Coraz szersze kręgi zatacza sprawa wstrzymania dotacji na projekt Fundacji Profeto budowy ośrodka Archipelag - Wyspy Wolne od Przemocy. Z Funduszu Sprawiedliwości fundacja miała otrzymać środki finansowe,, które mają być zablokowane przez nowe władze. Jednocześnie pracownicy fundacji oraz sam projekt mierzą się ze skutkami publikacjii lewicowego portalu, który bazować ma na informacjach, które miały być przekazane przez polityka KO, a dotyczyć mają one rzekomych kontrowersji związanych z budową ośrodka oraz byłego szefa firmy podwykonawczej. Na sprawę zareagował Zespołu Konferencji Episkopatu Polski ds. Nowej Ewangelizacji, swoje oświadczenie opublikował także ks. Michał Olszewski z Fundacji Profeto.
ks. Michał Olszewski KEP broni ks. Michała Olszewskiego SCJ i Fundacji Profeto. Duchowny wydał oświadczenie [video]
ks. Michał Olszewski / YT print screen/Profetopl

"Ks. Michał Olszewski z Fundacji Profeto, były egzorcysta, który wypędzał szatana salcesonem, za 43 mln zł od Ziobry buduje ośrodek dla ofiar przestępstw. Prezes firmy Tiso – do niedawna generalnego wykonawcy inwestycji – został aresztowany" - czytamy na stronie portalu OKO.press.

"„Według mojej wiedzy firma Tiso nie wywiązała się z umowy. Jest podejrzenie fikcyjnych usług i wyprowadzania pieniędzy z Funduszu Sprawiedliwości” – mówi OKO.press Brejza. Nieprawidłowości mają sięgać 9 mln złotych" - pisze OKO.press.

Publikujemy treść oświadczenia Zespołu KEP ds. Nowej Ewangelizacji:

Oświadczenie Zespołu Konferencji Episkopatu Polski ds. Nowej Ewangelizacji w obronie ks. Michała Olszewskiego SCJ i Fundacji Profeto

Jako Zespół Konferencji Episkopatu Polski do spraw Nowej Ewangelizacji, z głębokim smutkiem i troską przyjmujemy ostatnie ataki medialne, które skierowane są w stronę księdza Michała Olszewskiego SCJ, członka naszego zespołu, oraz Fundacji Profeto. Te ataki nie tylko w sposób rażąco niesprawiedliwy oceniają ich działalność, bez rzeczywistego zagłębienia się w istotę podjętego przez nich dzieła, ale także pogłębiają cierpienie tych, którzy oczekują wsparcia i nadziei. Konstatujemy, że wystarczy zapoznać się z rzeczoną ideą i zobaczyć na miejscu w Wilanowie, jak przebiegają prace, by zwyczajnie stwierdzić, że nijak się one mają do postawionych arbitralnie zarzutów i insynuacji. Apelujemy do wszystkich, a zwłaszcza do katolickich mediów, redakcji i dziennikarzy o odwagę i zajęcie się obiektywnie tym tematem.

Fundacja Profeto podjęła niezwykle ważną i pionierską misję budowy ośrodka Archipelag - Wyspy Wolne od Przemocy. Wspiera więc tym samym każdy aktualny i potencjalny rząd, zgodnie z rolą organizacji pozarządowych, w realizacji misji edukacyjnych, profilaktycznych i terapeutycznych wobec obywateli będących w wielorakich potrzebach. Ma być to miejsce dające poczucie bezpieczeństwa i wsparcia dla osób dotkniętych przemocą i przestępstwami, a także pozwalające im, po przejściu adekwatnych terapii oraz warsztatów, rozpocząć na nowo samodzielne i kreatywne życie. To ośrodek, który jest przemyślany nowocześnie i innowacyjnie, niepowtarzalny i oryginalny w skali całego kraju.

Ataki, których doświadcza teraz ksiądz Michał oraz Fundacja Profeto, powodują dodatkowe cierpienie osób z nimi związanych i ich rodzin. Oczekując wsparcia i zrozumienia, muszą teraz zmagać się z oskarżeniami i szkalującymi, nieprawdziwymi i bezpodstawnymi komentarzami, które ranią ich jeszcze głębiej, psychicznie i duchowo.

