Na co zwracać uwagę, wybierając firany do kuchni?
Dlaczego firany do kuchni to ważny wybór?
Firany do kuchni to coś więcej niż ozdoba. Poza tym, że wpływają na klimat i atmosferę naszej kuchni, zapewniają nam prywatność i chronią nas przed niechcianymi spojrzeniami sąsiadów lub przechodniów. Co więcej, o czym często zapominamy, stanowią pewną ochronę przed nadmiernym nagrzewaniem się pomieszczenia, co w okresie letnim może mieć duże znaczenie. Biorąc pod uwagę, że firany kupujemy dość rzadko, warto poświęcić na to trochę naszego cennego czasu.
Kolor, gęstość i długość, czyli na co zwracać uwagę w pierwszej kolejności?
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na wygląd i funkcjonalność firan jest ich kolor. Modne firany kojarzymy z bielą, ewentualnie beżem lub écru. Jedno jest pewne. Jasne firany sprawiają, że ich kolory odbijają światło i optycznie powiększają przestrzeń. Są więc idealne do niewielkich, słabo nasłonecznionych kuchni. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby nasze modne firanki miały żywe kolory, jak żółty, różowy lub błękitny.
Gęstość firan natomiast ma znaczenie nie tylko ze względu na estetykę. Im gęstsza jest tkanina, tym lepiej zasłania okno i chroni nas przed wzrokiem innych. Jednak zbyt gęste firany mogą też sprawić, że w kuchni będzie zbyt ciemno. Dlatego warto znaleźć złoty środek między przejrzystością a prywatnością.
Długość firan wpływa zarówno na wygląd, jak i wygodę użytkowania. Zazwyczaj do kuchni pasują krótkie firanki, które sięgają do parapetu lub nieco niżej. Taka długość sprawi, że nie będą przeszkadzać nam w gotowaniu ani zabierać nam miejsca na blacie, o ile jest on umieszczony pod oknem.
Z jakiego materiału mogą być uszyte nasze firanki?
Materiał, z którego są uszyte nasze firany, ma znaczenie nie tylko dla ich wyglądu, ale także dla ich trwałości i łatwości prania. Wybór dostępnych tkanin jest naprawdę spory. Wymieńmy te, które można spotkać najczęściej:
– atłas,
– koronka,
– tiul,
– organza,
– siatka,
– żakard.
Wybór jest zatem spory. Unikajmy natomiast materiałów trudnych w czyszczeniu, takich jak welur, jedwab czy aksamit. Takie materiały będą się szybko brudzić i niszczyć pod wpływem wilgoci, tłuszczu i zapachów z kuchni.
Firany gotowe czy na wymiar, które wybrać?
Kolejnym pytaniem, które może nam się nasunąć przy wyborze firan do kuchni, jest to, czy kupić gotowe firany gotowe, czy zamówić je na wymiar. Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady. Firany gotowe są zazwyczaj tańsze i łatwiej dostępne. Możemy je kupić w sklepie internetowym lub stacjonarnym i od razu zawiesić na oknie. Ich minusem może być to, że nie znajdziemy takich, które idealnie trafią w nasze potrzeby, czy to pod względem rozmiaru, materiału, koloru czy wzoru.
Firany na wymiar dla odmiany są z reguły nieco droższe i wymagają więcej czasu na uszycie. Musimy znaleźć odpowiednią firmę lub krawcową, która uszyje nam firany według naszych wymagań i upodobań. Takie firany będą jednak unikalne i oryginalne, co dla niektórych osób może mieć ogromne znaczenie.
Sposób wieszania firan ma wpływ na ich wygląd i wygodę użytkowania
Ostatnim aspektem, na który warto zwrócić uwagę przy wyborze firan do kuchni, jest sposób ich wieszania. Istnieje kilka sposobów wieszania, które wpływają na ich wygląd i funkcjonalność. Kluczem jest karnisz lub specjalna długa belka, do których mocowane są poszczególne uchwyty. Mogą to być:
– haczyki,
– klipsy,
– szelki,
– kółka,
– taśma marszczona.
Każdy sposób ma swoje zalety i wady. Za każdym razem należy dopasować go do rodzaju firan, okna, jak również tego, czy korzystamy z rolet lub żaluzji, które mogłyby kolidować z powieszonymi firanami.
Podsumowanie
Jak widzisz, zakup nowych firan do kuchni nie jest tak prosty, jak się może wydawać. Należy brać pod uwagę szereg czynników i nie kierować się jedynie wyglądem, ale funkcjonalnością. Mamy nadzieję, że powyższe informacje przydadzą się i ułatwią podjęcie decyzji. Życzymy udanych zakupów.