reklama_pozioma
Wolne części do wkrętarki! Oświadczenie Gersdorf: "Izba Dyscyplinarna zagrożeniem dla porządku prawnego"
Opublikowano dnia 10.12.2019 13:25
Pierwsza Prezes Sądu Najwyższego wydała dziś oświadczenie, w którym wzywa do powstrzymania się od orzekania przez sędziów Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego i grozi "koniecznością wypłaty przez Polskę na rzecz stron postępowań zadośćuczynienia za naruszenia prawa do sprawiedliwego i publicznego rozpatrzenia sprawy przez niezawisły i bezstronny sąd ustanowiony ustawą"

screen YouTube

- W związku z wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 5 grudnia 2019 r., III PO 7/18, w którym stwierdzono, że Krajowa Rada Sądownictwa w obecnym składzie nie jest organem bezstronnym i niezawisłym od władzy ustawodawczej i wykonawczej oraz uznano, że Izba Dyscyplinarna Sądu Najwyższego nie jest sądem w rozumieniu prawa Unii Europejskiej, a przez to nie jest sądem w rozumieniu prawa krajowego, należy jednoznacznie stwierdzić, że kontynuowanie działalności przez Izbę Dyscyplinarną stanowi poważne zagrożenie dla stabilności porządku prawnego w Polsce.

W celu zapewnienia ochrony praw uczestników postępowań sądowych, jak również biorąc pod uwagę konieczność uniknięcia pogłębiania się chaosu prawnego, w ślad za wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 5 grudnia 2019 r., III PO 7/18, oraz wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 19 listopada 2019 r. w połączonych sprawach C-585/18, C-624/18 i C-625/18, wzywam sędziów Izby Dyscyplinarnej do powstrzymania się od wszelkich czynności orzeczniczych w prowadzonych sprawach. Jednocześnie apeluję o podjęcie natychmiastowych działań ustawodawczych służących rozwiązaniu problemów leżących u podstaw zapadłych orzeczeń.

Należy zarazem pamiętać, że kontynuowanie przez sędziów Izby Dyscyplinarnej czynności orzeczniczych w sprawach zawisłych przed tą Izbą może w przyszłości skutkować koniecznością wypłaty przez Polskę na rzecz stron tych postępowań zadośćuczynienia za naruszenie prawa do sprawiedliwego i publicznego rozpatrzenia sprawy przez niezawisły i bezstronny sąd ustanowiony ustawą (por. wyrok Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu z dnia 12 marca 2019 r. w sprawie Guðmundur Andri Ástráðsson przeciwko Islandii, skarga nr 26374/18).

Prof. dr hab. Małgorzata Gersdorf
Pierwszy Prezes Sądu Najwyższego

- pisze Małgorzata Gersdorf

cyk
Wideo Konferencja "Układy zbiorowe drogą do społecznej gospodarki rynkowej" - Piotr Duda
Prawy
Sierpowy Mikroblog

Serial o KRS, czyli kolejny sezon rozpoczety.
Serial o KRS w reżyserii Totalnej Opozycji zaczął właśnie kolejny sezon.\n\nTym razem do grona producentów dołączyła Rosja. Już ten fakt powinien zaświecić wszelkie lampki ostrzegawcze w sztabach opozycji, ale gdzie tam!\n\nOni nawet z tego się ucieszyli! Popatrzcie europejczycy! Taka potęga nawet zauważyła łamanie praworządności w Polsce!!! A PIS tylko dąży wbrew wszystkiemu do izolowania Polski na arenie świata! PiS PiS PiSssssssssssss....

Jerzy Bukowski: Odważne wystąpienie Turskiego
Godnie, uczciwie i ostro potępił reżim, któremu przez wiele lat wiernie służył.
Prawy
Sierpowy Mikroblog

Prawy Sierpowy: Zatrzymać zło aby uratować duszę
Dziś 27 stycznia 2020 roku obchodzimy rocznicę wyzwolenia obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu Brzezince. Na świecie żyje już coraz to mniejsza liczba ocalonych z tej fabryki śmierci. Zawsze kiedy myślę o tych czasach wzdraga mną myśl o tym jak bardzo źli ludzie zawiadywali tym obozem? Jak bardzo człowiek musi się wyzbyć sumienia, serca czy zwykłej ludzkiej wrażliwości aby stać się bestią?

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.