Oświadczenie Izby Dyscyplinarnej SN. "W przyszłym tygodniu odbędą się kolejne rozprawy"
Opublikowano dnia 24.01.2020 15:15
W czwartek trzy izby SN wydały uchwałę, w która stanowi, że m.in. sędziowie wybrani przez „nową” KRS nie mogą orzekać. Izba Dyscyplinarna Sądu Najwyższego wydała dziś komentarz w tej sprawie.

fot. Darwinek / CC BY-SA 3.0
Jak informuje rzecznik Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego sędzia Piotr Falkowski „powstrzymanie się od czynności orzeczniczych stanowiłoby naruszenie ślubowania sędziowskiego”. – W przyszłym tygodniu, zgodnie z planem, odbędą się kolejne rozprawy Izby Dyscyplinarnej – przekazał Falkowski.

Dodał również, że odsunięcie sędziów od orzekania może się odbyć tylko i wyłącznie na podstawie przepisów konstytucji.

Stanowisko KRS

W piątek swoje stanowisko w sprawie przedstawiła także Krajowa Rada Sądownictwa: „sędzia nie może powstrzymać się od orzekania, chyba że złożono go z urzędu lub zawieszono”. KRS wnosi do Trybunału Konstytucyjnego o zabezpieczenie jej wniosku poprzez „stwierdzenie niekonstytucyjności przepisów pozwalających uznać, że sędzia powołany przez prezydenta na wniosek obecnej KRS jest sędzią nieuprawnionym”.

Czytaj więcej: Stanowisko Krajowej Rady Sądownictwa ws. uchwały trzech izb Sądu Najwyższego

Decyzja Sądu Najwyższego

Przypomnijmy, że w czwartek trzy izby SN ogłosiły decyzję ws. pytania prawnego przedstawionego przez Pierwszą Prezes Sądu Najwyższego Małgorzatę Gersdorf. Chodzi o pytanie, czy sędziowie powołani przez "nową" KRS mają prawo orzekać. W posiedzeniu trzech izb Sądu Najwyższego brało udział 60 sędziów.

Sędziowie wskazani przez "nową" KRS są nieuprawnieni do orzekania – uznał Sąd Najwyższy. – Nienależyta obsada sądu występuje wtedy, gdy w składzie sądu bierze udział osoba wyłoniona na sędziego przez KRS w obecnym składzie – stwierdziła Pierwsza Prezes Sądu Najwyższego Małgorzata Gersdorf.

Ministerstwo Sprawiedliwości odpowiada

Sąd Najwyższy postawił się ponad Sejm, Prezydenta, Trybunał Konstytucyjny, konstytucję, ale przede wszystkim ponad demokrację – odpowiedział na decyzję trzech izb SN wiceminister sprawiedliwości Sebastian Kaleta.

Ministerstwo Sprawiedliwości wydało także oświadczenie ws. decyzji Sądu Najwyższego. – Uchwała składu trzech izb Sądu Najwyższego jako niezgodna z prawem nie wywołuje skutków prawnych – czytamy.

Źródło: onet.pl
kpa

Wideo Agnieszka Romaszewska: Ukraina postawiła na Niemcy. I się na tym przejedzie
Zbigniew "Zebe"
Kula

Zbigniew "Zebe" Kula: Dlaczego jest "drogo"
Jednymi ze sztandarowych haseł opozycji, które są podnoszone w obecnej kampanii wyborczej są: wzrost cen i inflacja. Oczywiście jedno z drugim się łączy, gdyż inflacja rzeczywiście wpływa na wzrost cen, ale nie tylko ona. Głównym czynnikiem wzrostu cen jest… wzrost gospodarczy.

Jerzy Bukowski: Czy Zjednoczona Prawica jest w kryzysie?
Jeszcze kilka lat temu Zjednoczona Prawica nie byłaby zagrożona nawet największymi ambicjami liderów tworzących ją ugrupowań.
Ryszard
Czarnecki

Kidawa-Błońska weszła w buty Komorowskiego
Polecam Państwu lekturę mojego wywiadu, udzielonego tygodnikowi „Do Rzeczy”. Rozmowę przeprowadził Maciej Pieczyński

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.