Potrzeba stworzenia Archipelagu - Wysp Wolnych od Przemocy jest pilna i niezwykle ważna dla dobra całego społeczeństwa, bez względu na wyznanie, czy wyznawane wartości i przekonania polityczne. Dlatego apelujemy do wszystkich ludzi dobrej woli o rzetelne zapoznanie się z ideą powstającego dzieła, wsparcie tej inicjatywy, będącej przecież już na ukończeniu (każdy dzień zwłoki to rzeczywiste marnowanie publicznych funduszy) oraz o powstrzymanie się od nieuczciwych oskarżeń i nieuzasadnionej krytyki.

Wierzymy, że miłość w prawdzie i dialog, współczucie i solidarność są silniejsze od nienawiści, uprzedzeń i złośliwości. Niech nasze działania zawsze kieruje troska o dobro drugiego człowieka oraz pragnienie niesienia pomocy tym, którzy jej najbardziej potrzebują.

Tarnów, 9 lutego 2024 r.

W modlitwie i wspólnocie,
Zespół Konferencji Episkopatu Polski ds. Nowej Ewangelizacji
bp Artur Ważny - przewodniczący

Profeto

Profeto to nowoczesne środowisko przepowiadania Dobrej Nowiny, z wykorzystaniem zarówno tradycyjnych metod głoszenia Słowa Bożego, jak i nowatorskich rozwiązań multimedialnych. Profeto to portal z codziennymi komentarzami do liturgii Słowa oraz ewangelizacyjne radio nadające tradycyjnie w Małopolsce (na 92.1 FM w Krakowie i 100.3 FM w Limanowej), w systemie DAB+ (m.in. z Sądecczyzny, Bielska-Białej, Wrocławia, Warszawy i Trójmiasta) oraz niezmiennie od 2014 r. w internecie, a także przez aplikację mobilną. Fundacja Profeto prowadzi działalność charytatywną, pomagając osobom w trudnej sytuacji materialnej, wykluczonym społecznie i pokrzywdzonym przemocą (m.in. w tym celu powstaje specjalistyczne centrum pomocy „Archipelag – wyspy wolne od przemocy”). W ramach działalności sekretariatu nowej ewangelizacji Profeto organizuje spotkania modlitewne, różnego rodzaju kursy ewangelizacyjne i rekolekcje. Prowadzi także działalność wydawniczą i promocyjną.

Zespół KEP ds. Nowej Ewangelizacji, pra, hsz; adg

Oświadczenie ks. Michała Olszewskiego

Ks. Michał Olszewski z Fundacji Profeto wydał w tej sprawie specjalne oświadczenie.

- Kochani, od kilku tygodni trwa wielka batalia o Archipelag. Chcemy uratować Wyspy Wolne od Przemocy. Spotykamy się z wielką przemocą medialną, która płynie z niektórych redakcji. Nie mówię już o moim szarganym imieniu – jakoś sobie to poukładałem, ale pracownicy Profeto cierpią, cierpią ich rodziny - mówi duchowny.

Sercanin opisuje m.in. sytuację związaną z jego mamą. - Telefon do mojej mamy w celu wyłudzenia informacji i złamania tej kobiety jest przekroczeniem wszelkich granic - stwierdził ks. Olszewski.

Prof. Grzegorz Górski: Rosja będzie miała swoje pięć minut Wiadomości
Prof. Grzegorz Górski: Rosja będzie miała swoje pięć minut

W tekście na moim profilu na Facebooku sprzed kilku dni napisałem, dlaczego w trwającej od dwóch lat nowej fazie wojny rosyjsko – ukraińskiej, to Rosja na obecnym etapie wydaje się być bliższa sukcesu. Wskazałem, iż głównym powodem tego stanu rzeczy jest wewnętrzna sytuacja na Ukrainie, a więc przede wszystkim trudno zrozumiała wszechogarniająca korupcja, połączona z chaosem ośrodków władzy.

