reklama_pozioma
"To próba ograniczenia obecności Solidarności". Oświadczenie P. Dudy i J. Szarka po decyzji władz Gdańska
Opublikowano dnia 17.07.2020 15:04
Wydany przez władze Gdańska zakaz jest próbą ograniczenia obecności Solidarności w jednym z najważniejszych w jej historii miejsc. Działania odmawiające związkowi prawa do aktywności przed stoczniową Bramą nr 2 mogą budzić tylko złe skojarzenia - piszą Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Piotr Duda i Prezes Instytutu Pamięci Narodowej Jarosław Szarek w specjalnym oświadczeniu po skandalicznej decyzji władz miasta Gdańska.

Grafika IPN
Ze zdumieniem przyjęliśmy informację, że ekspozycje Instytutu stały się „dodatkowymi elementami zakłócającymi przestrzeń” - informuje gdański oddział Instytutu Pamięci Narodowej.

Czytaj więcej: Gdańsk: Władze nie zgadzają się na prezentację wystawy „TU rodziła się Solidarność” na Pl. Solidarności

Z niedowierzaniem przyjęliśmy informację przekazaną 16 lipca br. przez gdański Urząd Miasta, zawierającą odmowę zaprezentowania na Placu Solidarności wystawy "Tu rodziła się Solidarność", która miała zostać otwarta 14 sierpnia br. - dokładnie czterdzieści lat po rozpoczęciu historycznego strajku w Stoczni Gdańskiej. Postanowienie to nie zawiera żadnego merytorycznego uzasadnienia i nie odnosi się do treści planowanej ekspozycji oraz płynącego z niej przekazu

- piszą Piotr Duda i Jarosław Szarek.

Uważamy, że naszym obowiązkiem jest zaprotestowanie przeciwko decyzji, która uniemożliwia nie tylko realizację założeń związanych z uczczeniem czterdziestej rocznicy Sierpnia 1980 r., ale także próbuje ograniczać i wykorzystać dziedzictwo Solidarności, które powinno być jednym z elementów narodowej tożsamości, wspólnie budowanej i podtrzymywanej, niezależnie od bieżących sporów i podziałów

- czytamy w oświadczeniu.

--> POBIERZ WYDANIE CYFROWE

Sprawdź w których placówkach Poczty Polskiej kupisz "TS": https://bit.ly/tysolnapoczcie

Wideo "Konstytucja dla obywateli, nie dla elit". Wywiad z Ewą Tomaszewską
Ryszard
Czarnecki

Ryszard Czarnecki: Świat zgłupiał? Nie, zgłupieli konkretni ludzie...
Często dziś powtarzamy, że „świat zwariował” albo „świat stanął na głowie”.
Ryszard
Czarnecki

Ryszard Czarnecki: Białoruś, część szerszej gry…
Sytuacja międzynarodowa staje się coraz bardziej skomplikowana .
Zbigniew "Zebe"
Kula

Koronawirus w III Lidze !
W miniony weekend nie doszły do skutku dwa spotkania drugiej rundy rozgrywek w grupie trzeciej III Ligi.\nPrzyczyną odwołania zawodów w Bytomiu i we Wrocławiu okazała się obecność koronawirusa, stwierdzona w ekipach gości. Kwarantannie zostali poddani piłkarze Gwarka Tarnowskie Góry oraz Pniówka Pawłowice.

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.