Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.
 Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Co zrobić z białek? Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Kokosanki

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom, którzy cenią sobie smak kokosa. To szybki i prosty przepis, z którym stworzymy słodką przekąskę do kawy lub herbaty.

Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, a następnie wymieszać je z cukrem pudrem. Miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy z resztą składników. Gotową masę przekładamy na przygotowaną blachę i suszymy w niskiej temperaturze przez około godzinę. Tak przygotowane kokosanki możemy przechowywać w plastikowych pojemnikach nawet przez kilka dni.

Czekoladowe makaroniki

Makaroniki to migdałowe ciasteczka z dodatkiem białek, które niemalże rozpływają się w ustach. Nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na specjalne okazje lub jako słodki upominek dla bliskiej osoby. My proponujemy wersję czekoladową, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.

Zaczynamy od przesiania dwa razy cukru pudru, kakao i mąki migdałowej. Składniki przekładamy do melaksera i miksujemy około 8-10 razy. Następnie ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie błyszcząca. Delikatnie mieszamy wraz z przygotowaną suchą mieszanką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wysuszenia na około 30 minut. Po tym czasie piecz w 160°C przez 12 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Ubij miękkie masło wraz z cukrem pudrem, kakao i odrobiną mleka. Masę przełóż między dwa makaroniki i gotowe!

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-makaroniki.

Angel food cake

Angel food cake to lekkie, puszyste ciasto, które przygotowuje się głównie z białek jaj. Świetnie smakuje z bitą śmietaną na wierzchu lub świeżymi owocami. Można je również dowolnie udekorować ulubionymi dodatkami dla dodatkowego smaku i wyglądu. To świetny pomysł na lekki deser do kawy lub herbaty.

Na początek mieszamy cukier wraz z mąką i solą. W drugiej misce ubijamy białka jajek. Dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż do sztywnej piany. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy suche składniki wraz z masą jajeczną. Całość przelewamy na dno tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45-50 minut. Gotowe ciasto odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

Beza Pavlova z czekoladowym kremem

Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z białek, świetną opcją będzie beza Pavlova, czyli klasyczne ciasto bezowe. To idealny wybór na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, święta, walentynki lub eleganckie przyjęcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W dużej misce ubijamy białka, a następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy bezę i wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietankę mieszamy z mascarpone, miodem i kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.

Makuszek

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie białek jest makuszek, czyli ciasto z samych białek i maku. Jest delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na szybko.

Na początek ubijamy białka jajek na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat migdałowy. Mieszamy i przelewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej za pomocą łyżki bułki tartej. Ciasto pieczemy w 220°C przez około 50 minut.



 

POLECANE
Co spadło na dom w Wyrykach? Rz: To nie dron, ale rakieta z polskiego F-16 Wiadomości
Co spadło na dom w Wyrykach? "Rz": To nie dron, ale rakieta z polskiego F-16

Prokuratura Okręgowa w Lublinie prowadzi śledztwo w sprawie „niezidentyfikowanego obiektu latającego”, który spadł na dom w Wyrykach na Lubelszczyźnie. Według oficjalnego komunikatu, obiekt „nie został na chwilę obecną zidentyfikowany ani jako dron, ani jako jego fragmenty”. Z kolei, jak donosi dziennik "Rzeczpospolita", powołując się na swoich informatorów, na dom spadła rakieta wystrzelona z polskiego F-16.  

Radosław Sikorski uderza w Karola Nawrockiego. Jest odpowiedź z ostatniej chwili
Radosław Sikorski uderza w Karola Nawrockiego. Jest odpowiedź

Prezydent RP Karol Nawrocki przybył w poniedziałek po południu do Berlina, gdzie we wtorek przed południem spotkał się z prezydentem Republiki Federalnej Niemiec Frankiem-Walterem Steinmeierem, a następnie z Kanclerzem Friedrichem Merzem. Szef MSZ Radosław Sikorski uznał to za dobrą okazję do twitterowych złośliwości.

