmierć aktora Przyjaciele Matthew Perry’ego, został skazany na 30 miesięcy więzienia w związku z przedawkowaniem ketaminy, które doprowadziło do śmierci 54-letniego gwiazdora. Wyrok zapadł w środę przed sądem federalnym w Los Angeles.

Przełom w SN: Uchwała wyznacza granicę między polską Konstytucją a prawem UE tylko u nas
Przełom w SN: Uchwała wyznacza granicę między polską Konstytucją a prawem UE

Historyczna decyzja Sądu Najwyższego wywołała polityczne i prawne trzęsienie ziemi. Uchwała z 3 grudnia po raz pierwszy tak jednoznacznie wyznacza granicę między polską Konstytucją a prawem UE, stwierdzając, że TSUE działał poza swoimi kompetencjami. To ruch, który może na nowo ułożyć relacje Polska–Unia i zmienić sposób funkcjonowania całego wymiaru sprawiedliwości.

REKLAMA

Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Co zrobić z białek? Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Kokosanki

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom, którzy cenią sobie smak kokosa. To szybki i prosty przepis, z którym stworzymy słodką przekąskę do kawy lub herbaty.

Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, a następnie wymieszać je z cukrem pudrem. Miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy z resztą składników. Gotową masę przekładamy na przygotowaną blachę i suszymy w niskiej temperaturze przez około godzinę. Tak przygotowane kokosanki możemy przechowywać w plastikowych pojemnikach nawet przez kilka dni.

Czekoladowe makaroniki

Makaroniki to migdałowe ciasteczka z dodatkiem białek, które niemalże rozpływają się w ustach. Nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na specjalne okazje lub jako słodki upominek dla bliskiej osoby. My proponujemy wersję czekoladową, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.

Zaczynamy od przesiania dwa razy cukru pudru, kakao i mąki migdałowej. Składniki przekładamy do melaksera i miksujemy około 8-10 razy. Następnie ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie błyszcząca. Delikatnie mieszamy wraz z przygotowaną suchą mieszanką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wysuszenia na około 30 minut. Po tym czasie piecz w 160°C przez 12 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Ubij miękkie masło wraz z cukrem pudrem, kakao i odrobiną mleka. Masę przełóż między dwa makaroniki i gotowe!

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-makaroniki.

Angel food cake

Angel food cake to lekkie, puszyste ciasto, które przygotowuje się głównie z białek jaj. Świetnie smakuje z bitą śmietaną na wierzchu lub świeżymi owocami. Można je również dowolnie udekorować ulubionymi dodatkami dla dodatkowego smaku i wyglądu. To świetny pomysł na lekki deser do kawy lub herbaty.

Na początek mieszamy cukier wraz z mąką i solą. W drugiej misce ubijamy białka jajek. Dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż do sztywnej piany. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy suche składniki wraz z masą jajeczną. Całość przelewamy na dno tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45-50 minut. Gotowe ciasto odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

Beza Pavlova z czekoladowym kremem

Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z białek, świetną opcją będzie beza Pavlova, czyli klasyczne ciasto bezowe. To idealny wybór na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, święta, walentynki lub eleganckie przyjęcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W dużej misce ubijamy białka, a następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy bezę i wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietankę mieszamy z mascarpone, miodem i kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.

Makuszek

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie białek jest makuszek, czyli ciasto z samych białek i maku. Jest delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na szybko.

Na początek ubijamy białka jajek na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat migdałowy. Mieszamy i przelewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej za pomocą łyżki bułki tartej. Ciasto pieczemy w 220°C przez około 50 minut.




 

Polecane