Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.
 Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Co zrobić z białek? Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Kokosanki

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom, którzy cenią sobie smak kokosa. To szybki i prosty przepis, z którym stworzymy słodką przekąskę do kawy lub herbaty.

Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, a następnie wymieszać je z cukrem pudrem. Miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy z resztą składników. Gotową masę przekładamy na przygotowaną blachę i suszymy w niskiej temperaturze przez około godzinę. Tak przygotowane kokosanki możemy przechowywać w plastikowych pojemnikach nawet przez kilka dni.

Czekoladowe makaroniki

Makaroniki to migdałowe ciasteczka z dodatkiem białek, które niemalże rozpływają się w ustach. Nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na specjalne okazje lub jako słodki upominek dla bliskiej osoby. My proponujemy wersję czekoladową, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.

Zaczynamy od przesiania dwa razy cukru pudru, kakao i mąki migdałowej. Składniki przekładamy do melaksera i miksujemy około 8-10 razy. Następnie ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie błyszcząca. Delikatnie mieszamy wraz z przygotowaną suchą mieszanką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wysuszenia na około 30 minut. Po tym czasie piecz w 160°C przez 12 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Ubij miękkie masło wraz z cukrem pudrem, kakao i odrobiną mleka. Masę przełóż między dwa makaroniki i gotowe!

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-makaroniki.

Angel food cake

Angel food cake to lekkie, puszyste ciasto, które przygotowuje się głównie z białek jaj. Świetnie smakuje z bitą śmietaną na wierzchu lub świeżymi owocami. Można je również dowolnie udekorować ulubionymi dodatkami dla dodatkowego smaku i wyglądu. To świetny pomysł na lekki deser do kawy lub herbaty.

Na początek mieszamy cukier wraz z mąką i solą. W drugiej misce ubijamy białka jajek. Dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż do sztywnej piany. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy suche składniki wraz z masą jajeczną. Całość przelewamy na dno tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45-50 minut. Gotowe ciasto odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

Beza Pavlova z czekoladowym kremem

Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z białek, świetną opcją będzie beza Pavlova, czyli klasyczne ciasto bezowe. To idealny wybór na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, święta, walentynki lub eleganckie przyjęcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W dużej misce ubijamy białka, a następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy bezę i wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietankę mieszamy z mascarpone, miodem i kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.

Makuszek

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie białek jest makuszek, czyli ciasto z samych białek i maku. Jest delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na szybko.

Na początek ubijamy białka jajek na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat migdałowy. Mieszamy i przelewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej za pomocą łyżki bułki tartej. Ciasto pieczemy w 220°C przez około 50 minut.



 

POLECANE
Komunikat dla posiadaczy pomp ciepła Wiadomości
Komunikat dla posiadaczy pomp ciepła

To może być zimny prysznic dla tysięcy Polaków, którzy skorzystali z ulgi termomodernizacyjnej. Krajowa Administracja Skarbowa zaczęła masowo cofać wcześniejsze, korzystne interpretacje podatkowe i domaga się zwrotu nawet 16 960 zł. Wszystko przez zmianę przepisów i uznanie, że klimatyzatory z funkcją grzania nie kwalifikują się do ulgi.

PKP Intercity wydał ważny komunikat z ostatniej chwili
PKP Intercity wydał ważny komunikat

PKP Intercity wprowadza nowy rozkład jazdy, który zacznie obowiązywać od 14 grudnia 2025 roku. Będzie więcej pociągów krajowych i międzynarodowych, a do Zakopanego po raz pierwszy dotrze Pendolino. Łącznie przewoźnik uruchomi aż 555 połączeń w sezonie letnim i 527 poza sezonem – to o 50 więcej niż w ubiegłym roku

Nowa inicjatywa słynnego Księdza z Osiedla. Otwiera kawiarnię w dawnej agencji towarzyskiej Wiadomości
Nowa inicjatywa słynnego Księdza z Osiedla. Otwiera kawiarnię w dawnej agencji towarzyskiej

To historia, która wzbudza emocje i ciekawość. Ksiądz Rafał Główczyński, znany w sieci jako Ksiądz z Osiedla, otwiera w Warszawie nową klubokawiarnię – w miejscu, gdzie jeszcze niedawno działała agencja towarzyska. Teraz lokal przy ulicy Żurawiej 22 stanie się przestrzenią spotkań, rozmów i dobra.

Nieoficjalnie: Polska 2050 wkrótce odzyska posła z ostatniej chwili
Nieoficjalnie: Polska 2050 wkrótce odzyska posła

Z nieoficjalnych ustaleń PAP wynika, że do klubu parlamentarnego Polski 2050 dołączyć ma nowy poseł. Adam Gomoła, obecnie poseł niezrzeszony, przekazał natomiast PAP, że od kilku miesięcy prowadzi rozmowy z kierownictwem Polski 2050 o powrocie do partii i jej klubu parlamentarnego.

Wygrał 120 milionów euro. Nie zgłaszał się po wygraną, bo chciał ochłonąć Wiadomości
Wygrał 120 milionów euro. Nie zgłaszał się po wygraną, bo "chciał ochłonąć"

To była jedna z największych zagadek ostatnich tygodni – kto zgarnął rekordowe 120 milionów euro w Eurojackpocie? Teraz wszystko stało się jasne. Zwycięzca z Berlina, który 23 września 2025 roku trafił szczęśliwe liczby, w końcu zgłosił się po swoją fortunę.