Na profilach kanclerza Niemiec Friedricha Merza nie ma ani śladu po spotkaniu z prezydentem RP Karolem Nawrockim gorące
Na profilach kanclerza Niemiec Friedricha Merza nie ma ani śladu po spotkaniu z prezydentem RP Karolem Nawrockim

Prezydent RP Karol Nawrocki przybył w poniedziałek po południu do Berlina, gdzie we wtorek przed południem spotkał się z prezydentem Republiki Federalnej Niemiec Frankiem-Walterem Steinmeierem, a następnie z Kanclerzem Friedrichem Merzem. Co ciekawe, na oficjalnych profilach tego drugiego nie ma śladu po spotkaniu.

Jest oświadczenie niemieckiego rządu po rozmowie Merz-Nawrocki z ostatniej chwili
Jest oświadczenie niemieckiego rządu po rozmowie Merz-Nawrocki

W rozmowie z prezydentem Karolem Nawrockim kanclerz RFN Friedrich Merz zapewnił go, że w obliczu rosyjskiego zagrożenia, Niemcy „mocno i niezachwianie” stoją po stronie Polski – przekazał we wtorek rzecznik niemieckiego rządu Sebastian Hille. Oświadczenie wydał także prezydent RFN, Steinmeier.

Ukraiński wywiad mówi o likwidacji zbrodniarzy wojennych. Akcja we Władywostoku z ostatniej chwili
Ukraiński wywiad mówi o likwidacji zbrodniarzy wojennych. Akcja we Władywostoku

Ukraiński wywiad wojskowy (HUR) poinformował, że w okolicach Władywostoku na Dalekim Wschodzie Rosji przeprowadził operację zlikwidowania rosyjskich żołnierzy odpowiedzialnych za zbrodnie wojenne w Ukrainie, w tym za egzekucje jeńców – przekazały we wtorek ukraińskie media.

Nowe informacje ws. otwarcia granicy z Białorusią. Jest komunikat MSWiA z ostatniej chwili
Nowe informacje ws. otwarcia granicy z Białorusią. Jest komunikat MSWiA

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji poinformowało, że zamknięcie polsko-białoruskiej granicy będzie obowiązywać do odwołania. Decyzja jest związana z bezpieczeństwem obywateli i nie ogranicza się wyłącznie do czasu manewrów wojskowych Zapad 2025.

Prezydent RP w Berlinie. W niemieckich media o reparacjach: „Wzajemne wyliczanie sobie cierpień nikomu nie służy. Sprawa zamknięta” z ostatniej chwili
Prezydent RP w Berlinie. W niemieckich media o reparacjach: „Wzajemne wyliczanie sobie cierpień nikomu nie służy. Sprawa zamknięta”

W trakcie wizyty prezydenta Nawrockiego w Berlinie portal dw.com przytoczył wypowiedzi niemieckiego polityka Paula Ziemiaka, który przewodniczy polsko-niemieckiej grupie parlamentarnej. W wywiadzie dla podcastu „Berlin Playbook”, magazynu informacyjnego Politico, stwierdził, że „kwestia reparacji została już dla nas wyjaśniona pod względem prawnym”, ale, jak dodał, „jesteśmy świadomi naszej odpowiedzialności”. 

Merz przed rozmową z Nawrockim: Będę dążył do jak najszybszego sfinalizowania umowy z Mercosurem z ostatniej chwili
Merz przed rozmową z Nawrockim: Będę dążył do jak najszybszego sfinalizowania umowy z Mercosurem

Kanclerz Niemiec Friedrich Merz oświadczył we wtorek, że będzie dążył do jak najszybszego sfinalizowania umowy między Komisją Europejską a blokiem krajów Ameryki Południowej, Mercosurem. Deklaracja ta padła tuż przed spotkaniem z prezydentem RP Karolem Nawrockim, który jest stanowczo przeciwny umowie.

