loading
Proszę czekać...
reklama_pozioma
Dieta roślinna nie taka straszna jak ją malują
Opublikowano dnia 10.09.2017 09:00
Weganizm to jedna z radykalnych odmian wegetarianizmu. Zakłada wykluczenie z jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, np. jajek, miodu czy nabiału. Przez wielu uważana za wymysł i chwilową modę, a jak jest naprawdę?

pixabay.com
Dieta roślina nie taka straszna jak ją opisują. „Jedzenie trawy” jest absurdalnym mitem, całkowicie mijającym się z prawdą. Dieta wegańska jest bogata we wszystkie składniki potrzebne ludzkiemu organizmowi do życia. Z tego trybu życia korzystają nie tylko ekolodzy, osoby chcące prowadzić zdrowy tryb życia, ale również te, które chcą schudnąć i poprawić stan swojego zdrowia. Dieta pomaga zwalczyć wiele chorób cywilizacyjnych i przyczynia się do spadku wagi.

Weganizm zakłada jedzenie tylko produktów pochodzenia roślinnego. U podstawy piramidy żywnościowej wegan znajdują się zboża, kasze, owoce oraz warzywa. Na środkowym poziomie są rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, rośliny oleiste i glony morskie. W tej grupie można znaleźć również zamienniki zwierzęcego nabiału, czyli mleka roślinne (owsiane, sojowe, kokosowe), tofu (ser twarogowy otrzymywany z mleka sojowego). Te produkty należy jeść z umiarem. Na szczycie piramidy znajdują się produkty, których spożycie należy ograniczyć- cukier, kawa, herbata i miód, jeśli ktoś uznaje. W tej diecie ważny jest sposób przygotowywania potraw. Najlepiej jest je spożywać na surowo. Dopuszczalne jest gotowanie, ale trzeba pamiętać, że obróbka termiczna zmniejsza zawartość witamin oraz wartości odżywczych w produktach.

Ten sposób odżywiania ma wielu przeciwników. Uważają, że dieta nie dostarcza organizmowi potrzebnych wartości odżywczych, doprowadza do jego wycieńczenia i powoduje choroby. Niestety, ale ci ludzie mogą się gorzko rozczarować. Weganizm zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób nowotworowych, zaparć czy próchnicy zębów. Ważne jest, aby była dobrze skompletowana. W innym przypadku może doprowadzić do niedoborów energetycznych, a nawet składników odżywczych- białka, witaminy B12, witaminy D, wapnia, żelaza i cynku. Przy tej diecie ważna jest suplementacja tych witamin.

Wychodząc na miasto ze znajomymi czy rodziną nie trzeba obawiać się przykrej sytuacji w restauracji, gdzie nic nie znajdziemy dla siebie w karcie. Coraz więcej lokali oferuje w swoim menu dania wegańskie. Poza tym zawsze można poprosić o wymianę pewnych składników. Na rynku pojawia się coraz więcej miejsc, które oferują jedynie potrawy roślinne. Nie tylko wyglądają pysznie, ale tak samo smakują. Niczym nie różnią się od tych ze składnikami pochodzenia zwierzęcego. Można jeść zdrowo i smacznie bez rezygnacji z ulubionych smakołyków. 
Wydarzenia
więcej
Opinie
więcej
Najnowszy numer
Związek
więcej
Wideo Agnieszka Romaszewska: Ukraina postawiła na Niemcy. I się na tym przejedzie
Blogi
avatar
Jerzy
Bukowski

Jerzy Bukowski: Mazowiecki wolał Jaruzelskiego od Kaczorowskiego
Niestety, rządzili wówczas Polską ludzie niezbyt wielkiego formatu.
avatar
Zbigniew "Zebe"
Kula

Zbigniew "Zebe" Kula: Kto mąci w głowach młodym na Śląsku?
Czas jakiś temu w jednym z najsilniejszych ośrodków RAŚ-iowców - Wodzisławiu - odbył sie marsz organizacji „Duma i Nowoczesność” (DiN), w którym brali udział młodzi ludzie, w większości kibice Odry Wodziław i drużyny z Jastrzębia, którzy mówią o sobie, że są Polakami, a nie Ślązakami.
avatar
Jerzy
Bukowski

Jerzy Bukowski: Dlaczego dr Gowin milczy w sprawie prof. Jaskierni?
Wyrażenie jednoznacznej opinii w takiej sytuacji powinno być jego moralnym oraz politycznym obowiązkiem.
ciastkoWykorzystujemy pliki "cookies" aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Możesz zablokować możliwość wykorzystywania tych plików poprzez zmianę ustawień w swojej przeglądarce internetowej.