Już za tydzień kolejna edycja Przystanku Niepodległość. Tym razem spotykamy się w Lewinie Kłodzkim Wiadomości
Już za tydzień kolejna edycja Przystanku Niepodległość. Tym razem spotykamy się w Lewinie Kłodzkim

W dniach 17–19 października 2025 roku w Lewinie Kłodzkim odbędzie się jubileuszowa, 10. edycja Przystanku Niepodległość — ogólnopolskiego wydarzenia patriotyczno-społecznego, które od lat gromadzi ludzi wiernych wartościom polskim i chrześcijańskim. To wyjątkowe spotkanie osób, które chcą rozmawiać o historii, teraźniejszości i przyszłości Polski.

Bruksela ustępuje? Polska może uniknąć przymusowej relokacji migrantów pilne
Bruksela ustępuje? Polska może uniknąć przymusowej relokacji migrantów

Jak ustaliło RMF FM, Komisja Europejska rozważa wyłączenie naszego kraju z obowiązkowego mechanizmu relokacji migrantów. Powód? Przyjęcie przez Polskę milionów uchodźców z Ukrainy. Jak dowiedziała się stacja, decyzja ma zapaść już w nadchodzącym tygodniu.

Trump uderza w Pekin. Ogłasza 100-procentowe cła na Chiny i blokadę eksportu z ostatniej chwili
Trump uderza w Pekin. Ogłasza 100-procentowe cła na Chiny i blokadę eksportu

Donald Trump zapowiedział nałożenie 100-procentowych ceł na towary z Państwa Środka już od 1 listopada. To odpowiedź na chińskie zapowiedzi restrykcji eksportowych na metale ziem rzadkich, kluczowe dla światowego przemysłu. Trump ogłosił także, że USA wprowadzą kontrolę eksportu oprogramowania o znaczeniu krytycznym.

Morderca „Inki” odszedł żegnany z honorami tylko u nas
Morderca „Inki” odszedł żegnany z honorami

„Jak trudno umierać, gdy naście masz lat. Jak trudno zaśpiewać piosenkę. Gdy z pąka dopiero rozwijasz się w kwiat. Ze śmiercią wędrując pod rękę” – śpiewa Andrzej Kołakowski w pięknej piosence „Inka”.

Zwrot we Francji: Sebastien Lecornu ponownie mianowany premierem z ostatniej chwili
Zwrot we Francji: Sebastien Lecornu ponownie mianowany premierem

Prezydent Emmanuel Macron ponownie mianował premierem Sebastiena Lecornu - donosi Polska Agencja Prasowa w piątek wieczorem.

REKLAMA

Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.
 Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Co zrobić z białek? Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Kokosanki

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom, którzy cenią sobie smak kokosa. To szybki i prosty przepis, z którym stworzymy słodką przekąskę do kawy lub herbaty.

Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, a następnie wymieszać je z cukrem pudrem. Miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy z resztą składników. Gotową masę przekładamy na przygotowaną blachę i suszymy w niskiej temperaturze przez około godzinę. Tak przygotowane kokosanki możemy przechowywać w plastikowych pojemnikach nawet przez kilka dni.

Czekoladowe makaroniki

Makaroniki to migdałowe ciasteczka z dodatkiem białek, które niemalże rozpływają się w ustach. Nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na specjalne okazje lub jako słodki upominek dla bliskiej osoby. My proponujemy wersję czekoladową, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.

Zaczynamy od przesiania dwa razy cukru pudru, kakao i mąki migdałowej. Składniki przekładamy do melaksera i miksujemy około 8-10 razy. Następnie ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie błyszcząca. Delikatnie mieszamy wraz z przygotowaną suchą mieszanką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wysuszenia na około 30 minut. Po tym czasie piecz w 160°C przez 12 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Ubij miękkie masło wraz z cukrem pudrem, kakao i odrobiną mleka. Masę przełóż między dwa makaroniki i gotowe!

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-makaroniki.

Angel food cake

Angel food cake to lekkie, puszyste ciasto, które przygotowuje się głównie z białek jaj. Świetnie smakuje z bitą śmietaną na wierzchu lub świeżymi owocami. Można je również dowolnie udekorować ulubionymi dodatkami dla dodatkowego smaku i wyglądu. To świetny pomysł na lekki deser do kawy lub herbaty.

Na początek mieszamy cukier wraz z mąką i solą. W drugiej misce ubijamy białka jajek. Dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż do sztywnej piany. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy suche składniki wraz z masą jajeczną. Całość przelewamy na dno tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45-50 minut. Gotowe ciasto odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

Beza Pavlova z czekoladowym kremem

Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z białek, świetną opcją będzie beza Pavlova, czyli klasyczne ciasto bezowe. To idealny wybór na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, święta, walentynki lub eleganckie przyjęcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W dużej misce ubijamy białka, a następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy bezę i wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietankę mieszamy z mascarpone, miodem i kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.

Makuszek

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie białek jest makuszek, czyli ciasto z samych białek i maku. Jest delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na szybko.

Na początek ubijamy białka jajek na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat migdałowy. Mieszamy i przelewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej za pomocą łyżki bułki tartej. Ciasto pieczemy w 220°C przez około 50 minut.




 

Polecane
Emerytury
Stażowe