Łukaszenka: Nie mamy złudzeń w sprawie dialogu z Polską z ostatniej chwili
Łukaszenka: Nie mamy złudzeń w sprawie dialogu z Polską

– Białoruś nie ma złudzeń w kwestii szybkiego wznowienia dialogu z Polską – powiedział prezydent Białorusi Alaksandr Łukaszenka w wywiadzie dla rosyjskiego magazynu w odpowiedzi na pytanie o możliwe zmiany w dwustronnych relacjach w związku z objęciem urzędu prezydenta przez Karola Nawrockiego.

Belgijska policja ws. ostrzelania auta polskiego europosła. „Pojazdu nie ma już w kraju” z ostatniej chwili
Belgijska policja ws. ostrzelania auta polskiego europosła. „Pojazdu nie ma już w kraju”

Policja w Brukseli potwierdziła we wtorek, że prowadzi dochodzenie w sprawie uszkodzenia samochodu europosła Waldemara Budy (PiS). Polski polityk poinformował dzień wcześniej, że jego auto zostało ostrzelane w stolicy Belgii z broni pneumatycznej.

REKLAMA

Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.
 Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Co zrobić z białek? Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Kokosanki

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom, którzy cenią sobie smak kokosa. To szybki i prosty przepis, z którym stworzymy słodką przekąskę do kawy lub herbaty.

Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, a następnie wymieszać je z cukrem pudrem. Miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy z resztą składników. Gotową masę przekładamy na przygotowaną blachę i suszymy w niskiej temperaturze przez około godzinę. Tak przygotowane kokosanki możemy przechowywać w plastikowych pojemnikach nawet przez kilka dni.

Czekoladowe makaroniki

Makaroniki to migdałowe ciasteczka z dodatkiem białek, które niemalże rozpływają się w ustach. Nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na specjalne okazje lub jako słodki upominek dla bliskiej osoby. My proponujemy wersję czekoladową, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.

Zaczynamy od przesiania dwa razy cukru pudru, kakao i mąki migdałowej. Składniki przekładamy do melaksera i miksujemy około 8-10 razy. Następnie ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie błyszcząca. Delikatnie mieszamy wraz z przygotowaną suchą mieszanką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wysuszenia na około 30 minut. Po tym czasie piecz w 160°C przez 12 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Ubij miękkie masło wraz z cukrem pudrem, kakao i odrobiną mleka. Masę przełóż między dwa makaroniki i gotowe!

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-makaroniki.

Angel food cake

Angel food cake to lekkie, puszyste ciasto, które przygotowuje się głównie z białek jaj. Świetnie smakuje z bitą śmietaną na wierzchu lub świeżymi owocami. Można je również dowolnie udekorować ulubionymi dodatkami dla dodatkowego smaku i wyglądu. To świetny pomysł na lekki deser do kawy lub herbaty.

Na początek mieszamy cukier wraz z mąką i solą. W drugiej misce ubijamy białka jajek. Dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż do sztywnej piany. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy suche składniki wraz z masą jajeczną. Całość przelewamy na dno tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45-50 minut. Gotowe ciasto odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

Beza Pavlova z czekoladowym kremem

Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z białek, świetną opcją będzie beza Pavlova, czyli klasyczne ciasto bezowe. To idealny wybór na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, święta, walentynki lub eleganckie przyjęcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W dużej misce ubijamy białka, a następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy bezę i wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietankę mieszamy z mascarpone, miodem i kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.

Makuszek

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie białek jest makuszek, czyli ciasto z samych białek i maku. Jest delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na szybko.

Na początek ubijamy białka jajek na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat migdałowy. Mieszamy i przelewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej za pomocą łyżki bułki tartej. Ciasto pieczemy w 220°C przez około 50 minut.




 

Polecane
Emerytury
Stażowe