Stanowisko KSOiW NSZZ "Solidarność": Oczekujemy realizacji postulatów
Opublikowano dnia 08.05.2019 13:20
Obradujące 7-8 maja w Warszawie przyjęło stanowisko dotyczące obrad okrągłego stołu edukacyjnego.
Stanowisko Prezydium Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z dnia 7 maja 2019 r. w sprawie dyskusji oświatowych w ramach okrągłego stołu edukacyjnego.

logo

Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność” po analizie  przebiegu dyskusji przy okrągłym stole edukacyjnym, w którym braliśmy udział w roli obserwatora, podtrzymuje stanowisko z dnia

24 kwietnia br., wyrażone w piśmie do Premiera RP Mateusza Morawieckiego, zgodnie z którym podkreślamy, że zaproponowana formuła spotkania oraz przypadkowo dobrane gremium nie gwarantują wypracowania rozwiązań rzeczywistych problemów nurtujących polską oświatę.

Oczekujemy harmonogramu realizacji uzgodnionych postulatów zawartych w podpisanym z Rządem RP w dniu 7 kwietnia br. porozumieniu. W szczególności domagamy się powołania zespołu roboczego do spraw realizacji punktu VI porozumienia, czyli zmiany systemu wynagradzania nauczycieli w uzgodnieniu ze związkami zawodowymi i powiązania go
ze wzrostem gospodarczym.

- podpisano Ryszard Proksa przewodniczący KSOIW NSZZ "Solidarność" oraz Agata Adamek sekretarz KSOiW NSZZ "Solidarność".

Szanowny Panie Premierze,

odpowiadając na zaproszenie do rozmów o edukacji przy okrągłym stole w dniu 26 kwietnia

2019 roku, informuję, że przedstawiciele KSOiW NSZZ „Solidarność” wezmą w nich udział

w charakterze obserwatorów.

W opinii naszego Związku zaproponowana formuła spotkania na Stadionie Narodowym

w Warszawie nie gwarantuje efektywnej dyskusji nad rzeczywistymi problemami polskiej

oświaty.

Przypominamy, że Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zawiesiła

akcję protestacyjną do momentu realizacji porozumienia podpisanego w dniu

7 kwietnia 2019 r.

Oczekujemy pilnego rozpoczęcia prac nad realizacją uzgodnionych postulatów,

w szczególności podjęcia merytorycznych rozmów na temat zmiany systemu wynagradzania

nauczycieli i powiązania go ze wzrostem gospodarczym

- podpisał Ryszard Proksa, przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”.

źródło: Solidarność

Wideo gen. Komornicki: Rosjanie przygotowują się do wojny na dużą skalę

Klucz czyli kulturowa kompromitacja
Schematyzm myślenia zastępuje inwencję.
Jacek
Matysiak

Jacek Matysiak: Trump, pucz, impeachment…
Spójrzmy co słychać w peletonie kandydatów na prezydenta wśród Demokratów. Otóż z wyścigu zrezygnowała była prokurator generalny Kalifornii ambitna Kamala Harris (pochodzenie hindusko-jamajskie), pewnie zbyt młoda, ma 55 lat. W czołówce sam areopag, grecka rada starców po 70-tce: 78 letni senator Bernie Sanders (komuch i wnuczek Ziemi Beskidzkiej), 77 letni Michael Bloomberg (wart $54 mld, były 3 krotny mer NY), 76 letni Joe Biden (były wiceprezydent) i najmłodsza 70 letnia senator Elizabeth Warren “Pocahontas” (Trump też nie jest młodzieńcem, 73 lata)
Ordo
Iuris

Ordo Iuris: W każdej szkole wolno wystawiać jasełka
W okresie poprzedzającym Boże Narodzenie w wielu szkołach kultywuje się polskie zwyczaje związane z tym świętem takie jak ubieranie choinki, organizowanie spotkań opłatkowych, śpiewanie kolęd czy wystawianie jasełek. Zdarza się jednak, że przeciwko takim praktykom protestują pojedynczy rodzice lub nauczyciele. Instytut Ordo Iuris przypomina o przygotowanych przez siebie dwóch opiniach prawnych wykazujących legalność wystawiania jasełek w placówkach oświatowych

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.