Ryby- dlaczego warto je jeść?

Rzadko goszczą na naszych stołach i ich stosunkowo mała ilość jest jednym z głównych błędów żywieniowych Polaków. Powinniśmy spożywać je przynajmniej dwa razy w tygodniu! Ryby mają mnóstwo zalet, m.in. dbają o serce czy wzmacniają odporność.
 Ryby- dlaczego warto je jeść?
/ pixabay.com
Kiedyś ryby były podstawą menu w większości domów, gdyż często kosztowały mniej niż mięso. Ponadto nie mogło ich zabraknąć w okresie postu. Dzisiaj niestety te dania są niemalże produktem eksuluzywnym, a do ich zjedzenia nierzadko trzeba nas namawiać. Chcąc dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witamin, ryby są w tej kwestii doskonałym wyborem, gdyż zawierają witaminy z grupy B oraz rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E. Są również doskonałym źródłem składników mineralnych, tj. fosfor, siarka, chlor, potas, sód, magnez, wapń czy żelazo.Ponadto dostarczają organizmowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które usprawniają pracę mięśnia sercowego oraz obniżają poziom szkodliwych lipidów we krwi. Ryby możemy podzielić ze względu na pochodzenie- słodkowodne (karp, pstrąg, sandacz) i morskie (łosoś, makrela, tuńczyk) oraz ze względu na zawartość tłuszczu- chude (dorsz, tuńczyk, sola, dorada), średniotłuste (karp, lin, leszcz) i tłuste (łosoś, halibut, szprotki, śledzie). Małe zainteresowanie tym produktem wynika głównie z ograniczonego dostępu i wyboru do świeżych ryb, a także wysokiej ceny czy problemów z jej przygotowaniem.

Dlaczego warto jeść ryby? Przede wszystkim ryby tłuste są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie łosoś, tuńczyk czy makrela. Te kwasy wpływają na prawidłową pracę serca, zapobiegają chorobom układu krążenia i obniżają ciśnienie. Ryby dbają także o linię, gdyż zawierają jod, który przyśpiesza przemianę materii. Tłuste ryby morskie hamują apetyt i wspomagają odchudzanie! Pieczone w folii, gotowane czy duszone są lekkostrawne, mają sporo łatwo przyswajalnego białka, zaś chude ryby słodkowodne zwiększają poziom seratoniny (hormonu szczęścia), działają antydepresyjnie. Wówczas najlepiej sięgać po ryby w okresie jesienno-zimowym, kiedy łapie nas chandra. Do najzdrowszych zalicza się tłuste ryby morskie ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów omega-3. Jeśli nie przepadasz za rybami, sięgnij po oleje rybne, stosowane jako suplementy żywności. Na sklepowych półkach można je znaleźć w postaci syropu lub w kapsłukach.
W kwestii żywieniowej ryby mają głos i to bardzo istotny!

Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

POLECANE
Będzie naprawdę niebezpiecznie. Te regiony są szczególnie zagrożone z ostatniej chwili
Będzie naprawdę niebezpiecznie. Te regiony są szczególnie zagrożone

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenia pierwszego i drugiego stopnia przed silnym wiatrem. Alert dotyczy pięciu województw, najmocniej będzie wiało w Małopolsce i wschodniej części Podkarpacia. Z prognoz wynika, że miejscami pojawią się też burze.

Burza w Pałacu Buckingham. Lekarz przerywa milczenie w sprawie Kate Middleton z ostatniej chwili
Burza w Pałacu Buckingham. Lekarz przerywa milczenie w sprawie Kate Middleton

Księżna Kate, żona brytyjskiego następcy tronu, księcia Williama, poinformowała w piątek, że jej styczniowy pobyt w szpitalu i przebyta operacja jamy brzusznej, była związana z wykrytym u niej rakiem. Lekarz zabrała głos.

Przyjaciel Putina Gerhard Schröder chce negocjować zakończenie wojny z ostatniej chwili
"Przyjaciel Putina" Gerhard Schröder chce negocjować zakończenie wojny

Były kanclerz Niemiec Gerard Schröder kolejny raz zaproponował swoją pomoc w "wynegocjowaniu końca wojny na Ukrainie". Polityk ten cały czas z dumą ogłasza, że jest przyjacielem Vladimira Putina.

Poważny kłopot Rosji. To skutek ukraińskich ataków z ostatniej chwili
Poważny kłopot Rosji. To skutek ukraińskich ataków

Rosja znacznie zwiększyła w marcu import białoruskiej benzyny, by uniknąć braków na rynku z powodu ukraińskich ataków dronami na rosyjskie rafinerie – poinformowała agencja Reutera, powołując się na cztery różne źródła.

Dramat znanej aktorki. „Mam 30 zmian w mózgu i drgawki” z ostatniej chwili
Dramat znanej aktorki. „Mam 30 zmian w mózgu i drgawki”

Znana aktorka jest poważnie chora. W najnowszym wywiadzie wyznała, jak się czuje.

„New York Times”: CIA ostrzegało Kreml z ostatniej chwili
„New York Times”: CIA ostrzegało Kreml

Amerykańska Centralna Agencja Wywiadowcza (CIA) przekazała 6 marca rosyjskim władzom prywatne ostrzeżenie, że organizacja terrorystyczna Państwo Islamskie Prowincji Chorasan planuje zamach w Rosji; Kreml jednak zlekceważył te doniesienia – powiadomił w czwartek dziennik „New York Times”.

