loading
Proszę czekać...
reklama_pozioma
Na świecie żyje ponad 400 gatunków ryb, które mogą nas zatruć
Opublikowano dnia 10.07.2017 11:32
Na świecie żyje ponad 400 gatunków ryb, których spożycie może wywołać poważne zatrucia pokarmowe, a nawet śmierć.

Pixabay.com/CC0
Najsilniejszą truciznę posiadają w sobie ryby z gatunku kolcobrzuchowatych; zaledwie ok. 0,6 jej mikrograma wystarcza do uśmiercenia dorosłego człowieka. Poważne zatrucia pokarmowe mogą wystąpić też po zjedzeniu lubianej makreli. gdy jest przechowywana w zbyt wysokiej temperaturze, w czasie bakteryjnego rozkładu tkanki skórnej i mięśniowej powstaje trująca skombrotoksyna, będącą mieszaniną wielu związków chemicznych.

Dlatego uważa się, że makrele powinny być natychmiast zamrażane po złowieniu. W roku 2016 ukazał się raport o szkodliwości mięsa łososi z morskich ferm w Europie, głównie w południowej Norwegii. Morskie fermy miały być antidotum na rabunkowy charakter gospodarki morskiej i zapewnić powszechną dostępność rybiego mięs a na stołach w Europie. Hodowla łososi i pstrągów tęczowych, popierana początkowo nawet przez ekologów, została już w połowie lat 80. XX w. uznana za jedno z największych zagrożeń i źródeł zanieczyszczeń przybrzeżnych wód morskich.

Przemysław Miller

Cały artykuł w najnowszym numerze "TS" (28/2017) do kupienia w wersji cyfrowej tutaj.

 
Wydarzenia
więcej
Opinie
więcej
Najnowszy numer

--> POBIERZ WYDANIE CYFROWE


Sprawdź w których placówkach Poczty Polskiej kupisz "TS": https://bit.ly/tysolnapoczcie

Związek
więcej
Wideo "Moja debiutancka płyta będzie różnorodna". Viki Gabor o nadchodzącym krążku i współpracy z Kayah
Blogi
avatar
Jerzy
Bukowski

Fatalny wynik
Obojętne, który z nich okaże się zwycięzcą, Polska jest podzielona dokładnie na pół, co bardzo źle wróży na przyszłość.
avatar
Jerzy
Bukowski

Nie dajmy się zwariować z ciszą wyborczą
Przepisy przepisami, ale nie dajmy się zwariować.
avatar
Jerzy
Bukowski

Jerzy Bukowski: Podwyższać czy obniżać ceny w gastronomii?
Kwestia mądrego ustalenia cen przyprawia o ból głowy wiele osób żyjących z gastronomii.

Drogi Użytkowniku,

Nasz Serwis korzysta z plików cookies. Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem, przeglądanie Serwisu z otwartym komunikatem) bez zmian ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na:
• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.

• na zapisywanie plików cookies w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ten rodzaj plików cookies pozwala nam na dopasowanie treści dostępnych w Serwisie do Twoich preferencji, utrzymywania sesji po zalogowaniu oraz zapewnienia optymalnej funkcjonalności Serwisu. Więcej o plikach cookies i sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych dowiesz się w naszej Polityce prywatności.