loading
Proszę czekać...
reklama_pozioma
Jedząc jaja (podobno) zmniejszymy ryzyko raka
Opublikowano dnia 25.01.2017 17:14
Dzięki jajom kur karmionych paszą zawierającą sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) będziemy mogli zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Nad żywnością prozdrowotną pracują naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Badania wskazują, że zawarte w jaju substancje hamują rozwój komórek nowotworowych, nie szkodzą zaś zdrowym tkankom.

pixabay
„Chodzi o wytworzenie produktu zmodyfikowanego, ale nie przy pomocy biologii molekularnej, jak to dzieje się w przypadku GMO, tylko na drodze żywieniowej. Aby otrzymać wzbogacone jajo, podajemy kurom paszę z dodatkiem CLA. Następnie kura znosi jajka, które mają zmieniony profil kwasów tłuszczowych w porównaniu do normalnych jaj. Spożywając je możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory” - mówi Dominik Domagała z Wydziału Technologii Żywności UR.
 
Zaznacza, że jajo nie będzie lekiem, a suplementem diety, który może przyczynić się do mniejszej zapadalności na nowotwory. Jest to żywność prozdrowotna, jej celem jest zapobieganie chorobom, a nie ich leczenie.
 
Jajo kurze wzbogacone w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) wytworzono w projekcie prowadzonym przez dr Anetę Koronowicz. Teraz naukowcy sprawdzają, jak zawarty w żółtku kwas tłuszczowy wpływa na apoptozę, czyli kontrolowaną śmierć komórek. Apoptoza to naturalny sposób eliminowania z organizmu komórek chorych i niepotrzebnych. Proces ten jest zakłócony, a wręcz zahamowany w przypadku nowotworów, dlatego komórki rakowe żyją dłużej niż inne.
 
Dominik Domagała w ramach trzyletniego grantu Narodowego Centrum Nauki (wysokości prawie 150 tys. złotych) sprawdza proapoptotyczne mechanizmy działania CLA na wybrane linie komórek nowotworowych. Inaczej mówiąc, w tym grancie zbadany zostanie mechanizm, w jaki otrzymane wcześniej jajo wpływa na hamowanie nowotworów.
 
„Kwasy tłuszczowe wyizolowane ze zmodyfikowanego jaja wprost indukują apoptozę komórek. Czyli prowadzi do naturalnej śmierci komórki nowotworowej, nie szkodząc komórkom zdrowym” - mówi Domagała.
 
Naukowiec badał linię komórkową czerniaka i porównał ją z komórkami kontrolnymi, którymi były prawidłowe komórki skóry. Zaobserwował, że mieszanina kwasów tłuszczowych wyizolowana z żółtka jaja kurzego wzbogaconego w CLA nie ma wpływu na komórki prawidłowe, natomiast komórki nowotworowe przestają się dzielić, ich proliferacja, czyli zdolność namnażania się, jest wyhamowana.
 
Od badań podstawowych do ich praktycznego zastosowania droga nie jest bardzo daleka. Jeśli znajdzie się odpowiedni inwestor, produkt może w ciągu kilku lat po zakończeniu badań trafić na rynek.
 
PAP – Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk
 
Wydarzenia
więcej
Opinie
więcej
Najnowszy numer
Związek
więcej
Wideo Prof. Romuald Szeremietiew: Polska może wrócić do pozycji mocarstwowej
Blogi
avatar
.
Rosemann

Rosemann: Czy Warszawa była tego warta (na gorąco)
Szkoda Jakiego bo faktycznie szarpał przeciwnika niesamowicie. I gdyby dano mu to robić w spokoju, bez medialnego szumi i zabójczej „pomocy” Kurskiego, być może dałby radę. Tak, jak dali radę w spokoju osiągnąć jakiś sukces Płażyński w Gdańsku i Wassermann w Krakowie.
avatar
Jerzy
Bukowski

Jerzy Bukowski: Czy Wassermann i Majchrowski wreszcie się obudzą?
Nie oczekuję żadnych fajerwerków programowych, ani sensacyjnych obietnic, bo stateczny Kraków nie wierzy w gruszki rosnące na wierzbach, lecz ceni spokój, rozwagę, konsekwencję.
avatar
Jerzy
Bukowski

Jerzy Bukowski: Dobre wieści z krakowskiego wzgórza Kaim
Cieszę się, że sprawa przyszłości wzgórza Kaim wydaje się być na dobrej drodze do załatwienia jej zgodnie z historycznym charakterem tego miejsca na obrzeżach Krakowa.
ciastkoWykorzystujemy pliki "cookies" aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Możesz zablokować możliwość wykorzystywania tych plików poprzez zmianę ustawień w swojej przeglądarce internetowej.