Państwa G7 wyraziły jednoznaczne stanowisko ws. wojny na Ukrainie z ostatniej chwili
Państwa G7 wyraziły jednoznaczne stanowisko ws. wojny na Ukrainie

Przywódcy państw G7 zapewnili o niewzruszonym poparciu dla Ukrainy podczas szczytu online zorganizowanego w sobotę, w drugą rocznicę rosyjskiej napaści na ten kraj.

Rolnicy mają dość. Hiszpański kurort został kompletnie sparaliżowany [WIDEO] z ostatniej chwili
Rolnicy mają dość. Hiszpański kurort został kompletnie sparaliżowany [WIDEO]

Protestujący w Hiszpanii od 6 lutego rolnicy sparaliżowali w sobotę blokadami drogowymi popularną wśród turystów kanaryjską wyspę - Teneryfa. Protest doprowadził do chaosu komunikacyjnego na drogach prowadzących do kurortów.

Dwie tony obornika wyrzucone przed willą rosyjskiego ambasadora w Polsce [WIDEO] z ostatniej chwili

W całym kraju odbywają się protesty przeciwko rosyjskiej agresji na Ukrainę w związku z drugą rocznicą wybuchu wojny. Największa z manifestacji odbywa się przed ambasadą Federacji Rosyjskiej w Warszawie.

Wydano ciało Nawalnego z ostatniej chwili
Wydano ciało Nawalnego

Kira Jarmysz, była rzecznika Aleksieja Nawalnego przekazała, że jego ciało zostało już oddane jego matce. Informacje te zostały potwierdzone przez agencję Reuters.

Patryk Jaki stawia diagnozę. Oto, dlaczego jego zdaniem Zjednoczona Prawica straciła władzę z ostatniej chwili

- Już nie mogę słuchać tych bajek, o tym że musimy być bardziej jak PO. Ludzie mając do wyboru oryginał i podróbkę - zawsze wybiorą oryginał. Każdego dnia w PE obserwuje „prawice” , która niczym nie różni się od lewicy poza nazwą. Co powoduje, że Europa, która sama zwalcza swoje korzenie, pogrąża się w kolejnych kryzysach i tak jak kiedyś budziła respekt i szacunek na świecie, dziś coraz cześć jest kwitowana politowaniem - ocenił europoseł Suwerennej Polski Patryk Jaki we wpisie w mediach społecznościowych.

Już 700 ofiar epidemii cholery z ostatniej chwili
Już 700 ofiar epidemii cholery

W Zambii odnotowano od stycznia gwałtowny wzrost liczby przypadków cholery, a liczba ofiar śmiertelnych tej choroby sięgnęła 700 - poinformowała w sobotę organizacja Lekarze bez Granic.

Prezydent Zełenski: Ta wojna zakończy się naszym zwycięstwem z ostatniej chwili
Prezydent Zełenski: Ta wojna zakończy się naszym zwycięstwem

Wojna rozpętana przez Rosję zakończy się zwycięstwem Ukrainy – oświadczył prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski w drugą rocznicę rozpoczęcia przez Moskwę pełnowymiarowej napaści na Ukrainę.

2-latek śmiertelnie potrącony przez samochód? z ostatniej chwili
2-latek śmiertelnie potrącony przez samochód?

Policja szuka osób, które w piątek wieczorem przejeżdżały DK57 między Makowem Mazowieckim a Przasnyszem. Doszło tam prawdopodobnie do śmiertelnego potrącenia dwuletniego chłopca, który zmarł w szpitalu.

Czy wojna na Ukrainie zakończy się w tym roku? z ostatniej chwili
Czy wojna na Ukrainie zakończy się w tym roku?

W ocenie eksperta ds. wojskowości Carlo Masali wojna na Ukrainie, rozpoczęta przez Rosję dwa lata temu, nie zakończy się w 2024 roku. Nie widzę końca tej wojny w 2024 roku; nie ma niczego, co mogłoby dać nam nadzieję - oznajmił politolog w sobotę w rozmowie z gazetą "Augsburger Allgemeine".

ks. Michał Olszewski / YT print screen/Profetopl

Publikujemy treść oświadczenia Zespołu KEP ds. Nowej Ewangelizacji:

Tarnów, 9 lutego 2024 r.

W modlitwie i wspólnocie,