Eksport zbóż z Ukrainy. Premier Szmyhal przedstawił swoją wizję z ostatniej chwili
Eksport zbóż z Ukrainy. Premier Szmyhal przedstawił swoją wizję

– Nasz rząd wprowadził weryfikację eksportu kukurydzy, rzepaku, słonecznika i pszenicy; bez licencji eksport tych kategorii nie będzie dokonywany – powiedział w czwartek premier Ukrainy Denys Szmyhal. Jak dodał, wydawanie pozwoleń będzie następowało we współpracy ze stroną polską.

Polityk „koalicji 13 grudnia” skomentowała sprawę prok. Wrzosek. Wpis skasowała, ale w internecie nic nie ginie z ostatniej chwili
Polityk „koalicji 13 grudnia” skomentowała sprawę prok. Wrzosek. Wpis skasowała, ale w internecie nic nie ginie

Szefowa klubu parlamentarnego Lewicy Anna Maria Żukowska zaskakująco skomentowała aferę z prokurator Ewą Wrzosek, która wybuchła po publikacji Wirtualnej Polski w czwartek. Wpis swój dosyć szybko usunęła. Zanim to jednak nastąpiło, odniosła się do niego sama prokurator Wrzosek.

Po konsultacjach władz Polski i Ukrainy. Tusk zabiera głos z ostatniej chwili
Po konsultacjach władz Polski i Ukrainy. Tusk zabiera głos

– Kończymy w czwartek rozmowy polsko-ukraińskie z jeszcze głębszym przeświadczeniem, że nie ma takiej siły na świecie, która mogłaby podważyć naszą przyjaźń, solidarność i współpracę, szczególnie w obliczu zagrożenia, jakim jest agresywna polityka Rosji – powiedział w czwartek premier Donald Tusk.

Nie żyje uczestnik znanego programu z ostatniej chwili
Nie żyje uczestnik znanego programu

Media obiegła informacja o śmierci jednego z uczestników znanego programu rozrywkowego „Gogglebox. Przed telewizorem”. 40-letni George Gilbey zmarł w wyniku nieszczęśliwego wypadku.

REKLAMA

Ryby- dlaczego warto je jeść?

Rzadko goszczą na naszych stołach i ich stosunkowo mała ilość jest jednym z głównych błędów żywieniowych Polaków. Powinniśmy spożywać je przynajmniej dwa razy w tygodniu! Ryby mają mnóstwo zalet, m.in. dbają o serce czy wzmacniają odporność.
 Ryby- dlaczego warto je jeść?
/ pixabay.com
Kiedyś ryby były podstawą menu w większości domów, gdyż często kosztowały mniej niż mięso. Ponadto nie mogło ich zabraknąć w okresie postu. Dzisiaj niestety te dania są niemalże produktem eksuluzywnym, a do ich zjedzenia nierzadko trzeba nas namawiać. Chcąc dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witamin, ryby są w tej kwestii doskonałym wyborem, gdyż zawierają witaminy z grupy B oraz rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E. Są również doskonałym źródłem składników mineralnych, tj. fosfor, siarka, chlor, potas, sód, magnez, wapń czy żelazo.Ponadto dostarczają organizmowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które usprawniają pracę mięśnia sercowego oraz obniżają poziom szkodliwych lipidów we krwi. Ryby możemy podzielić ze względu na pochodzenie- słodkowodne (karp, pstrąg, sandacz) i morskie (łosoś, makrela, tuńczyk) oraz ze względu na zawartość tłuszczu- chude (dorsz, tuńczyk, sola, dorada), średniotłuste (karp, lin, leszcz) i tłuste (łosoś, halibut, szprotki, śledzie). Małe zainteresowanie tym produktem wynika głównie z ograniczonego dostępu i wyboru do świeżych ryb, a także wysokiej ceny czy problemów z jej przygotowaniem.

Dlaczego warto jeść ryby? Przede wszystkim ryby tłuste są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie łosoś, tuńczyk czy makrela. Te kwasy wpływają na prawidłową pracę serca, zapobiegają chorobom układu krążenia i obniżają ciśnienie. Ryby dbają także o linię, gdyż zawierają jod, który przyśpiesza przemianę materii. Tłuste ryby morskie hamują apetyt i wspomagają odchudzanie! Pieczone w folii, gotowane czy duszone są lekkostrawne, mają sporo łatwo przyswajalnego białka, zaś chude ryby słodkowodne zwiększają poziom seratoniny (hormonu szczęścia), działają antydepresyjnie. Wówczas najlepiej sięgać po ryby w okresie jesienno-zimowym, kiedy łapie nas chandra. Do najzdrowszych zalicza się tłuste ryby morskie ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów omega-3. Jeśli nie przepadasz za rybami, sięgnij po oleje rybne, stosowane jako suplementy żywności. Na sklepowych półkach można je znaleźć w postaci syropu lub w kapsłukach.
W kwestii żywieniowej ryby mają głos i to bardzo istotny!


Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

Polecane
Emerytury
Stażowe